– Nå vet jeg ikke hva jeg egentlig har å ta over, sier Katrine Garen, som nylig flyttet hjem til Eidfjord kommune for å ta over familiebedriften. Selskapet deres driver med hytteutbygging i Sysendalen.
Årsaken til fortvilelsen er at Miljødirektoratet har innført forbud mot nye tilkoblinger til avløpssystemet i området. Konsekvensene skaper nå bekymring blant både hytteeiere og utbyggere.
Renseanleggene i Sysendalen, Isdøla og Maurset har lenge vært presset til det ytterste.
Selv om kapasiteten er beregnet for 1200 personer, håndterer anleggene utslipp fra over to tusen. Dette har ført til at anleggene ikke lenger oppfyller miljøkravene.
Myndighetene sa stopp
Situasjonen har ført til flere pålegg fra myndighetene, og 10. oktober i år satte Miljødirektoratet ned foten:
Ingen nye hytter får kobles til før kapasiteten er utvidet.
Eidfjord kommune har i flere år jobbet med planer om et nytt renseanlegg.
I fjor godkjente Statsforvalteren en midlertidig løsning som åpnet for nye tilkoblinger, men etter en klage ble dette vedtaket omgjort.
Forbudet gjelder nå inntil en permanent løsning er på plass.
Usikre fremtidsutsikter
Katrine Garen har nylig flyttet hjem til Sysendalen for å ta over familiebedriften, som har drevet med hytteutbygging siden 1970-tallet.
Bedriften er basert på Garen, et hyttefelt som ligger omtrent tre kilometer fra Vøringsfossen på vestsiden av Hardangervidda.
Nå står både hun og familien overfor en usikker fremtid, etter at kapasitetsproblemene ved dalens renseanlegg har satt en stopper for nye tilkoblinger.
– Truer arbeidsplasser og tilbud
Garen-familien har basert sin hovednæring på hytteutbygging og servicetjenester i Sysendalen, og virksomheten gir arbeid til åtte helårsansatte.
Tom Karsten Garen, Katrines far, forklarer at situasjonen nå truer både arbeidsplasser og tjenestetilbud i dalen.
– Vi risikerer å stå igjen med et lavt servicenivå for hytteeierne. Uten muligheten til å bygge flere hyttetomter, blir det vanskelig å opprettholde næringsdriften her, sier Garen.
Han forteller at de nå har rundt 20 solgte hyttetomter der kundene ikke får startet byggingen av hyttene sine på grunn av tilkoblingsstoppet til vann og avløp.
– Ekstrem situasjon
I tillegg har han et felt med 26 tomter som de ikke kan begynne å selge på grunn av samme restriksjon.
– Skal vi regne i kroner og øre, så snakker vi om betydelige summer.
Han mener Eidfjord kommune har sviktet i planleggingen og peker på at kapasitetsproblemene ved renseanlegget har vært kjent lenge.
– Det er en helt ekstrem situasjon, for det er jo kommunens ansvar å sørge for at renseanlegget har stor nok kapasitet til antall hyttetomter som blir godkjent i reguleringsplaner.
Nytt renseanlegg i 2027
Eidfjord kommune jobber aktivt med å fremskynde prosessen for å løse kapasitetsutfordringene.
– Det nye renseanlegget har vært planlagt lenge, og vi var enige med Statsforvalteren om en fremdriftsplan som ville gi ferdigstillelse i 2025. Men på grunn av diskusjoner rundt grunnerverv, har prosjektet blitt forsinket, sier rådmann Magnus Steigedal.
Ifølge Steigedal har kommunens mål hele tiden vært å legge til rette for videre utbygging, men de ble overrasket over Miljødirektoratets vedtak.
– Dette var ikke et vedtak som var ønsket fra vår side, og det kom over ett år etter at klagen ble sendt inn. Det var overraskende at Miljødirektoratet overstyrte Statsforvalterens godkjenning, sier Steigedal.
Eidfjord kommune har vedtatt å bygge et nytt renseanlegg på Gommakvile i Sysendalen, med mål om ferdigstillelse sommeren 2027.
Når anlegget står klart, vil kommunen kunne gå tilbake til en normalsituasjon, der folk kan koble seg til avløpssystemet som vanlig.
Store konsekvenser for lokalt næringsliv
Tilknytningsstoppen rammer både lokale næringsdrivende, grunneiere og de som ønsker å bygge nye hytter i området.
For Katrine Garen og familien innebærer situasjonen en stor usikkerhet for fremtiden.
– Jeg ønsker jo at utviklingen skal fortsette, men vi ser at det kan bli stopp de neste årene. Det er ganske skremmende, sier Katrine.
Publisert 27.11.2024, kl. 05.21