Kommentator om Klæbo og landslaget: «Fasaden slår sprekker»

5 hours ago 2


GRATULERTE SUVEREN VINNER: Landslagstrener Arild Monsen gikk rett bort til Johannes Høsflot Klæbo etter at trønderen vant fredagens sprint på Beitostølen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Landslagstrener Arild Monsen bedyrer at alt er fint etter at han konfronterte Johannes Høsflot Klæbo (28) med et NRK-intervju. Det kjøper ikke alle.

Fredag 22. november kl. 21:04

Kortversjonen

  • Det har kokt rundt det norske herrelandslaget de siste dagene.
  • Johannes Høsflot Klæbo har avslørt at han og trener Arild Monsen kom på kant med hverandre.
  • Adresseavisens kommentator mener fasaden i landslaget er i ferd med å slå sprekker.
  • Men NRK-ekspert Martin Johnsrud Sundby har også kritisert utøverne på landslaget for en sponsoravtale og for å holde tilbake meningene sine.
  • Det svarer nå en rekke landslagsløpere på og de legger ikke skjul på at de er helt uenige med Sundby.

For etter en knusende overlegen Klæbo-sprintseier under den nasjonale sesongstarten på Beitostølen fredag, skriver nemlig Adresseavisen-kommentator Birger Løfaldli at landslagets «fasade slår sprekker».

«Fasaden, som de siste månedene har virket ripefri, har slått sprekker. Uten ordentlig opprydning risikerer landslaget at denne episoden fungerer som bensin på det evigvarende bålet som til slutt førte Klæbo ut av skiforbundets rekker».

Bakteppet er at Klæbo torsdag hevdet at han fikk en sint telefon fra trener Monsen etter at han stilte opp i en NRK-reportasje med franske Lucas Chanavat (les mer i faktaboksen):

Dette har skjedd i saken mellom Klæbo og landslagstreneren:

NRK-intervjuet som skapte blest:

På en høydesamling i Italia i november stilte Klæbo opp i en reportasje hos NRK. Der var han også sammen med franskmannen Lucas Chanavat, som Klæbo har utviklet et vennskap til.

Dette ble Klæbo spurt om:

– Er dere så gode venner at du vil at han skal slå de andre nordmennene? spurte NRK.

– På en måte, svarte skistjernen.

Ifølge Klæbo reagerte Skiforbundet kraftig på svaret hans:

På en pressekonferanse før den nasjonale langrennsåpningen torsdag, avslørte Klæbo at Monsen hadde ringt ham sint og irritert. Klæbo svarte VG at Monsens reaksjon «blir for dum».

Monsen hevder på sin side at han hverken var sint eller irritert. Han sa også at han ringte på vegne av laget.

Pål Golberg er tillitsmann på landslaget og støtter at Monsen tok saken opp med Klæbo:

– Hva Arild har sagt til Johannes og praten dem imellom, det kommenterer jeg ikke. Men hvis jeg hadde sagt noe sånt, så hadde jeg forventet å få høre det. Men det er fort glemt, ingen tenker så mye på det. Men det ville vært rart å ikke kommentere det.

Klæbos forhold til landslaget:

Klæbo var utenfor landslaget sist sesong. Men denne våren gjorde han retur. Han kjører imidlertid sitt eget opplegg, med blant annet høydetrening i flere perioder, denne 2024/2025-sesongen.

Han anslår selv at han har hatt cirka ti dager på samling med landslaget denne sesongen.

De siste årene har han hatt en rekke konflikter med landslaget.

VG konfronterte Klæbo med med Løfaldlis påstand om at «fasaden slår sprekker».

– Jeg trives godt på landslag, men det viktigste for meg er at jeg får gjøre det jeg vil sportslig så jeg kan vinne skirenn, det er det jeg blir målt på, sier Klæbo.

Klæbo sier det alltid vil være noen saker i media.

– Så er det ikke alltid jeg, trenere og lagkamerater har tenkt oss nøye nok gjennom på alt vi svarer på, da blir det litt sånn. Men jeg har ikke noe problem å kose meg ved middagen etterpå. Det er ikke noe å bekymre seg for, uttaler Klæbo.

