Har lovbestemt av jula starter 1. oktober

4 days ago 7


Det hele er nokså absurd. President Nicolás Maduro slår fast på statelig TV at jula starter 1. oktober.

«Det lukter allerede av jul, det lukter jul», erklærer president Nicolás Maduro i sitt faste mandagsprogram kalt «Med Maduro +».

Nå skal den vare i tre måneder.

Maduro har mer enn nok makt til å bestemme det. I sitt ellevte år som president er det han, og ikke kirkeledere, som bestemmer når adventslysene skal tennes.

Julen 2022 fikk tusenvis av barn i Venezuela en gave av regjeringen. Supert-bart er president Maduro utkledd som en slags supermann, og leken skapte bekymring hos mange foreldre.

Julen 2022 fikk tusenvis av barn i Venezuela en gave av regjeringen. Super-bart er president Maduro utkledd som en slags supermann som stadig redder Venezuela, og leken skapte bekymring hos mange foreldre.

Foto: Jesus Vargas / AP

«Fred, glede og sikkerhet», lover han folket.

Det han ikke sier noe om, er at det rett før gikk ut en arrestordre på Edmundo González, mannen som Spania, EU-parlamentet og flere andre land, mener er den rettmessige presidenten i landet.

Gleden er ikke for alle.

Opposisjonens presidentkandidat Edmundo González vant valget overlegent med 73 prosent av stemmene, ifølge opposisjonens egen opptelling, som gjennomgått av forskere i USA og medieorganisasjoner. Etter arrestordren fikk González politisk asyl i Spania, hvor han nå befinner seg.

Opposisjonens presidentkandidat Edmundo González vant valget overlegent med 67 prosent av stemmene, ifølge opposisjonens egen opptelling, som gjennomgått av forskere i USA og medieorganisasjonene AP og The Washington Post. Etter arrestordren fikk González politisk asyl i Spania, hvor han nå befinner seg.

Foto: Ana Beltran / Reuters

Alvorlige valgjuks-beskyldninger

Det har verken vært fredelig eller sikkert for mange venezuelanere de siste månedene. 28. juli vant Maduro nok en gang presidentvalget, ifølge han selv og Det nasjonale valgrådet (CNE), som han kontrollerer.

Tilhengere av president Maduro feirer valgresultatet 28. september. Kvinnen er utkledd som "super bigote", eller super-bart, en tegneseriefigur hvor Maduro er en supermann-inspirert helt.

Tilhengere av president Maduro feirer valgresultatet 28. september. Kvinnen er utkledd som «super bigote», eller super-bart, en tegneseriefigur hvor Maduro er en supermann-inspirert helt.

Foto: Cristian Hernandez / AP

Land etter land har bedt om å få se valgresultatene og anklager ham for valgjuks. Men bevisene har uteblitt.

Skylden for det fikk noen hackere i Nord-Makedonia, ifølge Maduro, som heller ikke hadde bevis for de påstandene.

Imens ropte kritikerne at det aldri hadde blitt gjort så omfattende valgfusk som nå. Den første uken protesterte de, men så stilnet menneskemengden.

Flere tusen venezuelanere tok til gatene for å protestere mot det de mener er valgjuks i landet etter at president Nicolas Maduro seieren.

Flere tusen venezuelanere tok til gatene for å protestere mot det de mente var valgjuks. Maduro og militæret satte i gang «Operasjon bank-bank» og arresterte demonstrantene.

Foto: Samir Aponte / Reuters

Maduro hadde advart om blodbad om han ikke vant, men det ble det uansett.

Over 20 demonstranter var døde, rundt 2000 satt i fengsel. Folk fryktet for tortur.

Det var nok å dele The Simpsons-vitser om presidenten på sosiale medier for å havne bak lås og slå.

Lystig førjulsstemning ble det neppe da Maduro valgte nettopp en julesang for å advare mot det.

God jul, ønsket en kvinne i Caracas tilbake i 2022. Om årets jul blir god, kommer an på hvem du spør i Venezuela.

God jul, ønsket en kvinne i Caracas tilbake i 2022. Om årets jul blir god, kommer an på hvem du spør i Venezuela.

Foto: Matias Delacroix / AP

Operasjon «bank-bank»

Venezuelanerne elsker jul. Og de kjenner alle til den kjære julesangen «Tun tun», eller bank-bank. I sangen blir det spurt om hvem som banker på døra, før det svares at det er fredsfolket som har kommet for å feire jul.

«Tun tun» er også kallenavnet på militæraksjonen for å fengsle opposisjonelle og demonstranter. Eller «terrorister» og «fascister», som Maduro ofte kaller dem.

Journalistene i nettavisen Caracas Chronicles delte denne julebeskjeden fra etterretningstjenesten DGCIM i Venezuela.

Journalistene i nettavisen Caracas Chronicles delte denne julebeskjeden fra etterretningstjenesten DGCIM i Venezuela. I videoen, til tonene til «Carol of the bells», blir en mann i håndjern med en sekk over hodet ført bort av militæret.

Foto: Skjermdump/X

I august sang presidenten sangen for studenter, men byttet ut teksten. Han truet med at «grinunger» skulle sendes til et av landets verste fengsler.

En skrekkfilm-versjon av den populære julekorsangen «Carol of the bells», oversatt til «Klokkenenes klang» på norsk, har også nådd de fleste.

Demonstrasjonene mot valgfusk ble slått hardt ned på av Venezuelas regjering. Denne kvinnen møtte opp på et folkemøte i hovedstaden Caracas i regi av opposisjonen en måned etter presidentvalget.

