Spørsmål og svar om mpox: – Bør du vaksinere deg?

3 months ago 22


Mpox har spredd seg til 13 land, og situasjonen er alvorlig, ifølge utenriksdepartementet (UD).

Her er ekspertenes svar på vanlige spørsmål om viruset:

Hva er symptomer på mpox, og hvordan smitter det?

Mpox, tidligere kjent som apekopper, er en virussykdom.

– Det mest karakteristiske symptomet er kløende utslett, som kan minne om vannkopper. I tillegg får noen feber, trøtthet, hodepine og hovne lymfeknuter, sier Preben Aavitsland, fagdirektør i Folkehelseinstituttet (FHI).

Foto: Arlette Bashizi / Reuters / NTB

Mpox er egentlig ikke nytt i Norge. Siden 2022 har det vært 107 tilfeller i Norge av mpox blant voksne, nesten utelukkende homoseksuelle menn, ifølge FHI.

Det som er annerledes nå, er at en ny variant av viruset sprer seg.

Den nye muterte varianten kan lettere spres ved nærkontakt, i motsetning til den forrige varianten der smitte primært skjedde ved seksuell kontakt.

– Hovedsmittemåten mellom mennesker er direkte kontakt. Smitte kan også skje via gjenstander og spyttdråper, sier Aavitsland.

Kan nordmenn smittes?

Så langt er Den demokratiske republikken Kongo (DRC) hardest rammet, men smitten har også spredd seg til 13 andre land, oppgir utenriksdepartementet (UD) til VG. Situasjonen i DRC er prekær, melder Leger uten grenser.

Det første tilfellet av den nye mpox-varianten i Norden er blitt oppdaget i Sverige.

Men FHI er ikke spesielt bekymret for nordmenn:

– Folk flest trenger i dag ikke bry seg om mpox, sier Aavitsland.

Risikoen for videre spredning av mpox er først og fremst i DRC og nabolandene, men enkelte tilfeller hos reisende kan ventes i Europa og kanskje også i Norge, oppgir FHI til VG.

Situasjonen er alvorlig i Den demokratiske republikken Kongo (DRC). Foto: Moses Sawasawa / AP / NTB

– Norge kan påvirkes dersom smittede personer ankommer landet, men det er lav sannsynlighet for stor spredning fra disse, sier Aavitsland.

– Gjør Norge noen tiltak for reisende fra de landene?

– Nei, det vurderes ikke som nødvendig.

– Hvilke land bør man være oppmerksom på?

– Folk flest behøver ikke være obs på noen land. Den aktuelle varianten forekommer nesten bare i Den demokratiske republikken Kongo med mange tusen tilfeller, men det har vært noen titalls kjente tilfeller også i Burundi, Rwanda, Uganda og Kenya.

De neste ukene og månedene vil vise om det er mulig å få kontroll på spredningen, ifølge Leger uten grenser.

UD svarer ikke VG på spørsmål om de vil opprette reiseråd til noen av disse landene, men skriver i en e-post at de «som alltid oppfordrer nordmenn på reise i utlandet til å følge utviklingen i lokale og internasjonale medier» – og å laste ned Reiseklar-appen.

Foto: SERGII IAREMENKO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / SIA
Hvor farlig er mpox egentlig?

Det er knyttet bekymring til om den nyere varianten av viruset er farligere. Det er ulike estimater på hvor dødelig viruset kan være. BBC skriver at den nye mpox-varianten kan ha en dødelighet på omtrent fire prosent.

Likevel rapporterer svenske helsemyndigheter at dødeligheten i Europa, på grunn av høyere kvalitet på helsevesenet, sannsynligvis ikke vil være like høy som i Afrika.

I Norge sier Aavitsland i FHI til VG:

– Hvis det skulle komme noen tilfeller i Norge, regner vi med at risikoen for at de skal utvikle alvorlig sykdom er svært lav. Dødsrisikoen antar vi er langt under én prosent.

– Er det farlig for barn?

– Sykdommen er kanskje litt mer alvorlig hos barn.

I tillegg til barn, er gravide og personer med nedsatt immunforsvar i risikosonen for å få komplikasjoner fra mpox, skriver WHO.

Foto: Arlette Bashizi / Reuters / NTB
Bør du vaksinere deg?

Forebyggende vaksinasjon tilbys til personer som har økt risiko for smitte med mpox, skriver FHI på sine nettsider.

Dette er for eksempel menn eller transpersoner som har sex med menn og selvrapportert risikoatferd som nye eller flere seksualpartnere. Det gjelder også helsepersonell som er særlig utsatt for smitte og laboratoriepersonell som arbeider med levende apekoppevirus, oppgir FHI.

Noen eksperter mener at flere burde få tilbud om vaksine. Gunnar Hasle, infeksjonsmedisiner og eier av Reiseklinikken i Oslo, har sagt til VG:

– Jeg er bekymret. Hvis jeg hadde hatt muligheten til å få denne vaksinen og gi den til hele min familie hadde jeg gjort det. Det er en utvikling her som er bekymringsfull.

Foto: FRANCOIS LO PRESTI / AFP / NTB

Alle som vil ha vaksinen bør få den nå, mener Hasle.

Koppevaksinen, som kan beskytte mot mpox og andre kopper, bør også vurderes inn i barnevaksinasjonsprogrammet, mener vaksineforsker Gunnveig Grødeland:

– En koppevaksine vil kunne være forebyggende og beskytte oss også mot potensielt mer alvorlige koppevirus i fremtiden.

Det er ikke behov for at mange flere skal få denne vaksinen, mener FHI – som dessuten påpeker at det er stor mangel på vaksinen i Afrika:

– Det er ikke nødvendig eller planlagt noen betydelig utvidelse av målgruppene for vaksinasjon i Norge, sier fagdirektør i FHI, Preben Aavitsland.

Foto: Haven Daley / AP / NTB
Finnes det medisiner mot mpox?

Det finnes ingen godkjent behandling for tilstanden, skriver Norsk Helseinformatikk (NHI).

NHI skriver videre at «det europeiske smittevernbyrået (EMA) har godkjent ett medikament (tecovirimat) på bakgrunn av positive studier hos dyr, men dette medikamentet er enda ikke tilgjengelig i Norge. Ev. medikamentell behandling er bare aktuelt i alvorlige tilfeller».

Tecovirimat er medisinen som finnes mot sykdommen, men den vurderes som eksperimentell og undersøkes fremdeles. Foto: Lea Suzuki / AP / NTB

Amerikanske helsemyndigheter omtaler denne medisinen som «eksperimentell» og at det fremdeles gjøres tester for å finne ut om den er trygg og effektiv.

– Jeg er redd for at viruset kan mutere, og at det ikke er noe behandling mot dette, sier lege Gunnar Hasle.

Kan det komme nye mutasjoner?

På dette spørsmålet svarer Aavitsland i FHI:

– Så lenge viruset spres, er det fare for at nye mutasjoner gir opphav til varianter som smitter lettere. Derfor er det fornuftig å hjelpe de rammede landene å få bukt med problemet.

Read Entire Article