Våpenhvile i Libanon: – Vil gi dere beskjed når det er trygt å reise hjem

2 hours ago 1


Bare en halvtime før våpenhvilen trådte i kraft, ble det meldt om israelske angrep i Beirut.

 Mohamed Azakir / Reuters / NTBFolk på vei fra nabolagene sine i Beirut tirsdag kveld, etter evakueringsordre fra Israel. Foto: Mohamed Azakir / Reuters / NTB
Onsdag 27. november kl. 03:30

I timene før våpenhvilen mellom Israel og Hizbollah Libanon trådte i kraft klokken 03 norsk tid, ble det meldt om angrep fra begge sider av grensen.

I 02.30-tiden – en halvtime før våpenhvilen trådte i kraft – meldte nyhetsbyrået AFP om israeske angrep i Beiruts sørlige forsteder.

Det skjedde etter at Israel hadde utstedt nok en evakueringsordre til beboere bosatt i Bachoura i den sentrale delen av Beirut, samt innbyggerne i forstaden Ghobeiry sør i Beirut, skriver NTB.

  • Israel har gått med på å trekke sine soldater ut av det sørlige Libanon, som de har okkupert siden september.
  • Samtidig har Hizbollah gått med på å trekke vekk styrker fra grensen til Israel.

Avtalen skisserer en plan der Israels styrker gradvis trekker seg ut og skal være helt ute av Libanon etter to måneder, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Rundt én million libanesere er fordrevet på grunn av konflikten. På Israels side er det rundt 100.000 internt fordrevne.

Avichay Adrae, som er talsperson for IDF kommer med en advarsel til innbyggere sør i Libanon natt til onsdag:

– IDF er fortsatt til stede i Sør-Libanon etter at våpenhvilen har trådt i kraft. Dere har ikke tillatelse til å reise mot landsbyene som IDF har bedt om at skal evakueres, eller mot IDF-styrker i området, skriver han.

– Vi vil gi dere beskjed når det er trygt å reise hjem.

Dette er de enige om

  • Kilder i det amerikanske regjeringsapparatet sier ifølge Reuters at israelske styrker ikke vil trekke seg ut av Libanon umiddelbart idet avtalen trer i kraft. Planen skal gå ut på at soldatene trekker seg tilbake i flere faser, og være helt ute innen 60 dager.
  • Ifølge planene som ble skissert før våpenhvilen, skal Hizbollah-militsen trekke seg tilbake fra grensen mot Israel og flytte sine tunge våpen nord for Litani-elven, i tråd med FNs resolusjon 1701. Den fikk slutt på krigen mellom Israel og Hizbollah i 2006, men er aldri blitt etterlevd.
  • Libanons regjeringshær og FNs fredsbevarende Unifil-styrke skal deretter patruljere buffersonen langs grensen, ifølge resolusjonsteksten.
  • Rundt en million libanesere er fordrevet på grunn av konflikten. På Israels side er det rundt 100.000 internt fordrevne.

Heller ikke i Israel får innbyggerne vende hjem på grunn av våpenhvilen, forteller ordfører i Kiryat Shmona, Avihay Shtern, til CNN. Han forteller at han og flere andre ordførere i området har møtt Netanyahu tirsdag kveld.

– Jeg forlot møtet veldig frustrert, sier han, og legger til at han ikke ble overbevist om at våpenhvilen vil gjøre innbyggerne hans trygge.

Det er fremdeles ingen enighet om våpenhvile i Gaza, til tross for gjentatte forsøk på å forhandle frem en enighet mellom Israel og Hamas.

Ekspert: - Alt kan skje

I en tale tirsdag kveld, var Israels statsminister Benjamin Netanyahu tydelig på at et scenario er at avtalen blir brutt.

– Hvis Hizbollah bryter avtalen, vil vi skyte mot dem, sa han.

Førstelektor i Midtøsten-studier ved universitetet i Oslo, Erling Lorentzen Sogge, er skeptisk til om partene vil holde det de har lovet.

– Alt kan skje. Det er et stort spørsmål om denne avtalen blir etterlevd, sa han til VG tirsdag kveld.

Etter flere våpenhviler med Israel som har blitt brutt det siste året, mener han at det kanskje mest sannsynlige scenariet, er at avtalen etter hvert vil bli brutt.

– Det eksisterer ingen tillit mellom Hizbollah og Israel, og den minste misforståelsen kan ende i fornyet krig, sier han.

Read Entire Article