DNB-aksjonær: – Synes ikke prisen er forskrekkende høy

1 month ago 10


DNB gjør kjempeoppkjøp i Sverige. Forvalter mener det hadde blitt vanskelig for banken å gjøre noe lignende i Norge.

Magnus Vie Sundal, forvalter i Borea Asset Management Foto: Helge Hansen / Montag

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

Den norske storbanken DNB kjøper svenske Carnegie for 12 milliarder svenske kroner.

Magnus Vie Sundal forvalter fondet Borea Utbytte, som eier aksjer for 278 millioner kroner i DNB. Han mener dette er et spennende oppkjøp.

– Sånne ting kommer ofte ute av det blå. Jeg ble litt overrasket, sier Sundal.

Men når han har fordøyd nyheten, mener han det er en ganske bra «deal» for DNB.

– De forventer 12 ganger 2025-inntjening og mener Carnegie vil bidra med 1 milliard svenske kroner fra neste år. Jeg synes ikke prisen er forskrekkende høy.

Analytiker Jan Markus Karoliussen i Sparebank 1 Markets mener prisen er «god».

«Selv om kjøpesummen på 12 ganger estimert inntjening ikke høres skrikende billig ut, tror vi at synergier vil forbedre dette regnestykket betydelig», skriver Karoliussen i en oppdatering mandag.

Les også

Kjempegevinst på salget av Carnegie

– Sterk i Sverige

Sundal peker på at DNB er sterke i Norge, mens de har litt mindre business i Sverige.

– Geografisk komplementerer de hverandre godt, ettersom Carnegie har en sterk posisjon i Sverige. Carnegie har en god posisjon innen for eksempel aksjer, mens DNB har mer forretninger innen obligasjons- og kapitalmarkedet.

DNB-sjef Kjerstin Braathen sier målet med oppkjøpet er å tilby enda bedre løsninger for kundene. Hun mener dette er en «perfekt match».

– Sammen med Carnegie setter vi skikkelig kraft bak ambisjonen om å bli en ledende nordisk aktør innen investeringsbankvirksomhet, verdipapirmegling og -analyse, corporate banking, private banking og kapitalforvaltning, sier Braathen i en uttalelse.

DNB Markets kommer i forbindelse med oppkjøpet til å endre navn til DNB Carnegie.

Virksomheten innen investeringstjenester og private banking i Sverige, Danmark og Finland vil i hovedsak bli drevet gjennom Carnegie Investment Bank AB.

Dette omdøpes nå til DNB Carnegie Investment Banking AB, og skal ledes av Carnegie-sjef Tony Elofsson.

Kjerstin Braathen, toppsjef i DNB Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Markedet trekker på skuldrene

Sundal mener tidspunktet for oppkjøpet gir mening.

– Renten har flatet ut og er på vei ned. Den klassiske bankforretningen med rentenetto har stagnert inntil videre. Dette kan slik sett gi diversifisering på inntekter. Samtidig har man overskuddskapital siden man genererer såpass gode resultater i DNB for tiden. DNB sitter med litt overskuddskapital som man ellers ikke får brukt eller delt ut, her får man satt det i arbeid.

Om utslaget i markedet peker Sundal på at det hverken er store hurrarop eller voldsom bekymring. DNB-aksjen stiger 0,5 prosent til 223,1 kroner på Oslo Børs.

– Deler du markedets vurdering?

– Jeg er kanskje noe mer optimistisk og tror dealen blir bra for banken på sikt.

Tror ikke på ny Sbanken-saga

Sundal mener det kunne blitt vanskelig for DNB å vokse mer gjennom oppkjøp i Norge. Han viser til Sbanken-oppkjøpet og konkurransetilsynets reaksjon på det.

– Har de blitt for store til å kunne gjøre flere oppkjøp i Norge?

– De hadde møtt motstand fra Konkurransetilsynet, hvis de hadde kjøpt Danske Banks privatmarkedportefølje eller Sparebank Sør-Norge. Jeg tror det hadde vært utfordrende. Her finner de oppkjøpsmål som bidrar på et par strategisk viktige områder utenfor Norge, men samtidig i markeder der DNB har en viss tilstedeværelse.

Sundal tror ikke oppkjøpet får stor motstand fra konkurransemyndigheter.

– Det blir ikke en ny Sbanken-saga?

– Jeg tror ikke det. Dette er ikke et markedsområde med hardt lojale privatkunder og det vil ikke bli like mye støy knyttet til dette.

Transaksjonen krever tillatelser fra myndighetene i flere land, og forventes å bli gjennomført i løpet av første halvår 2025.

– Forventer betydelige synergier

Karoliussen i Sparebank 1 Markets peker på at oppkjøpet vil være direkte innvannende for DNBs resultat per aksje, men at de økte markedsandelene er viktigere.

«Vi mener at den viktigste vinklingen er den styrkede markedsposisjonen innen meglervirksomheten (markets) og kapitalforvaltningstjenestene (asset management), kombinert med den økende andelen av «kapital-lette» virksomhet», skriver analytikeren.

Sparebank 1 Markets anslår at basert på siste tolv måneders tall for DNB Markets og DNB Assset Management så vil oppkjøpet styrke årsresultatet fra disse virksomhetene med rundt 22 prosent.

«Vi forventer også at det vil være betydelige synergier på sikt, både på kostnads- og inntektssiden (fondsdistribusjon, styrket posisjon i det svenske investeringstjenestelandskapet osv), selv om DNB foreløpig ikke har kommunisert noen tall her», skriver Karoliussen.

Han anslår at oppkjøpet vil øke DNBs årsresultat per aksje med 0,7 kroner, eller 2,6 prosent, gitt et nettoresultat på 1 milliard svenske kroner fra Carnegie.

– Vil passe godt

Kredittanalysesjef Sverre Holbek i Danske Bank mener oppkjøpet fremstår som svakt kredittpositivt for DNB.

«Det ser ut til at oppkjøpet vil passe godt med DNBs eksisterende markeds- og kapitalforvaltningsvirksomhet, og vi mener at kapitaleffekten bør være håndterbar ettersom DNB genererer ca. 370 basispunkter kapital per år før utbytte og tilbakekjøp av aksjer (2023)», skriver Holbek i en oppdatering mandag.

Read Entire Article