UD om mpox: – Situasjonen er alvorlig

3 months ago 40


Utviklingsminister Anne Beate Kristiansen Tvinnereim sier at det er behov for økt internasjonal koordinering, finansiering og styrket regulering. Foto: Lise Åserud / NTB

Smitten har spredd seg til 13 land - og det må internasjonalt samarbeid til for å stanse folkehelsekrisen, mener UD.

fredag 16. august kl. 17:24

Kortversjonen

  • WHO erklærer internasjonal folkehelsekrise grunnet mpox-utbrudd.
  • Første tilfelle i Norden er oppdaget i Sverige.
  • Det europeiske smittevernbyrået hever risikonivået til moderat. UD oppgir at situasjonen er alvorlig.
  • UD: Mpox spredd til 13 land, inkludert Den demokratiske republikken Kongo.
  • FHI: Risikoen for Norge vurderes som lav, tiltakene som er vurderes som tilstrekkelige.

– Situasjonen er alvorlig når WHO nå erklærer en internasjonal folkehelsekrise, sier utviklingsminister Anne Beate Kristiansen Tvinnereim til VG fredag etttermiddag.

Først erklærte WHO mpox for en internasjonal krise. Så ble det første tilfellet i Norden av den nye mpox-varianten oppdaget i Sverige.

Tidligere fredag hevet det europeiske smittevernbyrået (ECDC) risikonivået for mpox til moderat.

Mpox, tidligere kjent som apekopper, er en virussykdom som gir feber og et karakteristisk utslett, hodepine, muskelsmerter og hovne lymfeknuter. De fleste blir friske i løpet av noen uker uten behandling.

Men en ny, mutert variant kan lettere spres ved nærkontakt, i motsetning til den forrige varianten der smitte primært skjedde ved seksuell kontakt.

UD: Spredd seg til 13 land

Så langt er Den demokratiske republikken Kongo hardest rammet, men smitten har også spredd seg til 13 andre land, oppgir utenriksdepartemenet (UD) til VG.

Foto: Arlette Bashizi / Reuters / NTB

– Flere av disse har svake helsesystemer. Som WHO peker på, er det avgjørende å sikre tilgang til vaksiner, tester og behandling for å kunne ta hånd om utbruddet, sier Kristiansen Tvinnereim.

Det er viktig at det internasjonale samfunnet nå støtter opp om innsatsen for å stanse folkehelsekrisen, sier hun:

– Norge har de siste årene jobbet aktivt for å styrke internasjonal beredskap og respons og global helsesikkerhet. Det er behov for økt internasjonal koordinering, finansiering og styrket regulering.

Kristiansen Tvinnereim har ikke svart VGs spørsmål om hva Norge konkret gjør nå, og om det vil innføres reiseråd mot afrikanske land. Hun viser til Folkehelseinstituttet (FHI).

Foto: Arlette Bashizi / Reuters / NTB

FHI: – Målet er å ha null tilfeller i Norge

FHI oppgir til VG at Norge ikke ser det nødvendig med tiltak for reisende fra rammede land nå.

– Norge kan påvirkes dersom smittede personer ankommer landet, men det er lav sannsynlighet for stor spredning fra disse. De gjeldende rådene og tiltakene i Norge vurderes som tilstrekkelige, sier Preben Aavitsland, fagdirektør i FHI.

Foto: Annemor Larsen / VG

Risikoen for Norge reduseres best ved å hjelpe Den demokratiske republikken Kongo (DRC) og nabolandene å få deres utbrudd under kontroll, sier han.

– Situasjonen er alvorlig for de rammede landene i Afrika, men ikke for Norge.

FHI har i dag hatt møte med andre europeiske land og WHOs Europakontor, og det er ikke noen utpreget bekymring for Europa, oppgir Aavitsland.

– WHOs prioritet er å få situasjonen under kontroll i Kongo og nabolandene og WHO ber verdens land om å støtte de berørte landene i Afrika. Vi ser over beredskapen i Norge og følger situasjonen nøye.

– Hva slags kriseplaner har eventuelt FHI?

– Vi har rutiner for å samarbeide med berørte kommuner om å stoppe eventuelle utbrudd. Målet er å ha null tilfeller av mpox i Norge.

Hvis det skulle komme noen tilfeller til Norge, regner FHI med at risikoen for at de skal utvikle alvorlig sykdom er svært lav.

– Dødsrisikoen antar vi er langt under én prosent, sier Aavitsland.

Read Entire Article