Var norske vikinger virkelig mer voldelige enn danske? Forsker er kritisk til konklusjonen

2 months ago 16


Vikingtiden varte fra omkring 800 til omkring 1050, ifølge Snl.no. (Illustrasjonsfoto: Alex_Maryna/Shutterstock/NTB)

En norsk studie om voldelige norske vikinger fikk oppmerksomhet i sommer. Dansk forsker mener det er grunn til å være skeptisk.

– Vold var mye mer utbredt i det norske samfunnet i viking­tiden enn i Danmark, sa professor Jan Bill ved Universitetet i Oslo (UiO) til NRK i sommer. 

Studien ble også omtalt på forskning.no. Forskerne har undersøkt norske og danske vikingskjeletter og studert vikinggraver i de to landene.

Bill er professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo og en av forskerne bak studien.

– De to samfunnene var veldig forskjellige, og i Danmark var man nok lenger framme med å bygge noe man kan kalle en stat. Norge var mindre organisert, sier han.

Søren Michael Sindbæk, som er professor i middelalderarkeologi ved Aarhus Universitet i Danmark og som ikke har bidratt til den nye forskningen, kaller studien spennende. Men han er kritisk til konklusjonen.

– Jeg synes det er vanskelig å konkludere med at det har vært en mer voldelig kultur i Norge, sier Sindbæk til den danske forskningsavisen Videnskab.no.

Flere våpen og merker etter vold

I gravene forskerne har undersøkt, har de funnet to tegn til at vold har vært mer utbredt i Norge enn i Danmark, sier Jan Bill til videnskab.dk.

For det første var det stor forskjell i andelen skjeletter som hadde tegn på vold:

I Norge var 37 prosent drept. Det tilsvarte 11 av de 30 undersøkte skjelettene. Ytterligere 23 prosent, altså sju skjeletter, hadde tegn til våpenskade på skjelettet.

Forskerne fant med andre ord spor av vold på 60 prosent av de norske skjelettene. I Danmark var bare sju prosent – seks av 82 skjeletter – drept. Ingen av de andre danske skjelettene hadde tegn til våpenskader.

– Skjelettene i seg selv tyder på at du var mer utsatt for vold hvis du bodde i Norge enn om du bodde i Danmark, sier Bill.

For det andre var det flere våpen i de norske gravene. Ved å sammenligne hundrevis av graver fra begge områdene kom det fram at våpen var rundt 50 ganger så vanlig i de norske gravene som i de danske. I Danmark ble våpen typisk bare funnet i ryttergraver, sier Bill.

– Men i Norge skulle mer eller mindre hver eneste mann gravlegges med våpen.

På bakgrunn av dette konkluderte Jan Bill og hans kolleger med at det måtte være flere våpen i omløp i Norge. Dette stemmer godt med at det var langt mer jernutvinning i de norske fjellene enn i Danmark, sier han.

Kan være uttrykk for ulik kultur

Selv om Søren Michael Sindbæk synes studien er interessant og sier at metoden er ny, mener han ikke at man kan konkludere med at Norge var et mer voldelig samfunn.

– Mennesker er kulturelle vesener, og en gravskikk er et uttrykk for noe man velger å gjøre. Det er også flere smykker i norske graver enn i danske fra vikingtiden. Betyr dette at folk var mer forfengelige i Norge? Så enkelt er det neppe, påpeker han.

Årsaken til at forskerne har funnet flere våpen i de norske gravene, kan ifølge ham like godt skyldes at det var en annen gravskikk i Norge. Det kan i seg selv være et uttrykk for et mer voldelig samfunn, men er ikke et bevis på det, mener Sindbæk.

I tillegg påpeker Sindbæk at gravene fra vikingtiden i Danmark og Norge ikke er helt sammenlignbare.

Han forteller at det var mer vanlig å brenne likene i Danmark.

– I Norge er det funnet svært mange graver fra vikingtiden. Mange gårder hadde hver sine små gravfelt med gravrøyser som har vært lette å finne og grave ut. Gravmaterialet fra Danmark er mye mindre.

– Ut fra det kan man lage en hypotese om at de som har fått en fin begravelse i Danmark, i større grad har vært høytstående ledere som har hatt en annen rolle enn å være aktive krigere.

Hvordan definere et voldelig samfunn?

Sindbæk mener også at man kan diskutere hvordan man definerer et voldelig samfunn.

Den nye norske studien har sett på vold internt i vikingsamfunnet. Men man kan også se på vikingenes handlinger andre steder. Her er det mye som tyder på at det snarere var danskene som var mest voldelige.

– Tidligere kilder fra begynnelsen av vikingtiden viser til angrep på irske og nordengelske klostre, som trolig kommer fra Norge. Det var små grupper av skip som sto for svært kortvarige angrep før de stakk igjen, sier Sindbæk.

– Samtidig har vi frankiske kilder som forteller om danskekongen som samlet flere hundre skip og seilte på hevn- og trusseltokter. Sånn sett var danskene mer barbariske. Det var en mye sterkere bruk av vold enn blant de norske.

I 2014 bidro Sindbæk også til en diskusjon på Videnskab.dk om hvilke vikinger som var tøffest, danske eller norske. Det kan du lese om her på forskning.no

Fare ved å sammenligne nasjonalstater

Gir det i det hele tatt mening å spørre hvilket samfunn som var mest voldelig? Sindbæk mener absolutt det.

– Det er definitivt meningsfullt å spørre hvordan vold er organisert i et samfunn. Å studere vold er også et uttrykk for å forstå hvordan et samfunn fungerer.

Det er imidlertid en fare ved å sammenligne fortiden ut fra begrepet nasjonalstater, som har en helt annen betydning i dag, mener Sindbæk.

– Det kan lett høres ut som om du snakker om en nasjonal ånd. Det inviterer til å bli misforstått. Vi kommer alltid til å blande vår egen tid og våre egne synspunkter inn i vår oppfatning av historien, sier han.

Et samfunn med mindre beskyttelse

Jan Bill mener ikke at han og kollegene har gjort seg skyldige i dette. Studien handler ikke om en iboende nasjonal kultur, men om at et samfunn blir mindre voldelig jo mer organisert det blir, ifølge Bill.

Det er et mønster som finnes på tvers av tid og sted og som den nye studien nå foreslår at var tilfelle også i vikingtiden i Skandinavia, sier han.

– Det er klart at utenfor forskningsmiljøet er det morsommere å si: «Nordmennene var noen barbarer.» Det har jeg også sagt til mine norske kolleger med stor fornøyelse, sier Bill og humrer.

– Men det er jo helt urettferdig overfor menneskene som levde da. De var ikke barbarer. De levde bare i et samfunn med mindre beskyttelse av individet.

Den nye studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Journal of Anthropological Archaeology.

Kilde:

Violence as a lens to Viking societies: A comparison of Norway and Denmark, Journal of Anthropological Archaeology (2024), DOI: 10.1016/j.jaa.2024.101605

© Videnskab.dk. Oversatt av Trine Andreassen for forskning.no. Les originalsaken på videnskab.dk her.

Opptatt av arkeologi og historie?

Se inn i fortiden og få samtidig siste nytt fra forskning.no om historie, språk, kunst, musikk og religion.

Meld meg på nyhetsbrev

Read Entire Article