Kongsberg-aksjen har gitt eierne 1.000 prosent avkastning på fem år. De over 5.000 ansatte som ble med i fjorårets aksjeprogram sitter med store gevinster.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Kongsberg-aksjen har gitt en samlet avkastning på 1.000 prosent de siste fem årene, og gitt store gevinster til ansatte i aksjeprogrammet.
- 5.194 ansatte har hatt en avkastning på til sammen 330 millioner kroner på ett år.
- Kongsberg Gruppen passerte nylig en børsverdi på 200 milliarder kroner, drevet av større forsvarsbudsjetter og økt etterspørsel.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Kongsberg-aksjen har vært den store vinneren på Oslo Børs i flere år. I forrige uke passerte børsverdien 200 milliarder kroner for første gang.
Les på E24+
Spørsmålet er når kursfesten i Kongsberg Gruppen er over
Aksjonærene kan se tilbake på fem år med en samlet avkastningavkastningOppgangen i aksjekursen pluss utbytter på over 1.000 prosent, en sjelden kraftig oppgang for et så stort selskap på Oslo Børs.
Det har også mange ansatte i forsvars- og teknologikonsernet tjent store penger på.
Aksjefest
For Kongsberg Gruppen har som mange andre børsnoterte selskaper et aksjespareprogram, der de ansatte hvert år kan kjøpe aksjer i konsernet.
Da programmet ble gjennomført i juni i fjor, kjøpte 5.194 ansatte til sammen 691.791 aksjer, ifølge Kongsberg Gruppen.
Aksjene har ett års bindingstid, altså kunne de tidligst selges i juni i år.
Bare i løpet av det året, fra juni i fjor til juni i år, var avkastningen til de ansatte på rundt 330 millioner kroner, viser E24s beregninger basert på opplysningene om programmet.
– Jeg har vært med de siste årene. Det var jo flatt en stund og først de siste årene det har gått bratt oppover, sier Tor Liaaen.
Han er styreleder i Kongsberg Gruppens pensjonistforening, og blant de som har deltatt i aksjeprogrammet.
– Jeg har aldri vært interessert i aksjer, og meldte meg på programmet ikke lenge før jeg ble pensjonist. Men jeg har fått med meg oppturen.
Liaaen sier at «godt arbeid gjennom den lange perioden med jevn økning av aksjekursen har lagt grunnlaget for at bedriften makter den kraftige økningen som verdenssituasjonen har bidratt til i de senere årene».
– Jeg har jobbet i våpenfabrikken i alle år og har ikke moralske skrupler over det, men verdenssituasjonen skulle jeg gjerne ønske var annerledes, sier han.
Oppgangen har fortsatt
Det er ikke kjent hvor mange aksjer som er solgt etter utløpet av bindingstiden.
Men hvis alle ansatte som kjøpte aksjer fortsatt ikke har solgt, har avkastningen på 2023-programmet steget videre til rundt 490 millioner kroner, viser beregningene.
I årets aksjeprogram kjøpte 5.993 ansatte til sammen 403.023 aksjer.
Fra datoen bindingstiden begynte å løpe i juni er den samlede avkastningen på over 130 millioner kroner på 2024-programmet, viser beregningen.
Les også
Must overførte Kongsberg-aksjer verdt 100 millioner: – En gave
Årets aksjeprogram er nummer 28 i rekken. Kongsberg-ansattes samlede avkastning over tid er derfor høyere enn avkastningen det siste året.
Kongsberg-aksjen begynte den kraftige oppgangen i 2020.
Siden høsten det året har aksjen klatret fra rundt 130 kroner til over 1.100 kroner. På toppen kommer utbetaling av utbytter.
Passerte 200 milliarder
Børsverdien til Kongsberg Gruppen passert i forrige uke 200 milliarder for første gang, og selskapet har blitt det tredje mest verdifulle på Oslo Børs etter Equinor og DNB.
Siden har verdien falt litt tilbake til 194 milliarder.
Bare siden februar har børsverdien lagt på seg nærmere milliarder kroner. Det er like mye som hele børsverdien til laksegiganten Mowi, eller forsikringskjempen Gjensidige.
Kongsberg-aksjen har steget langt mer Hovedindeksen på Oslo Børs:
Kursoppgangen i det siste har blant annet kommet etter nyhetene om at Nederland planlegger å kjøpe enda flere NASAMs luftvernsystemer – til en prislapp på 11 milliarder kroner.
Økte forsvarsbudsjetter etter Russlands invasjon av Ukraina har fylt ordrebøkene til Kongsberg Gruppen med flere titalls milliarder.
Konsernet har også maritim avdeling som står for over halvparten av omsetningen. Også her er det kraftig vekst.
I sommer la Kongsberg Gruppen frem planer om å tredoble omsetningen til 120 milliarder kroner i 2033.