Sivile palestinere blir tatt til fange av israelske soldater i Gaza, iført israelsk uniform og kroppskamera og tvunget til å gå først inn i tunneler og ruiner som skal gjennomsøkes. Risikoen er stor for at de utløser sprengladninger eller bli tatt for å være israelsk soldat og drept av væpnede palestinere. Foto: AP / NTB
Israelske soldater tvinger sivile palestinere til å gå først inn når de skal gjennomsøke tunneler og bygninger i Gaza. Norsk Folkehjelp kaller det bestialsk.
søndag 18. august kl. 11:06Ifølge den israelske avisen Haaretz er det en utbredt praksis blant israelske bakkestyrker å bruke palestinere som menneskelige skjold og vern mot angrep og skjulte sprengladninger.
Avisens gravejournalister har avdekket hvordan sivile palestinere også blir iført israelsk militæruniform før de tvinges til å gå i front.
De risikerer dermed å bli drept dersom de israelske soldatene møter væpnet motstand.
Den israelske soldatorganisasjonen Breaking the Silence har samlet vitnemål fra en rekke soldater som har tjenestegjort i Gaza. Også de bekrefter at praksisen er utbredt og velkjent.
– Våre liv er mer verdt enn deres liv, skal en av offiserene ifølge Haaretz ha fortalt sine soldater i Gaza.
Bestialsk
Norsk Folkehjelps generalsekretær Raymond Johansen reagerer sterkt på opplysningene og kaller praksisen bestialsk.
– Hvis disse rapportene stemmer, er det et alvorlig brudd på krigens folkerett som vi fordømmer på det sterkeste. De føyer seg inn i rekken av bestialske krigshandlinger begått av israelske militære i Gaza-krigen, sier Johansen.
– Disse krigsforbrytelsene må opphøre øyeblikkelig og israelske myndigheter må snarest overholde sine folkerettslige forpliktelser og etterforske saken slik at de skyldige blir ansvarliggjort, sier han.
Israelsk uniform
Ifølge Haaretz og Breaking the Silence blir unge palestinske menn vilkårlig tatt til fange, iført israelsk uniform og får hendene bundet bak på ryggen.
Deretter blir de utstyrt med kroppskamera som overfører levende bilder fra stedene de blir tvunget til å gå inn i. De israelske soldatene kan dermed avvente og se om det er trygt før de selv rykker inn.
Dersom de menneskelige skjoldene overlever, slippes de fri etter endt oppdrag og blir gjenforent med familien, forteller soldatene.
Utbredt praksis
Al Jazeera viste i forrige måned bilder av palestinske fanger, noen av dem iført israelske uniformer, som ble tvunget til å gå inn i bygninger i Gaza før israelske soldater fulgte etter.
Breaking the Silence mottok rapporter om praksisen tidlig i krigen og trodde først at det var snakk om isolerte hendelser og offiserer som brøt reglene.
Vitnemål fra soldater som hadde tjenestegjort på Gazastripen avdekket etter hvert at praksisen var utbredt.
Vi fikk høre det fra flere militære enheter som hadde kjempet på ulike steder og til ulik tid inne på Gazastripen, sier soldatorganisasjonens leder Nadav Weiman til The Guardian.
– Da forsto vi at dette var langt mer utbredt, jeg vil nesten si fast praksis i den israelske hæren, sier han.
Hunder døde
En av soldatene fortalte ifølge Weiman hvordan soldatene tidligere sendte hunder utstyrt med kamera inn i tunneler og bygninger, men at «altfor mange hunder døde».
Andre soldater bekrefter det samme og forteller at hærens hundetjeneste derfor ikke lenger deltar i slike operasjoner.
En annen soldat forteller til Haaretz at han var med på å sende en sivil mann inn i en bygning der væpnede palestinere hadde forskanset seg, angivelig for å få dem til å overgi seg. Mannen ble skutt og drept.
Forbudt av høyesterett
Den israelske hærens praksis med å bruke palestinere som menneskelige skjold er ikke av ny dato. Alt i 2002 ble den avdekket på den okkuperte Vestbredden, noe som fikk israelske menneskerettsorganisasjoner til å gå rettens vei.
Etter lengre tids tautrekking i rettsvesenet kom høyesterett i 2005 med en kjennelse som slo fast at praksisen var i strid med krigens folkerett og forbudt.
Israels daværende forsvarssjef Dan Halutz ga deretter ordre om at hæren skulle rette seg etter dette.
Det forhindret ikke at praksisen fortsatte, blant annet under Israels krigføring på Gazastripen i 2008 og 2009, noe Amnesty International dokumenterte.
Klare instrukser
Israels militære ledelse understreker overfor Haaretz at forbudet fortsatt står ved lag og hevder at dette er tydelig kommunisert til soldatene.
– Den israelske hærens instrukser og ordrer forbyr bruk av sivile i Gaza til militære oppdrag der de utsettes for fare, sier en talsperson.