Regjeringen har et nytt, ambisiøst mål: innen 2030 skal vi ha 150.000 flere personer i arbeid. Det er bra for folk, og bra for fellesskapet.
fredag 16. august kl. 11:26Jeg besøkte nylig Møller Medvind, en bedrift hvor unge får prøve seg i arbeidslivet i samarbeid med NAV.
Der møtte jeg Tony, som fortalte at det var avgjørende at bedriften ga ham en mulighet. Nå gleder han seg hver dag til å gå på jobb.
Flere må få oppleve det samme som Tony.
I løpet av de neste seks årene har regjeringen mål om å øke andelen sysselsatte fra dagens 80,5 prosent til 82 prosent i aldersgruppen 20-64 år.
Klarer vi det, vil vi gi enda flere den sammen opplevelsen som Tony. Samtidig vil vi skape verdier for mange milliarder kroner. Det er vinn-vinn.
At du har en jobb å gå til, er bra for deg og nødvendig for samfunnet. Arbeid gir inntekt, tilhørighet, mestring og utvikling.
Arbeidsfellesskapet fremmer likestilling, integrering, reduserer ulikhet og motvirker fattigdom.
Flere i jobb er samtidig helt nødvendig for å opprettholde det norske velferdssamfunnet.
Vi lever av hverandres arbeid. Hvis de som er uføre, helt eller delvis, jobber noe mer vil det kunne gi milliarder til fellesskapet. en halv arbeidsdag mer i uka, vil det gi femten milliarder kroner til fellesskapet.
Det betyr mer velferd for alle. Selv om 150.000 flere er jobb siden 2021, og vi har redusert antallet utenfor arbeid og utdanning med 25.000 siden toppen i 2019, er vi ikke i mål.
Les også: Slik vil Ap dra unge ut av uføretrygd
Altfor mange er utenfor arbeid og utdanning. Å nå målet om å få flere i jobb krever innsats fra bedrifter, det offentlige og hver enkelt av oss.
Jeg er særlig bekymret for at unge som strever ender opp med å jakte på diagnoser for å få penger til å leve av.
Jeg mener vi heller må hjelpe unge å jakte på egne muligheter til å jobbe.
I tillegg til å styrke ungdomsgarantien, som gir unge tett, tidlig og tilpassa oppfølging, vil regjereringen derfor etablere forsøk med et helt nytt arbeidsrettet ungdomsprogram med sikker inntekt.
Formålet er å øke overgangen til arbeid og utdanning og begrense tilstrømmingen til helserelaterte ytelser.
Vi skal få flere i jobb og færre på trygd. De som kan jobbe, skal jobbe det de kan. Om det betyr noen timer om dagen, eller noen dager i uka, er det langt bedre enn å være helt utenfor.
Hele, faste stillinger skal fortsatt være hovedregelen, men vi må stille krav og stille opp for at folk får muligheten til å jobbe det de kan.
Regjeringen vil derfor vurdere om unge med uføretrygd etter en tid skal få informasjon om at de kan få hjelp til å komme i arbeid.
Les også: Kevin ble innlagt på psykiatrisk institusjon: Uføretrygden halvert
All politikk skal bidra til at flere folk er i jobb. Økonomisk politikk, utdanningspolitikk og helsepolitikk må kombineres med oppfølging av de som trenger det.
Jeg er opptatt av at tiltak gjennom NAV skal gi tidlig, tett og tilpasset hjelp helt inn i arbeidslivet. Flere arbeidsgivere må åpne dørene for dem som ikke når opp i ordinære ansettelsesprosesser.
Alle arbeidsgivere må rekruttere bredere og tenke nytt.
Spesielt det offentlige må bli bedre på inkludering. Kommuner og staten må tenke nøye gjennom hvilke krav som stilles ved utlysning av stillinger, og bruke de virkemidlene som allerede finnes.
Selv om regjeringen har gjort mye for å få flere i jobb må vi gjøre mer. Derfor legger jeg snart frem ny politikk og flere nye grep for flere folk i jobb.
Målet vårt er at langt flere skal få den samme muligheten som Tony.