– Vil ikke at de minste barna skal smittes av dette

3 months ago 33


VAKSINASJON: Et av FHIs råd til de som måtte befinne seg i risikogruppene for covid-19 er å benytte seg av vaksinasjonstilbudet, og eventuelt ta en oppfriskningsdose. Foto: Gisle Oddstad / VG

Kikhosteutbrudd, mykoplasma-bakterier, og et Covid19-spøkelse som fortsatt lurer i kulissene. Slik blir smittehøsten, ifølge FHI.

søndag 18. august kl. 05:58

Kortversjonen

  • Kikhoste, mykoplasma og covid-19 forventes å prege høstens smittesituasjon, ifølge FHI.
  • Små barn og personer i risikogruppen kan få en utfordrende høst.
  • Gravide rådes til å vaksinere seg mot kikhoste for å beskytte nyfødte.
  • FHI oppfordrer til tiltak for å beskytte de som er mest sårbare.

Særlig veldig små barn og personer i risikogruppen – hovedsakelig eldre og personer med underliggende sykdommer – kan stå overfor en utfordrende smittesituasjon i høst.

– Akkurat nå er det luftveisinfeksjoner som skyldes mykoplasma-bakterien, covid-19 og kikhoste vi ser mest av, sier Trine Hessevik Paulsen i Folkehelseinstituttet til VG.

Paulsen er overlege ved avdelingen for smittevern. Hun forteller at de forventer at det er de samme sykdommene som preger smittebildet også utover høsten.

– Så tror vi at det utover høsten også kommer mer av det vanligste forkjølelsesviruset, som er rhinovirus, sier Paulsen.

FHI anbefaler flere tiltak for å forhindre smitte hos risikogrupper.

I utgangspunktet trenger imidlertid ikke den generelle befolkningen å bekymre seg for smittetrykket i høst.

– Fokuset nå ligger på å hindre smitte til sårbare grupper. Dette gjennom at de tar forholdsregler selv, eller at vi som har symptomer unngår unødvendig kontakt med dem, sier Paulsen.

Bilde av Trine Hessevik PaulsenTrine Hessevik Paulsen

Overlege ved FHIs smittevernavdeling

Covid-19-spøkelset lurer nemlig fortsatt, selv om det for de fleste nå oppleves som et vanlig forkjølelsesvirus.

For personer i risikogruppene kan det imidlertid innebære et mer alvorlig sykdomsforløp.

– Også her handler det om å beskytte de i risikogruppene, blant annet ved at de gis tilbud om ny vaksinedose mot covid-19 til høsten.

Midt i et utbrudd

For de minste er det først og fremst kikhoste som gir grunn til bekymring i tiden fremover.

– Det pleier å komme utbrudd med noen års mellomrom, og akkurat nå har vi et pågående utbrudd i Norge.

I vår ble det innført en anbefaling om at gravide kvinner skulle ta en oppfriskningsdose mot kikhoste.

Dette med tanke på at vaksinen skal beskytte de nyfødte barna.

– Vi vil ikke at de minste barna skal smittes av dette, fordi det kan utvikle seg til et alvorlig forløp hos dem, påpeker Paulsen.

«Immunitetsgjeld»

I årene etter pandemien har det vært snakk om «immunitetsgjeld» – altså at pandemiens sosiale distansering bidro til å senke smittetrykket også med tanke på «vanlige» virus og bakterier, og gjorde at disse «slo tilbake» ettersom man begynte å leve mer normalt igjen.

Men dette er ikke lenger en bekymring, mener Paulsen.

– Vi har vært smittet av mange forskjellige virus og bakterier de siste årene, og kan ha en mer normal tilnærming til luftveisinfeksjoner, som innebærer at vi bruker mest mulig sunn fornuft og følger vanlige smittevernregler, sier hun.

Barnehageforeldre som grugleder seg til barnehagestart (og mulig barnehagesmitte), trenger heller ikke bekymre seg unødvendig, mener Paulsen.

– Små barn som begynner i barnehagen vil møte et stort repertoar av ulike smittestoffer, og de skal bli eksponert for mye forskjellig. Det er helt normalt, beroliger hun.

Bilde av Kaveh RashidiKaveh Rashidi

Kjendislege

Venter normaltilstand

Kjendislege Kaveh Rashidi sier at høstbølgen erfaringsmessig arter seg ved at stadig flere pasienter kommer inn med feber, hoste, sår hals og nedsatt allmenntilstand.

– Alle aldersgrupper er for så vidt representert. De aller yngste er ofte innom, da det er vanlig med mellom seks og åtte forkjølelser i året.

Blant pasientene som kommer innom, er det oftest de eldste som er aktuelle med tanke på innleggelse på sykehus, opplyser han.

– Mitt inntrykk er at alt er ganske normalt nå, som de var før pandemien, sier han, på spørsmål om han mener situasjonen har stabilisert seg fullstendig siden tiden da covid-19 herjet i verden.

Read Entire Article