Finanstopp om norsk utflagging: – Det er faktisk oppsiktsvekkende

1 month ago 12


Konkurranseulemper tvinger norske fond og nisjebanker til Sverige. En ulykke for nasjonen, mener bransjen.

Flere nisjebanker har blitt kjøpt opp av svenske banker, eller er i ferd med å flytte til Sverige. Flere norske fond vurderer det samme. Foto: Erik Johansen / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

– Her flytter kapital, selskaper og investorer uten at noen politikere reagerer. Det er ganske spesielt all den tid man snakker høyt og hellig om norsk eierskap. Det er faktisk oppsiktsvekkende, sier administrerende direktør Knut Øvernes i Finansieringsselskapenes Forening (FinfoFinfoFinfo representerer en rekke norske digitale nisjebanker, leasing- og finansieringsselskaper, kort- og factoringsselskaper som finansierer blant annet størsteparten av landets billån samt utstyr og maskiner ellers til næringsliv og offentlig sektor: https://www.finfo.no/om-oss/medlemmer/) til E24.

Den siste tiden har E24 skrevet om hvordan norske særregler får norske fond og nisjebanker til å flytte til Sverige.

Der tolkes og praktiseres et felleseuropeisk regelverk mer balansert, ifølge bransjen, noe som gir lavere kostnader , høyere avkastning, og utligner norske konkurranseulemper.

Administrerende direktør Knut Øvernes, Finansieringsselskapenes Forening (Finfo). Foto: Finfo / CRR

– Det er helt fint med utenlandske banker i Norge, og med svensk konsesjon. Det som er problemstilling her er at du har banker med norsk konsesjon som flytter, fordi det er bedre for dem, og bedre for deres aksjonærer. Det er uheldig, sier Finfo-sjefen.

– En ulykke

Han støttes av Finans Norge, som blant annet representerer de etablerte bankene.

– Det er et klart bevis på at vi har et annerledes regelverk i Norge, og det er en ulykke for nasjonen, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge til E24.

Øvernes synes det er rart at det ikke mer oppmerksomhet rundt problemstillingen.

– Dette er litt mer et politisk spørsmål enn enn et bransjespørsmål på mange måter, at man har bedrifter som flagger ut, til Sverige, uten at man har en debatt om det, sier bransjetoppen.

Informasjonsdirektør Tom Staavi, Finans Norge. Foto: Kilian Munch

– Hva er planen?

Spesielt innenfor en bransje som finans betyr det noe hvor selskapene ligger, de ansatte og kompetansen befinner seg, ifølge ham.

I det minste burde man ha kunne diskutere fordeler og ulemper med utviklingen, mener Øvernes.

– Det er veldig, veldig uheldig. Vi har egentlig alle forutsetninger for å gjøre dette bra. Vi har store mengder kapital, og vi burde tenkt på dette som noe vi kan leve av over tid. Hva er planen når vi er ferdig med oljepengene her i landet? Skal vi leve av avkastning fra oljefondet?

– Over tid vil det også ha betydning for skatteinngangen, både fra privatpersoner og bedrifter, fordi du nettopp mister dette ved utflagging over tid.

Les også

Finanstilsynet om fonds- og bankflukten: – Nyttig med innspill

– Et slags nødvendig onde

Staavi i Finans Norge påpeker at finansnæringen er Fastlands-Norges største skatteyter, og at store verdier står i fare for å gå tapt for samfunnet ved utflagging.

Samtidig er den langsiktige effekten at kapitalen blir vanskeligere og dyrere å få tak, når pengebeslutningene flyttes ut, ifølge ham.

– Det eksisterer en holdning om at finansnæringen er et slags nødvendig onde som skal være minst mulig, mens jo mer effektiv og kompetent vi er, desto mer klarer næringen å bidra til verdiskapning i samfunnet, sier informasjonsdirektøren.

