– Lett å si at mange selskaper var overvurdert

4 weeks ago 10


Pareto-eieren Svein Støle er optimistisk til energimarkedet, tross laveste oljepris på nesten to år og grønne børsras.

Mandalitten Svein Støle er blant Norges rikeste, med en formue som Kapital har anslått til 16 milliarder kroner. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Etter børsboomen fra 2020 har en rekke grønne oppstartsselskaper falt kraftig i kurs. Det har rammet aksjonærer hardt, og enkelte har også den siste tiden blitt tvunget til å selge aksjene sine.

– Hva tenker du om utviklingen som har vært i grønne aksjer?

– Det er lett å si i ettertid at mange selskaper var overvurdert, og at optimismen kanskje var for stor, politisk, blant investorer og folk flest for noen år siden, sier Støle til E24.

Den Sveits-baserte nordmannen har tatt turen til Oslo og ankom egen konferanse med solbriller på torsdag.

– Jeg gleder meg til mye gode presentasjoner. Det er spesielt hyggelig at det er så mange fornybarselskaper. Det slår meg hvor flott og stort energimiljø vi har i dette landet.

Nærmere 2.000 deltagere samles til en energikonferanse i Holmenkollen denne uken.
Støle er hovedeier i det norske finanskonsernet Pareto, som arrangerer konferansen. Han tok med seg familien og flyttet til Sveits i 2018, hvor han blant annet leder deler av Paretos utenlandssatsing.

Les på E24+

Utbytteforvalter liker shippingaksje: – Heftig billig

Laveste oljepris på nesten to år

Pareto-eieren mener imidlertid at situasjonen nå har normalisert seg.

– Vi viste her i går at avkastningen fra de store grønne selskaper har vært bedre enn for store oljeselskaper siden forrige konferanse. Det er interessant å se. Mange grønne selskaper har blitt normale selskaper som går med overskudd, vokser og er i ferd med å finne sin posisjon.

Konferansen kommer på et tidspunkt der oljeprisen har falt til det laveste nivået på nesten to år.

– Hvordan vil karakterisere energimarkedet nå?

– Kortsiktige svingninger vil vi alltid ha, det har vi alltid hatt. Energimarkedet er kjempestort og verdensomspennende. Jeg opplever at det er et av de mest attraktive markedene å være i, og det er økende behov. Økt levestandard krever økt energi, og Norge har en spesielt god historie og posisjon i dette markedet. Jeg er veldig optimistisk.

Spent på havvind

– Tror du Norge kommer til spille den viktige rollen også fremover?

– Ja, det tror jeg. Norge har naturgitte fortrinn i denne sektoren som jeg synes vi har tatt godt vare på. Jeg er veldig spent på havvind selvfølgelig, som mange er, det kan bli veldig stort på sikt.

Den siste tiden har det vært utfordrende for havvindbransjen. Kostnadene har økt, og flere aktører har utsatt eller skrinlagt prosjekter. Den utenlandske utbyggeren Ventyr vant tidligere i år en budrunde, i konkurranse med norske Equinor.

Read Entire Article