Demonstrasjonene mot valgfusk ble slått hardt ned på av Venezuelas regjering. Denne kvinnen møtte opp på et folkemøte i hovedstaden Caracas i regi av opposisjonen en måned etter presidentvalget.

Foto: Pedro Rances Mattey / AFP

Propagandavideoen ser ut til å være laget av Venezuelas militære etterretningstjeneste (DGCIM). Den viser en person i håndjern med en svart sekk over hodet. Han blir ført inn i en militærbil før dørene lukkes.

«Gjør du noe galt, vil han komme», synger en lys kvinnestemme i videoen.

«Du burde gjemme deg».

Økonomisk kollaps

Med dette doble julebudskapet starter høytiden i Venezuela i dag. Offentlige bygninger lyser opp med julelenker og juletrær.

For mange blir det en tøff juletid.

Den brede gaten Los Proceres i Caracas pleier å bli pyntet til jul, som her i 2020. I tillegg vil alle offentlige arbeidsplasser pyntes med juletrær fra oktober i år.

Den brede gaten Los Proceres i Caracas pleier å bli pyntet til jul, som her i 2020. I tillegg vil alle offentlige arbeidsplasser pyntes med juletrær fra oktober i år.

Foto: Matias Delacroix / AP

En fjerdedel av befolkningen har migrert. Det er over 7,7 millioner på ti år. I tillegg har du tante «Veronica» og bestefar «Carlos» som har gått bort fordi det ikke var flere medisiner igjen på sykehuset.

Det er klart det står tomme stoler rundt bordet i de mange hjem.

Å kjøpe julegaver er vanskelig når landet har gått gjennom en av vår tids verste økonomiske kollapser, uten å være i krig.

Opposisjonen er også splittet. Presidentkandidat Edmundo González ble hentet i et spansk militærfly og fraktet til asyl i Spania.

Maduros julebudskap er at valget er avgjort, og at folk må fortsette livene sine. Privatlivene sine.

Jula har alltid blitt brukt politisk i Venezuela for å si at landet er på stødig kurs framover under regjeringens kontroll.

Jula startet også i tidlig i Venezuela i 2020 og 2021. Maduro ville spre juleglede mens covid-pandemien herjet.

Jula startet også i tidlig i Venezuela i 2020 og 2021. Maduro ville spre juleglede mens covid-pandemien herjet.

Foto: Ariana Cubillos / AP

Noen overraskelse var det neppe, for Maduro startet også jula tidlig i 2020 under koronapandemien da ting var vanskelig.

Han gjentok det samme i 2021. Men aldri så tidlig som nå.

Etterlyst internasjonalt

Mens Maduro denne høsten har gått til angrep på X, Elon Musk og den høyst populære kommunikasjonsappen Whatssapp, som han har bedt alle i Venezuela slette, har venezuelanere i Argentina samlet bevis.

Superbart-tegneseriefiguren til Nicolas Maduro har Elon Musk som fiende. En ny episode av tegneserien ble publisert etter at Musk og Maduro kranglet på sosiale medier, og Maduro utfordret Musk til å fysisk slåss.

Superbart-tegneseriefiguren til Nicolás Maduro har Elon Musk som fiende. En ny episode av tegneserien ble publisert etter at Musk og Maduro kranglet på sosiale medier, og Maduro utfordret Musk til å fysisk slåss.

Foto: Nicolas Maduro / NRK

Denne uka har en domstol i landet etterlyst Maduro via Interpol for forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med valget.

Han etterforskes også for det samme av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag, mens FNs menneskerettighetsråd allerede har konkludert med at det har skjedd.

Maduro svarte med å be Interpol om hjelp til sende ut en arrestordre på Argentinas president Javier Milei, for å ha stjålet et fly og sendt det til USA.

Det mystiske flyet ble anholdt på en flyplass i Argentina tilbake i 2022. De iranske ansatte om bord var tilknyttet Irans revolusjonsgarde (IRGC) og Hizbollah, mistenkte politiet.

Sammen med Russland, Kina, Cuba og Honduras er Iran blant Venezuelas allierte.

Truende julenisse

De siste to månedene etter valget har Maduros allianse stått støtt. Undertrykkelsen er brutal, melder menneskerettighetsorganisasjoner.

Den svært populære opposisjonslederen Maria Corina Machado ble fratatt muligheten til å stille som presidentkandidat, men fikk bestemme hvem som skulle stille som hennes fravær. Edmundo Gonzalez vant valget, ifølge opposisjonen, men han har nå fått asyl i Spania, etter at det ble sendt ut en arrestordne på han.

Den svært populære opposisjonslederen Maria Corina Machado ble fratatt muligheten til å stille som presidentkandidat, men fikk bestemme hvem som skulle stille som hennes fravær. Edmundo Gonzalez vant valget, ifølge opposisjonen, men han har nå fått asyl i Spania, etter at det ble sendt ut en arrestordre på han.

Foto: Pedro Rances Mattey / AFP

Julelys, statelig julebonus og subsidiert julemat vil ikke gjøre at folk glemmer det som har skjedd.

Det vil heller utdeling av barnedukker hvor Maduro fremstilles som supermann, kalt super-bart, gjøre.

10. januar skal den nyvalgte presidenten innsettes for en periode på seks år, fram til 2031. Det kan selvsagt være provoserende for mange.

I mellomtiden vil en julenisse som kaller folk grinete og truer med fengsel, aldri klare å skape julemagi.

Publisert 01.10.2024, kl. 20.25

Read Entire Article