Grønland-folk om Frp: – Det er bullshit

2 months ago 16


Siden Frps korte gåtur på Grønland torg, som skapte store reaksjoner blant de andre politikerne, har en rekke partier og organisasjoner invitert VG tilbake til Grønland.

Men VG har også intervjuet noen helt vanlige unge folk på gata om hva de synes om bydelen de vandrer i.

Spørsmålet vi stilte var:

Hva tenker du om at Frp mener det er utrygt her om kveldene?

Bilde av Faysal ali Turiere (26)Faysal ali Turiere (26)

– Det er bullshit. Jeg forlater lemonadesykkelen av og til, og ingen stjeler fra meg. Alt er topp. Grønland er ikke så ille som folk skal ha det til. Folka i butikkene, i restaurantene, vi er som en familie.

Bilde av Naremin (23)Naremin (23)

– Jeg føler meg trygg her. Jeg har gått her på kveldene òg. Det er vel det samme som alle andre steder i Oslo?

Bilde av Hasib Ullaharefzada (22)Hasib Ullaharefzada (22)

– Frp sier mye rart om innvandrere generelt. Det er ikke noe nytt. Grønland er et trygt sted å komme til.

Bilde av Suad (27)Suad (27)

– Det syns jeg ikke noe om. Det er veldig trygt. Bodd her en stund og jeg syns det er greit. Det er jo masse forskjellige mennesker her. Du har butikker som er åpne 24/7. Det er et fint samfunn.

Bilde av Ali Tehrani (28)Ali Tehrani (28)

– Jeg har aldri følt meg utrygg. Jeg har sett kriminalitet her, uten tvil. Men det har jeg også sett andre steder i Oslo. Så jeg skjønner ikke hvorfor det er fokus på bare Grønland. Jeg syns fokuset rundt etnisitet må vekk.

Politikerne inviterer til Grønland

Et av partiene som ville invitere VG tilbake til Grønland var SV. Partileder Kirsti Bergstø og partikollega Omar Samy Gamal ville vise VG en annen side av Grønland.

Vi møtte de på Forandringshuset.

Også her kartlegger de ungdommenes bakgrunn, men kun de detaljene som er relevante, mener de.

Lasse Rickardt leder kriminalitetsforebygging og avhoppervirksomhet ved Forandringshuset, og han påpeker at de kartlegger ved å snakke med de unge.

– Vi lytter til deres virkelighet og møter de unge på deres arenaer, sier han.

De stiller seg kritiske til den type kartlegging Frp ønsker.

 Xueqi Pang / VGMANTRA: Dette er Forandringshuset på Grønlands oppdragstekst. Malt i gull av unge som søker tilbud hos dem. Foto: Xueqi Pang / VG

– Barn som ender opp som lovbrytere har i hovedsak flere risikofaktorer. Vi må ta tak i de bakenforliggende årsakene, og evne å se helheten, sier virksomhetsleder Ingrid Elise Sigmundstad.

– Ungdomskriminalitet var i Norge før folk med utenlandsk bakgrunn kom hit. På 70- og 80-tallet var det etniske norske ungdom som drev med kriminalitet, sier byråd Gamal.

 Xueqi Pang / VGPOLITIKERE: Partileder Kirsti Bergstø og partikollega Omar Samy Gamal. Sistnevnte jobber også med Forandringshuset flere steder i Oslo. Foto: Xueqi Pang / VG

Han sitter i byutviklingskomiteen for Oslo SV.

– Fellestrekkene fra nå og da, er at de kommer fra fattige kår. Det som er likt, er at de har hatt en fraværende far og et ønske om å hjelpe til med økonomien i familien, mener Gamal.

– Det er også et fellestrekk at de ikke har fått det til på skolen og står utenfor arbeidslivet, sier han.

Han mener derfor at utspillene til Wiborg og Listhaug er en avsporing der de ikke diskuterer de reelle problemene.

– Mange fattige i dag har innvandringsbakgrunn. Vi må derfor løse de sammensatte problemene med fattigdom, i stedet for å ta ut en liten bit og si at problemet er at bestefaren din kommer fra et annet land. Da er du interessert i å snakke om akkurat det, og ikke om de faktiske problemene, sier han.

– Vi må gjøre det som virker. De som begår kriminalitet må få en rask reaksjon, derfor trengs det mer ressurser for å hindre at de begår nye kriminelle handlinger, legger partileder Kirsti Bergstø til.

 Xueqi Pang / VGLOMMEKJENT: SV-leder Kirsti Bergstø forteller at hun for flere år tilbake jobbet som bartender på Grønland. Foto: Xueqi Pang / VG

Hun mener at må de som står i faresonen må få tett oppfølging fra trygge voksne for å komme inn på det bedre spor.

– Det trengs en større innsats for forebygging. Det som virker, er at ungdommer blir inkludert, får gode opplevelser og hører til i lokalsamfunnet sitt, sier hun.

 Xueqi Pang / VGWOW: Her beundrer Bergstø, sammen med Ingrid Elise Sigmundstad, konserthallen til Forandringshuset, som ungdommene har fikset opp selv. Foto: Xueqi Pang / VG

– Vi spurte Sylvi Listhaug om hun følte seg trygg på Grønland. Hva føler du?

– Jeg har alltid følt meg trygg på Grønland, sier Bergstø.

– Hvorfor?

– Det kan handle om at jeg er en hvit kvinne, og at det gjør det at jeg personlig ikke har opplevd ubehageligheter på Grønland. Men at andre kan oppleve at det er utrygt. Jeg som folkevalgt skal jobbe for trygge lokalsamfunn. Det er viktig for de unge som vokser opp her og menneskene som bor her at de skal kjenne at gata tilhører dem, sier hun.

Read Entire Article