Trump har overlevd verre

4 months ago 51


Dommen mot Trump kan gi hans motstandere en kortvarig følelse av at ting nå går rette veien. Men for en kandidat som har gått fri i en riksrettssak etter forsøk på statskupp, skal det kraftigere lut til.

Tidligere president Donald Trump ble funnet skyldig i rettssaken mot han torsdag. Foto: JUSTIN LANE / Reuters / NTB
fredag 31. mai kl. 23:18

Det storpolitiske realityshowet som kretser rundt den tidligere (og muligens påtroppende) amerikanske presidenten Donald Trump, tok en ny teatralsk vending natt til fredag norsk tid, da hovedpersonen ble funnet skyldig i alle 34 tiltalepunktene i rettssaken mot ham i hans tidligere hjemby, New York City.

Selv om vitnemålene og bevisene mot ham var sterke, er det mange av tiltalepunktene som er kompliserte og gir stort rom for skjønn. Og massiviteten i den knusende dommen er kraftig, selv for en aktør som tidligere er dømt for sin forretningsdrift, i sivilretten og ikke minst har vært gjennom to riksrettssaker.

Donald Trump er nå en domfelt forbryter. Noen dager før Republikanernes landsmøte i juli vil han få utmålt sin straff. Han vil bære med seg stempelet hele veien frem til valget den 5. november.

Men er det egentlig noen belastning for ham?

Mens liberale medier som New York Times og CNN i løpet av natten priste det amerikanske rettssystemet hvor selv ikke en (tidligere) president står over loven, serverte FOX News og apparatet rundt den domfelte selv den motsatte versjonen:
«Politiske forskjeller anses nå som noe så avskyelig at hvis New Yorks mektige demokrater hater politikken, kan det godt ligge et fengselsopphold i din nærmeste fremtid», sa Sean Hannity.

Trump-tilhengere utenfor rettslokalet i New York torsdag. Foto: SPENCER PLATT / AFP / NTB

For slik er den politiske unionens tilstand i USA snart åtte år etter at Trump vant valget på stang inn. Ethvert slag Trump påføres styrker basen hans seg i troen på at han er politisk forfulgt.

Selv ikke den groveste krenkelsen av det amerikanske demokratiet siden borgerkrigen; forsøket på å storme Kongressbygningen for å omstøte valgresultatet 6. januar 2021 påvirket oppslutningen hans nevneverdig. Og til tross for at ledende republikanere tok avstand de nærmeste dagene etterpå, har de feigt kommet krypende tilbake.

Trump-motstandere utenfor rettslokalet i New York torsdag. Foto: Thomas Nilsson / VG

Så Trump vil motta en ny kroning som partiets presidentkandidat på landsmøtet i juli, dager etter straffeutmålingen. Og han vil drive en valgkamp regissert som en triumfferd frem mot den 5. november.

Her vil den virkelige juryen, de amerikanske velgerne i en håndfull vippestater, til slutt avgjøre USA (og verdens) skjebne. Og i dette avgjørende racet var torsdagens avgjørelse i New York City knapt som en fartsdump å regne.

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for VGs holdning. Lederartiklene legger ikke føringer for vår nyhetsdekning.

Read Entire Article