Tid for handling i Forsvaret

3 months ago 38


Selv om personellsituasjonen i Forsvaret rent overordnet ser bra ut, må vi erkjenne at situasjonen for enkelte kategorier av personell er kritisk.

SLO ALARM: Tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen (her fra 2019) mener det er personellkrise i Forsvaret. – Dette en utfordring som krever oppmerksomhet og handling, skriver kronikkforfatteren. Foto: Lise Åserud / NTB
fredag 16. august kl. 18:46
Bilde av CECILIE BLYDT HEUCHCECILIE BLYDT HEUCH

HR-direktør i Forsvaret

Situasjonen vi nå står i har sine røtter i politiske beslutninger, den sikkerhetspolitiske situasjon og innretting av Forsvaret tilbake til midten av 1990-tallet.

Utdanningsproduksjonen i Forsvaret har vært tilpasset organisasjonens størrelse over flere tiår.

Samtidig går en andel av vårt erfarne personell av med pensjon, noe som bidrar til utfordringene.

Forsvaret har klart å opprettholde tilstrekkelig tilstrømming av nyutdannet personell, men bølgen av pensjoneringsklart personell etterlater et vakuum, særlig i nøkkelstillinger som krever høy kompetanse og lang erfaring.

Siden 2018 har Forsvaret økt antall militært ansatte med rundt 350 ansatte per år. I den nye langtidsplanen legges opp til en vekst på omtrent 550 ansatte per år de neste fire årene.

Tallet på militært personell som slutter har ligget i snitt på 700 som er rundt 5 % de siste 5 årene. Videre viser trenden en positiv utvikling i 2023 og første halvår i 2024.

Utfordringen er at når man ser på detaljene, viser bildet at mens de yngre blir så er det flere med lang erfaring og kritisk kompetanse som slutter.

UENIGE: – Jeg vil ikke bruke ordet krise om personellsituasjon i Forsvaret, sa nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen til VG under Arendalsuka. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Våre utfordringer sammenfaller med bredere samfunnsutfordringer.

Perspektivmeldingen gir et klart bilde av hvordan Norge som nasjon må forholde seg til endringer i befolkningssammensetning, økonomisk bærekraft, og fremtidige behov for kompetanse.

Forsvarets situasjon er en mikroversjon av de større utfordringene Norge står overfor – med den tilleggsutfordring at våre militært tilsatte utdannes internt, og må tilfredsstille krav til fysisk og helsemessig skikkethet.

Les også: LES SAKEN: Tidligere forsvarssjef slår alarm om personellkrise i Forsvaret

Vi har styrket rekrutteringsinnsatsen og gjort utdanningen mer attraktiv for unge. Forsvaret rekrutterer meget godt, og det er høy kvalitet på de som søker seg til oss.

I tillegg har vi økt utdanningskvotene for befal og offiserer betraktelig siden 2018, økningen vil fortsette til godt utpå 2030 tallet.

I 2018 ble det utdannet 250 befal og 190 offiserer, i 2024 er tallene henholdsvis 360 og 315, mens i 2028 skal tallet være 600 befal og 500 offiserer.

Vi har intensivert samarbeidet med utdanningsinstitusjoner utenfor Forsvaret, utviklet nye utdanningsprogrammer og tilbudet av etterutdanning for å oppdatere kompetansen til personellet.

Antallet som nå får formell faglig militær kompetanse er historisk høy i nyere tid. Utdanningsapparatet i Forsvaret går på høygir.

Samtidig vil vi se på tiltak for å forbedre kompetanse- og karriereutvikling mer generelt.

Vi gjør kontinuerlige tiltak for å beholde erfarent personell lenger, og vi arbeider for å bli enda bedre til å hente inn kompetanse fra det sivile samfunnet.

Ikke minst er vi opptatt av å finne gode løsninger for at tidligere ansatte vil og kan vende tilbake til Forsvaret etter en periode i det sivile.

Vi ønsker å være en moderne arbeidsgiver hvor personell og kompetanse kan flyte mellom Forsvaret og det private næringsliv.

Samtidig ser vi på mulighetene som ligger i ny teknologi for å avlaste personellmangel og forenkle arbeidsprosesser.

Til tross for disse tiltakene må vi gjøre mer. Forsvaret kan ikke alene løse disse utfordringene og vi trenger en bredere nasjonal innsats.

Et av de mest presserende spørsmålene som må løses er pensjonsordningene i Forsvaret.

Dagens ordninger er ikke tilpasset de utfordringene vi står overfor, og de gjør det vanskelig å beholde erfarent personell lenge i tjeneste.

Vi trenger nå en rask og tydelig avklaring som gir fleksibilitet og incentiver for å beholde kritisk kompetanse.

Forsvarets personellsituasjon er en utfordring som krever oppmerksomhet og handling.

Vi står i dag ved et veiskille hvor valgene vi tar vil forme fremtidens forsvar og vår nasjonale sikkerhet.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article