Google Norge-sjefen kvier seg for å snakke hva som kan bli utfallet av neste generasjon kunstig intelligens, men tror de fleste har jobb om 10 år.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg tror nok ikke den rapporten er AI-generert, sier Google Norge-sjef, Tine Austvoll Jensen til E24.
Rapporten som er bestilt av Google Norge og ført i pennen av Implement Consulting viser at det kan være store summer å hente på bruk av AI i tiden fremover.
Hvis Norge lykkes med å ta i bruk AI på en utbredt måte kan det bidra til en økonomisk vekst i Fastlands-Norge på 320 til 350 milliarder kroner mer per år i 2034, slår rapporten fast.
Det tilsvarer ni prosent. Men dersom Norge ikke får fart på sakene kan veksten ende opp på to prosent. Rapporten sier også at Norge ligger bak andre små, åpne og digitalt avanserte økonomier i utviklingen, slik situasjonen er nå.
– Har du brukt AI inn mot dette intervjuet?
– Ikke direkte inn mot dette intervjuet, men inn mot tematikken, sier hun.
Disse jobbene kan ryke
De aller fleste jobbene vil ifølge rapporten fortsette å eksistere om 10 år, men dra nytte av generativ AI. Google Norge-sjefen faller sannsynligvis inn i denne gruppen på 68 prosent.
Det er også ventet at 27 prosent av jobbene ikke vil bli nevneverdig eksponert for teknologien de neste 10 årene. Manuell arbeidskraft med jobber innen bygging og renhold havner eksempelvis i denne gruppen.
Til tross for den potensielle veksten kan inntoget av generativ AI få uheldige konsekvenser for enkelte yrker. Fem prosent av de norske jobbene kan bli borte dersom konsulentene får rett.
Disse trekkes frem i rapporten som eksempler på jobber i faresonen:
- Kontorassistenter
- Selgere på kundesenter
- Oversettere
Google Norge-sjefen er likevel ikke bekymret, og mener det vil skapes mange nye jobber.
– Etter hvert som fastlands-BNPen øker, så vil det bli mer etterspørsel etter produkter og tjenester som gjør at man trenger flere folk i jobb. Netto tror vi ikke dette vil ha noe å si, sier hun.
Kan komme ny variant
Konsulentene har i utarbeidelsen av rapporten tatt utgangspunkt i dagens teknologi. Det er samtidig bredt varslet av flere teknologigiganter som Google, Open AI, Meta og Microsoft at det jobbes aktivt med å utvikle kunstig intelligens videre.
Toppsjef i Facebook-eier Meta, Mark Zuckerberg har sagt til Bloomberg at selskapet har mål om å utvikle såkalt generell kunstig intelligens, AGI. En type kunstig intelligens som presterer like bra eller bedre enn mennesker i de fleste arbeidsoppgaver. Det er så langt ikke rapportert at en slik teknologi eksisterer.
– Det er en del snakk om generell kunstig intelligens. Er det teknologi du er mer bekymret over, med tanke på jobber?
– Det er ikke noe vi har sett på i rapporten, sier hun og takker nei til å svare på flere spørsmål om tematikken.
Hun henviser heller til kommunikasjonssjef Sondre Ronander som også er med på intervjuet. Han sier at Googles egen forskning viser at en slik type kunstig intelligens er langt unna, og stiller spørsmål ved om vi kommer dit i det hele tatt.
Enorm vekst og mye kraft
Oppmerksomheten rundt kunstig intelligens skjøt for alvor fart da Open AI lanserte språkmodellen ChatGPT i 2022.
Inntoget har preget børser og økonomier over hele verden. Databrikkeprodusenten Nvidia har blitt et av verdens største selskaper. Siden 2022 har de vokst rundt 800 prosent på børsen i USA.
Nvidia har lyktes med å produsere brikker til datasentre som produserer kunstig intelligens.
Google skrur etter planen på strømmen ved sitt datasenter i Skien i 2026. E24 har tidligere skrevet at det kan øke strømregningen for folk.