Til tross for hundrevis av nye og freshe TV-serier, velger mange unge heller å trykke play på serier fra 2000- og 2010-tallet.
Gossip Girl, Gilmore Girls og Prison Break er noen eksempler på TV-seriene de unge ser på.
Det kommer blant annet frem i en ny sjekk Norstat har gjort for NRK.
Flukt inn i seriene
18-åringene Marie Løfsnæs og Helene Brox er bergtatt av de eldre TV-seriene.
– Det føles som at jeg kan sette meg under ett pledd, det regner ute og jeg kan drikke en kopp te. Det er den følelsen pakket inn i en serie, sier Helene, og legger til:
– Uansett hva som skjer kan man ta seg en tur innom «Luke´s diner», så fikser alt seg liksom.
Dette er måten Helene beskriver serien Gilmore Girls på. Den serien hadde premiere lenge før Helene ble født.
Helene og Marie mener man må ha sett noen av de eldre TV-seriene for å kunne henge med i dagens slang og popkultur.
– Det er litt snodig konsept at noe så gammelt er så relevant i dag, men det har nå blitt sånn, sier Marie.
Jentene legger til at hverdagen i dag kan føles skummel, med påminnelser om negative tilstander i verden fra flere kanaler.
– Du ser det på sosiale medier og i referanser i nyere serier, så føles det veldig overveldende noen ganger. Da er det veldig godt å bare kunne gjemme seg bak noe som var trygt da.
Ser du på gamle TV-serier?
«Comfort shows»
Ingrid Moholt Waaler er programleder i podkasten Træsh. Hun har også bemerket seg at den yngre generasjonen velger eldre TV-serier.
– Jeg har lagt merke til at de som legger ut videoer og såkalte edits av for eksempel One Tree Hill har blitt mye yngre enn de har vært tidligere. Og da har jeg skjønt at det er noe den yngre generasjonen oppdager nå.
– Jeg tror mange unge bruker disse seriene som «comfort shows», altså en serie man kan trøste seg litt på, sier Waaler.
Hun forklarer at disse seriene gjerne har lav score på IMDB, og at det er lang vei fra verdens beste TV-serie til disse eldre programmene.
– Men jeg tror det er noe av grunnen til at det er deilig å se på også. For det er ikke så veldig dypt. Det utfordrer oss ikke. Det er bare et behagelig sted å være. Det er ikke alltid man trenger at TV-serien skal snakke til deg på et dypere nivå. Noen ganger trenger man bare å drømme seg litt bort.
Internasjonalt fenomen
TV-forsker og seniorrådgiver i kulturdirektoratet, Gry Cecilie Rustad, peker på tre viktige grunner til at de gamle TV-seriene er populære blant unge mennesker nå.
– For det første så er det jo noe med teknologien og distribusjonen. Disse seriene er lett tilgjengelige på strømmetjenester. Samtidig opplever de en oppblomstring på sosiale medier, som TikTok, hvor et nytt publikum og en ny generasjon kan strømme til.
– Og så er det dette med Y2K-trenden, som er veldig populær blant Gen Z. Disse TV-seriene definerer denne trenden. Det er et skattkammer av inspirasjon for antrekk, stil og det visuelle, sier Rustad.
Den tredje grunnen hun peker på, handler om hvordan seriene er bygd opp.
– Det var mer episodiske serier som var litt mer avsluttende. Det var handlingsbuer, men avsluttende episoder og mange episoder i hver sesong.
Rustad mener de eldre seriene har en litt lettere underholdning enn de nye gjennom strømmetjenestene, som gjerne er en lang historie gjennom en sesong.
Hvem er du i Gossip Girl? 🤩
Du må svare på alle spørsmålene først.
Publisert 22.11.2024, kl. 21.24