En stor elektrifisering pågår nå på det som er en av fire jernbanestrekninger mellom Norge og Sverige.
Hele 120 kilometer er i ferd med å bli elektrifisert på deler av Trønderbanen og Meråkerbanen. Jernbaneverket jobber fortsatt for å få på plass tog til banen er ferdig i desember neste år.
Planen er å bruke svenske langdistansetog som går fra Sveriges hovedstad, og at dette toget kan fortsette til Trondheim.
Nå krever togselskapet SJ støtte til drift av toget både fra norsk og svensk side.
Det svenske Trafikverket vil ikke spleise på togene og kan ikke gi noen garanti nå. Også for godstrafikk er usikkerheten stor på denne strekningen.
Trenger pengestøtte
SJ driver toget som i dag går fra Stockholm til Duved. Nå er målet at det samme langdistansetoget skal gå fra Stockholm til Trondheim. En tur som tar ni timer.
Dette avhenger helt av at de får årlig driftsstøtte.
– Vi trenger noe garanti slik at vi har en økonomi i bunnen, som gjør at vi tør å ta denne satsingen, sier administrerende direktør i SJ Norge, Rikke Lind.
På denne jernbanestrekningen på Meråkerbanen, som binder Norge sammen med Sverige, var det i fjor 10.000 passasjerer, mens langt flere tar toget fra Stjørdal til Trondheim.
Vil ikke love noe
På svensk side kan de ikke love penger til et slikt tog mellom Sverige og Norge.
– Dette er ikke den strekningen som er høyest prioritert om det betyr at vi må skjære ned trafikkavtaler på andre strekninger i Sverige, sier avdelingssjef for nasjonal planlegging i Trafikverket, Lennart Kalander.
Han kan ikke love noe svar før neste år.
– Vi må se på hvor høye kostnader vi har før vi kan ta en beslutning, og vi kommer ikke til å ta en beslutning til høsten, så det blir først i 2025.
Har dialog med svenskene
Fortsatt er det uklart hvilket tog som skal brukes når den 120 kilometer lange jernbanen fra Trondheim til Stjørdal og videre over Meråkerbanen er ferdig elektrifisert.
Arbeidet er ett år forsinket, og blir ferdig neste år. Det investeres for 2,1 milliarder kroner for å få elektrifisere jernbanen.
Jernbanedirektoratet satser på at de da kan bruke svenske langdistansetog.
– Vi har tett dialog med Trafikverket og håper selvsagt at de får økt rommene i sine budsjetter, slik at dette kan komme på plass, sier senioringeniør i Jernbanedirektoratet, Terje Sivertsvoll.
- Her kan du se mer: Slik jobber de for å elektrifisere deler av Trønderbanen og Meråkerbanen.
Uavklart
Jernbanedirektoratet er positive til å gi driftsstøtte til et tog mellom trønderhovedstaden og Stockholm. Alternativet kan være lokaltog som i dag.
– Hvis vi ikke får på plass den svenske biten av finansieringa, så må vi se på andre alternativer, men det er vi nødt til å komme tilbake til senere, sier Sivertsvoll.
Etter det NRK kjenner til krever SJ 13 millioner kroner både fra norsk og svensk side. SJ ønsker ikke å bekrefte dette beløpet.
Null gods fra Sverige
Et viktig argument for å prioritere en stor opprustning av Meråkerbanen har vært å få på plass godstrafikk mellom Norge og Sverige. Det ble ingen elektrifisering på Trønderbanen fra Stjørdal til Steinkjer.
I en ny prognose fra Trafikverket i Sverige står det null godstog mellom Duved og Storlien der Meråkerbanen starter. Det skaper reaksjoner.
– Null godstog, det er forskrekkelig. Dette har vi sagt skarpt ifra om til Trafikverket, og vi håper dette korrigeres, sier Jennie Söderberg, som er representant for Atlantbanan fra region Jämtland Härjedalen
Atlantbanan har i mange år jobbet for norsk elektrifisering og for få godstrafikk mellom Sverige og Norge.
Söderberg sier at Meråkerbanen binder Norge og Sverige sammen, og er blitt enda viktigere etter at svenskene ble medlem av Nato.
Opp til godsselskapene
Dette er bare en prognose, sier avdelingssjef i Trafikverket, Lennart Kalander.
– Det er mulig å trafikkere med godstog om det er interesse fra selskapene. At det ikke er tatt med hverken i norske eller svenske prognoser innebærer ikke at det ikke er mulig å søke, skriver han i en e-post til NRK.
Også Jernbanedirektoratet sier at mye er opp til godsselskapene.
– Prognoser er prognoser. Hvis aktører finner sammen, og finner at det er lønnsomt og smart å bruke Meråkerbanen til gods, så tenker jeg at det kan oppstå utenom det vi greier og det Trafikverket greier å prognostisere, sier Terje Sivertsvoll.
Begrenset plass til tog
Flere steder gjøres store utbedringer på banen, men flere steder er det ikke nok krysningsspor og begrenset plass på banen mellom Norge og Sverige.
– Meråkerbanen har litt begrenset kapasitet, men fortsatt er det jo litt plass på sporet der. Der det er trangere om plassen er jo mellom Trondheim og Hell, der Meråkerbanen starter, sier Sivertsvoll fra Jernbanedirektoratet.
Publisert 25.07.2024, kl. 11.12