Les også

Folketrygd-sjefen om fond-utflagging: – En bekymring

– Bedre i Sverige

Som E24 skrev nylig, fikk den digitale nisjebanken Lea bank Lea bankLea bank er en sammenslåing av Easybank, Monobank og BRAbank. svensk konsesjon i juni.

Går alt etter planen vil selskapets børsnotering flyttes fra Oslo til Stockholm på nyåret.

Bakteppet er at utenlandske kunder står for en voksende majoritet av utlån, større oppmerksomhet rundt digitale nisjebanker i Sverige, samt at Lea vil forholde seg til samme stabile og forutsigbare regelverk som sine hovedkonkurrenter.

Administrerende direktør Oddbjørn Berentsen, Lea bank. Foto: Lea bank

– Vi tror kapitalmarkedet er bedre i Sverige, rett og slett, og at kapitalkostandene er lavere enn være i norge. Dette tror jeg et generelt poeng som kan bli en utfordring for norske selskaper fremover, sier Lea-sjef Oddbjørn Berentsen til E24, og fortsetter;

– Du får høyere kostnader knyttet til at du får økt risiko og uforutsigbarhet, og investorer skyr risiko.

– Betydelige forskjeller

Kollega Robert Berg i den digitale nisjebanken Instabank peker på at banken kan få seks prosentpoeng høyere avkastning på egenkapitalen ved å flytte ut.

Det gir aksjonærene høyere verdier på sine sparemidler, og lavere kostnader som igjen gir rimeligere tilbud til kundene, ifølge ham.

Administrerende direktør Robert Berg, Instabank. Foto: Espen Solli

– Du kan se til Sverige, du kan se til Finland. Det ganske likt regime i de to landene, tett opp til normalen det som er det europeiske regimet. For Instabank sin del er det betydelige forskjeller, sier Berg til E24.

Øvernes i Finfo forstår godt at nisjebankene vurderer å flytte på seg.

– Det forstår jeg veldig godt, kapitalen vil gå der den får best avkastning. Det er det samme om du skal sette penger inn i en bank, da setter du pengene i den banken der du får høyest avkastning, sier han.

– Vanskelig

Finfo-toppen erkjenner at det er vanskelig å kommunisere en bankmodell som folk flest forstår.

Dette skyldes mangel på kunnskap, mener han.

– Det er derfor du leser i media hele tiden at bankene tjener så mye penger og så videre. Men det å forstå hvor mye egenkapital du må sette inn og risiko for å tjene de pengene, virker vanskelig for både folk, politikere og media å forstå, sier Øvernes.

– Kommer ingen vei

Øvernes er også bekymret fordi konsekvensene av utflaggingen ikke er umiddelbart synlig.

– Om en bank eller et fond flytter til Sverige så vil det nødvendigvis ikke være noen konsekvens neste år eller om to år, men over tid vil det bety noe, sier Øvernes, og fortsetter;

– Dette har ikke bare med kapital og finans å gjøre. Alle næringer og all utvikling krever kapital, man kommer ingen vei uten det.

– Uheldige konsekvenser

Finfo-sjefen skulle ha sett at man hadde laget ordninger og politikk for å utvikle kapitalen og kompetansen i Norge, fremfor å se på at den flytter ut av landet.

– At det ikke er en stor politisk diskusjon, og at det ikke blir en debatt om dette i Norge, er litt rart, sier Øvernes.

Han mener man er for lite opptatt av det vi skal drive med fremover i tid.

– Jeg tror det handler om interesse, og dessverre, lav kompetanse. Mange forstår ikke dette, og dessverre får det uheldige konsekvenser, sier Øvernes.

Berg i Instabank rister på hodet.

– Dette er for meg egentlig helt uforståelig. Jeg skjønner ikke hvorfor man lar dette skje, at man lar den ene virksomheten etter den andre, og inntektskilder og arbeidsplasser, flytte ut av landet, sier han.

Les også

Les E24-kommentaren: Fondsflukten

Read Entire Article