Bella, en ti år gammel sprek Vorsthe, ble plutselig syk en lørdag kveld i midten av juni.
– Vi så en stor kul på høyresiden av magen, som vokste. Og hun la seg egentlig bare ned, ville ikke stå og ville ikke gå. Var ikke noe fart i henne i det hele tatt.
Eier Henrik Brun skjønte at hunden var alvorlig syk.
Han ringte til flere store dyresykehus i Oslo-området som skulle ha 80.000 kroner for en operasjon samme kveld.
– Det er ikke rasjonelt med en ti år gammel hund å betale den summen, men fordi det kom så brått, så tror jeg faktisk at vi hadde gjort det.
Men en telefon til en liten klinikk i Fetsund sparte både livet til Bella og familien for flere titalls tusen kroner.
De anslo en pris på 30.000 kroner for operasjonen. Det viste seg at milten var sprukket.
Hundeeier Henrik Brun reagerer på forskjellene.
– Jeg blir både forvirra og provosert. Jeg lurer jo på hva det er som gjør at det kan være så stor prisforskjell. Vår erfaring er at det ikke er en sammenheng mellom pris og kvalitet. Snarere tvert imot.
Slik så Bella ut dagen, da hun ble operert
NRK har vært i kontakt med dyresykehusene som gav pristilbudet på 80.000 kr. De sier prisen omfattet operasjon, overnatting med overvåking og kostnad for behandling av eventuelle komplikasjoner.
Les begge svarene i sin helhet lenger nede i saken.
Kostbart å drive dyresykehus
Leder i smådyrveterinærenes forening Hilde Røssland sier det er forskjell mellom private små klinikker og dyresykehus.
– For meg er dette ingen skandale. Det er et fritt valg. Du kan gå akkurat til den veterinæren du vil. Det var annerledes hvis man hadde en fastveterinær som man ble tvunget til å gå til.
Hun sier dyresykehusene har høyere kompetanse og mer utstyr som igjen gjør kostnadene ved å drive klinikken høyere.
En tilfeldig sjekk som NRK har gjort hos store veterinærkjeder og småklinikker viser sprikende priser.
Eksempler som kastrering av hund og fjerning av livmor kan koste flere tusen kroner mer hos de landsdekkende kjedene enn på de klinikkene NRK har sjekket i Fetsund, Bergen og Tromsø.
3000 kilometer tur/retur
Da valpen til Tina Fjellås i Porsgrunn var uheldig og fikk konstatert benbrudd, ble hun henvist videre til Evidensia dyresykehus i Oslo for operasjon.
– Men da jeg ringte for å spørre hva dette kom til å koste meg, fikk jeg hakeslepp. De kunne ikke si om det ville være nærmere 40.000 eller 60.000. Penger jeg ikke hadde, sier Tina.
Les tilsvar fra Evidensia dyresykehus lenger ned i saken.
Kort tid etter at Tina fikk valpen Mumrikken, ble han utsatt for en traumeskade.
Det ble konstatert brudd i patella, det vil si i en kneskål.
– Han var da bare elleve uker gammel. Det ble en hastesak å få dette fikset da jeg fikk vite om bruddet en fredag ettermiddag, forteller hun.
Tina er opprinnelig fra Balsfjord i Troms.
Samme dag som hun fikk vite om bruddet og prisen på operasjon ved dyresykehuset i Oslo, sendte hun bilde av bruddet til bekjente hun hadde i nord.
Slik kom hun i kontakt med Harstadbotn dyreklinikk. Der fikk hun en prisantydning på mellom 23.000 og 25.000 for å operere Mumrikken.
– Jeg hev meg rundt og booket billett billetter nordover. På under to timer var jeg på vei til Gardermoen, med flybur og alt.
Utgiftene for reisen nordover og operasjonen kom på 31.000 kroner.
– Om operasjonen hadde kommet på 40.000 kroner i Oslo, sparte jeg 9000 kroner ved å reise til Nord-Norge. Hadde regningen blitt nærmere 60.000 kroner, har jeg spart enda mer, matematikken er jo der, sier hun.
«Veterinæropprøret»
Tina er en av mange som har delt erfaringen sin i en gruppe som heter «Veterinæropprøret» på Facebook. I dag har den nærmere 26.000 medlemmer. Her utveksles priser og erfaringer mellom små klinikker og store kjeder fra hele landet.
Tom Erik Øygard opprettet gruppen.
– Jeg startet gruppen etter å ha følt meg litt «ranet» etter et veterinærbesøk. Særlig mot veterinær-kjedene, for prisene kan variere voldsomt, sier Tom Erik Øygard.
Leder i smådyrveterinærenes forening Hilde Røssland sier prisforskjellene er helt naturlige.
– Det er en helt naturlig forskjell at med mindre enhet, med mindre ansatte, færre kvadrat, lavere strømregning, så har ting en annen pris. Hvis man kommer til et sykehus som kan ta imot hva det skal være.
Åse Risberg, instituttleder for Institutt for sports- og familiedyrmedisin ved Veterinærhøgskolen, NMBU sier at dyresykehus med døgnbemanning og spesialister på vakt er kostbart.
– Diskusjonen om veterinærpriser er krevende. Dels handler det om at vi i Norge ikke er vant til å se hva helsetjenester koster. Vi betaler kun en egenandel, og så betaler staten resten. Når man må betale hele prisen for behandlingen av et dyr, så blir man overrasket over prisene.
Henrik Brun sparte 50 000 kroner ved å sjekke prisen flere steder.
– Det var en akuttsituasjon. Vi vet at det koster, for det er jo helt privat, men det var overraskende stor forskjell.
– Hun kunne dødd mellom hendene våre, men takket være god hjelp er hun frisk igjen.
Derfor gav NMBU et pristilbud på 80.000 til Henrik Brun.
Også Empet-kjeden forklarer hvorfor de gav tilbudet på 80.000.
Publisert 27.06.2024, kl. 10.12