LO skremmer med kutt, vi er opptatt av kunnskap.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er et leserinnlegg
LO-leder Peggy Hessen Følsvik sier det er fint at arbeidsgiverne ikke skal stå i veien for gode sykefraværstiltak, men mener at en slik garanti er lite verdt uten IA-avtalen – og at den kun blir noe av dersom LOs krav om fireårs fredning av sykelønnen godtas.
Følsvik virker å være mer opptatt av å tviholde på status quo enn å få ned verdens høyeste sykefravær. Hvor er LOs engasjement for den ekstra belastningen det høye sykefraværet påfører arbeidstagere som er igjen på jobb? Hvor er LOs interesse for å finne ut hvorfor nesten halvparten av økningen i fraværet skyldes psykiske plager og symptomer?
Det høye sykefraværet er et alvorlig samfunnsproblem med store konsekvenser som krever helhetlige løsninger.
Les også
Nesten, men ikke helt i mål
Les også
Enige om gode sykefraværsgrep
Derfor trenger vi mer kunnskap og nye ideer. Å frede sykepengeordningen i en hel ny fireårsperiode, altså lukke for enhver endring, er galt når vi i dag ikke vet nok om hvordan innretningen av ordningen påvirker sykefraværet.
Å legge lokk på diskusjon om sykepengeordningen i fire nye år, mener vi er uansvarlig. Med den utviklingen vi har sett siste årene – hvem vet hva sykefraværet er om ett, to eller tre år?
Både vi og LO har rikelig med erfaring fra tøffe forhandlinger. Derfor vet vi at dersom vi skal bli enige, må begge parter strekke seg. Vi arbeidsgivere har beveget oss kraftig i denne prosessen, og foreslår nå en fredning på 18 måneder.
LO sier nei og virker urokkelig på sitt krav om fire år. Vi arbeidsgivere foreslår å bruke riksmegler som vi har god erfaring med fra andre sammenhenger. LO sier nei det til det også. Hvorfor?
En styrke ved trepartssamarbeidet er felles fakta og politikk basert på kunnskap. Vi har tradisjon for å diskutere tøft og til slutt finne løsninger alle kan leve med. Det er fortsatt mulig med IA-avtalen.