Forfatteren Karl Ove Knausgård har tidligere vært nevnt som mulig kandidat til å vinne Nobelprisen i litteratur.
Hadde han vunnet i år vil det overraske Knut Hoem.
– Det ville vært en stor skandale, sier Hoem.
– Ikke fordi han ikke fortjener prisen, for det vil jeg si han gjør. Men nå har fire nordmenn fått prisen. Da er vi overrepresenterte, og det får være grenser, legger han til.
Det er et år siden Jon Fosse vant Nobelprisen i litteratur. Han ble dermed innviet i den eksklusive, norske prisvinnergruppen der Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun og Sigrid Undset er fra før.
To forhåndsfavoritter
To av NRKs litteraturkjennere ser for seg at vinneren enten kommer fra Asia eller Australia.
– På en måte håper jeg at Nobelkomiteen og Svenska Akademien velger en forfatter jeg ikke har lest før. Det er litt sånn som den rumenske forfatteren Mircea Cărtărescu har sagt, nemlig at forfattere er som edelsteiner dypt nede i jorden som må graves frem, sier Hoem.
– Så jeg håper at Nobelkomiteen skal grave frem en edelstein som jeg ikke kjenner til fra før, uttaler han.
I den forbindelse peker litteraturkritikeren på to forfattere.
Kinesiske Can Xue og australske Gerald Murnane.
– Jeg har begynt å se litt på Murnane. Han virker veldig spennende, og han har skrevet en fantastisk roman som heter «The Planes». Men det er også en annen australsk forfatter, Alexis Wright. Hun virker kjempespennende. Så i år syns jeg at Nobelprisen i litteratur skal gå til en australsk forfatter, sier Hoem.
Ukjent navn i Norge
Siss Vik er litteraturjournalist i NRK, og skriver blant annet Bokbrevet.
Hun er enig med Hoem om at Nobelprisen kan ende opp på andre kontinenter enn eksempelvis det europeiske.
Vik peker på Can Xue som forhåndsfavoritt.
– Hun står øverst på flere oddslister, men er et ukjent navn i Norge. Ingen av bøkene hennes er oversatt til norsk, men jeg driver og leser om henne nå. Hun er inspirert av forfattere som Franz Kafka, Borges og Dante, sier Vik.
– Can Xue er et pseudonym og kan bety både «den rene hvite snø lengst opp på en fjelltopp» og «den skitne snøen som aldri smelter». Det er jo litt nydelig, og visstnok typisk for bøkene hennes, å koble det vakre og det stygge, legger hun til.
Skriver om europeisk kolonialisme
Litteraturkritiker Anne Cathrine Straume i NRK peker på andre forfattere hun tror kan vinne nobelprisen i litteratur.
Først ut er den 75 år gamle amerikanske forfatteren Jamaica Kincaid Antigua.
– Gjennom hele forfatterskapet sitt skriver hun krast om europeisk kolonialisme og selvgodhet. Kincaid har også skrevet brutalt ujålete om mor-datter-forhold, sier Straume.
– I tillegg til å belønne forfattere som utforsker litterær form, gir nobelkomiteen ofte tommel opp til forfattere som klarer å si noe om det flerkulturelle i vår tid. I så måte er Kincaid en sterk kandidat, legger Straume til.
Kan være siste sjanse
Ngugi wa Thiong’o fra Kenya er også på Straumes liste. I år kan være Thiong'o sin siste mulighet til å vinne.
– Nå er han 86 år, så det er vel ikke så mange sjanser igjen for ham til å vinne. Han regnes som Øst-Afrikas viktigste forfatter og har inspirert en lang rekke forfattere som har kommet etter ham.
– Han har også vært en sterk forkjemper for ytringsfriheten og har sittet i fengsel på grunn av sin skriving, sier Straume.
Redd for lekkasjer
Flere spådommer har preger oddslistene den siste tiden. Can Xue og Gerald Murnane har lenge ligget på toppen, men forrige uke stanset Unibet muligheten for å sette penger på hvem som vil vinne.
Årsaken var frykten for lekkasjer, skriver nyhetsbyrået TT.
– Det har vist seg ved et par anledninger at den riktige kandidaten har hoppet opp på oddslistene på mystisk vis de siste dagene før tildelingen, sier Hoem.
– Så det er klart at når det dukker opp sånne navn i siste sekund, så er det noe som er verdt å merke seg, legger han til.
Harry Potter-forfatter på lista
Av de mer kjente forfatterne som spås å vinne finner vi personer som Margaret Atwood, Michel Houellebecq, Ian McEwan, Haruki Murakami, Marilynne Robinson, J.K. Rowling og Salman Rushdie.
Rowling er kjent for å ha skrevet Harry Potter-bøkene, hun har også vært i hardt vær de siste årene. Blant annet i 2020, da hun vitset med en organisasjon som brukte uttrykket «folk som menstruerer» istedenfor kvinner.
– Da er vi jo i det du kan kalle barne- og ungdomssegmentet, eller fantasy-segmentet. Det er sjelden at den type forfattere får prisen, sier Hoem.
– Den store forsømmelsen når det gjelder barne- og ungdomsbokforfattere, er jo at Astrid Lindgren aldri fikk prisen. For hun var jo en virkelig stor forfatter. J.K. Rowling er jo ikke helt på det nivået, avslutter litteraturkritikeren.
Hvem som vinner Nobelprisen i litteratur offentliggjøres torsdag klokka 13.00 i Stockholm.
Publisert 10.10.2024, kl. 05.35