Svenske Altor kjøpte seg inn i Carnegie i 2009 og overtok hele selskapet i 2012. Nå kan selskapet høste milliardgevinst på salget til norske DNB.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- DNB kjøper den svenske investeringsbanken Carnegie for 12 milliarder svenske kroner.
- Altor kjøpte Carnegie fra svenske myndigheter sammen med et annet selskap i 2009, og tok full kontroll i 2012.
- Carnegie ble overtatt av den svenske Riksgälden i 2008 for å unngå konkurs under finanskrisen.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Mandag kom meldingen om at DNB kjøper Carnegie for 12 milliarder svenske kroner (12,5 milliarder norske kroner).
Det svenske oppkjøpsfondet Altor kom inn i Carnegie etter finanskrisen. Da var investeringsbanken i krise og ble tatt over av svenske myndigheter ved Riksgälden.
Altor vil ikke opplyse hva det har tjent på salget, men viser til tidligere oppgitte summer da Carnegie ble kjøpt.
– Ligger nære hjertet
Altor og Bure kjøpte Carnegie fra svenske myndigheter i 2009 for 1,402 milliarder svenske kroner, pluss ytterligere 250 millioner ekstra på visse vilkår. Altor fikk en eierandel på 65 prosent gjennom kjøpet, eller inntil 1,07 milliarder kroner av kjøpesummen.
Bure solgte i 2012 sin andel på 35 prosent i Carnegie til Altor for 629 millioner svenske kroner og inntil 106 millioner ekstra på visse vilkår.
Dette skulle bety at Altor betalte inntil 1,8 milliarder svenske kroner for eierskapet i Carnegie.
– Carnegie er et selskapet som ligger nære hjertet for oss i Altor, vi har vært del av denne reisen i så mange år og har feiret utallige milepæler sammen, sier Harald Mix, som er partner i Altor og styremedlem i Carnegie, i en melding.
Ble overtatt av staten
– Dette er en bra handel for staten, selskapene og kjøperne, sa riksgäldsdirektör Bo Lundgren da Riksgälden solgte Carnegie til Altor og Bure i 2009.
Under finanskrisen høsten 2008 ble Carnegie tatt over av staten. Hadde ikke det skjedd, ville selskapet trolig ha gått konkurs, sa Lundgren i en melding i 2009. Riksgäldens grep senket risikoen for at finanskrisen skulle forverres, mente Lundgren.
I 2009 ble Sverige ett av de første landene i Europa som solgte en nasjonalisert bank tilbake til private eiere. Riksgälden hadde også overtatt en annen aktør, Max Matthiessen Holding AB, som også ble solgt.
«Vi bedømmer at de sammenlagte inntektene fra salget over tid kommer til å dekke lånet som opprinnelig var på 2,4 milliarder kroner som Carnegie fikk i november 2008, samt våre kostnader», skrev Riksgälden i en melding i 2009.