Vil nekte Facebook å trene KI på bildene dine

4 months ago 65



– Vi klager inn Meta for helt åpenbare brudd på personvernlovgivningen. Det er derfor vi klager Meta inn til det norske og europeiske datatilsyn.

Det sier direktør i Forbrukerrådet Inger Lise Blyverket til NRK.

Deres klage mot eieren av Facebook og Instagram er koordinert med personvernorganisasjonen Noyb. Organisasjonen ble i sin tid startet av Max Schrems og har tidligere vunnet frem med en rekke klager mot Meta.

Målet med klagen er å nekte teknologiselskapet å bruke nordmenns innlegg og bilder til å trene selskapets datamodeller innen kunstig intelligens (KI).

– Det som er det krevende her, er at vi har dårlig tid, sier Blyverket.

Meta vil starte treningen med brukerdata allerede den 26. juni. Derfor ber de datatilsyn i 11 land å benytte en hasteprosedyre.

Teknologiselskapet mener at de har sitt på det tørre:

– Vi er veldig sikre på at vår fremgangsmåte oppfyller våre forpliktelser etter lokale lover og personvernforordningen GDPR. Vi har konsultert det irske datatilsynet, som er vårt ledende datatilsyn i EU, som en del av forberedelsene, skriver talsperson Matt Pollard i Meta.

Pollard henviser ellers til selskapets blogginnlegg om utrullingen. Der kommer det frem at Meta planlegger å bruke offentlige innlegg og bilder som er delt på plattformen, og at de ikke vil bruke private meldinger med venner og familie til å trene opp KI-systemene.

Selskapet mener også at de har lagt seg på samme linje som OpenAI og Google. Her kan du lese klagen i sin helhet.

Fant ikke protest-skjema

Forbrukerrådet har fått mange henvendelser fra nordmenn om å melde seg ut av KI-treningen. NRK ba derfor forbrukerdirektøren om å demonstrere hvordan folk kan levere sin protest, men forsøket gikk fort av skinnene. (Se faktaboks for snarveien til skjemaene.)

– Det er ikke noe skjema her for å si at jeg protesterer, sier Blyverket oppgitt.

Det kommer etter at hun har rotet rundt på Meta sine innstillinger i noen minutter, men uten å finne skjemaet.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Det er så utrolig mange valg.

MISLYKTES: Inger Lise Blyverket fant ikke frem til skjemaet på sin mobil. Det skjedde selv etter at hun fikk hjelp av to medarbeidere for å finne frem. Foto: Martin Gundersen / NRK

NRK har i etterkant talt opp at en innlogget Facebook-bruker på nettleser vil måtte innom syv menyer og skjemaer for å protestere.

– Jeg føler rett og slett at jeg blir lurt. Det er sagt så tydelig fra Metas side at det er en mulighet til å protestere, sier Blyverket.

Meta er uenig i at det er vanskelig å finne skjemaet.

Selskapet trekker frem at brukere fikk et varsel på Facebook og Instagram om muligheten til å protestere. Ved å trykke på dette varselet trenger en bruker kun å trykke to ganger for å komme til skjemaet.

Brukere har også fått en e-post om endringen, også her vil det være enkelt å finne frem til skjemaet.

Ventet klage

For å trene sine KI-modeller på brukernes data, har Meta valgt å benytte berettiget interesse. Dette er et lovlig grunnlag i europeiske personvernlover der selskapet må gjøre en avveining om at nytten for å gjøre noe veier tyngre enn de negative konsekvensene.

– Vi mottar mange spørsmål om lovligheten av dette. Svaret er at det er tvilsomt. Etter vårt syn hadde det mest naturlige vært å spørre brukerne om samtykke før innleggene og bildene deres brukes på denne måten, skrev Datatilsynet i en pressemelding tidligere denne uken.

Tilsynet skriver videre at de aktivt vil samarbeide med andre tilsyn i Europa om saken og forventer flere klage mot Meta.

Torsdag morgen bekrefter tilsynet overfor NRK å ha mottatt klagen.

–  Datatilsynet har mottatt klagen fra Forbrukerrådet og Noyb. Vi tar klagen på alvor og prioriterer den høyt. Vi vil samarbeide tett med våre europeiske kollegaer i den videre håndteringen av saken, skriver seniorrådgiver Trine Smedbold.

Oppdatert klokken 07.13: Lagt til lenken til klagen og en setning om at de ber om en hasteprosedyre. Klokken 09.30: Mer informasjon om at brukere også har fått en e-post om endringen. Klokken 11.40: Uttalelse fra Datatilsynet om å ha mottatt klagen.

Read Entire Article