– Hvordan er forholdet mellom deg og Monsen?

– Jeg har ingenting å utsette på det. Jeg synes det fungerer bra. Morfar har ansvaret for treningen og Arild er en god diskusjonspartner.

Løfaldli, som følger langrenn svært tett, er av en annen oppfatning. Han skriver i sin kommentar han tror torsdagens sak fortsatt irriterer Klæbo.

Han er også usikker på om saken egentlig er ute av verden og mener hele situasjonen forteller noe om takhøyden på landslaget.

«Den virker ikke særlig høy. Tilliten virker ikke til å være optimal. Det kan stilles spørsmål ved samholdet», skriver Løfaldli.

Det er ikke landslagstrener Arild Monsen med på.

– Synd om han mener det, jeg kjenner meg ikke igjen i det, sier Monsen og legger til at forholdet med Klæbo er problemfritt.

 Bjørn S. Delebekk / VGCathrine Instebø (Daglig leder for langrenn), Lasse Gimnes (rådgiver for Klæbo), Martin Johnsrud Sundby (NRK-ekspert), Terje Aarbog (DHL-sjef), Åge Skinstad (VM-sjef), Birger Løfaldli (Adressa-kommentator) hadde en debatt om langrenns status torsdag på Beitostølen. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Løfaldlis kommentar kommer dagen etter at NRK-ekspert Martin Johnsrud Sundby gikk ut mot Skiforbundet i en åpen debatt på Beitostølen.

Han mener Klæbo og de andre løperne blir oppfordret til å ikke si sine ærlige meninger i media - noe forbundet avviste.

– Det er bra Martin tar opp det han mener. Han har vært i gamet og vet hvordan mye funker. Det er bra med diskusjoner. Jeg synes det var en nøytral pressekonferanse i går, men det ble noe «læll». Det er jo bra, det skal være trykk på en mediedag, sier Klæbo og fortsetter:

– Men han har vært i gamet og vet hva han snakker om, noen poenger har han nok.

– Har du opplevd at du kan få refs om du sier din mening om noen saker?

– Det er nok mer opp til hver enkelt hva man går inn i. «Velg dine kamper», tenker jeg. Det er viktig på hjemmebane, men også her, sier Klæbo med latter.

 Bjørn S. Delebekk / VGNRK-ekspert Martin Johnsrud Sundby har kritistert flere ting de siste dagene. Her med Janne Fredriksen, prosjektleder for ski-VM på NRK. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Tidligere denne uken refset også Sundby langrennsguttas sponsoravtale med godteriprodusenten Nidar.

Harald Østberg Amundsen reagerer både på Sundbys dobbelkritikk - om landslagsutøvernes opptreden i media og godterikritikken.

Dette sa Sundby om Nidar-sponsoratet

– Denne typen kos skaper store folkehelseproblemer. Vi har et samfunn i dag med enorm problematikk rundt livsstilsplager som konsekvens av overdreven kose-spising. Å være forbilder og selge inn dette samarbeidet, blir så hårfin balanse på hva som er fornuftig markedsføring, sa Sundby til VG.

Målet med samarbeidet her må være at man skal øke omsetningen rundt usunne matvarer. Da vil jeg langt på vei mene at det ikke passer i det hele tatt, sa Sundby og la til:

– Jeg uttaler meg her i lys av at jeg daglig jobber med livsstilsendringer, og den problematikken jeg opplever. Jeg synes det er problematisk og jeg skjønner ikke hva man ønsker å fremme utover at balanse for toppidrettsutøvere er viktig. Og man er forbilder i form av at man ikke skyr dette, det er et godt signal å sende, men det er vel ikke det som er formålet med samarbeidet.

Cathrine Instebø, øverste leder for langrenn i Skiforbunet, svarte på kritikken.

– Vi ønsker å være gode forbilder, men det skal også være lov å nyte litt etter en skitur eller treningsøkt, sa hun.

– Jeg har sagt det jeg vil i fire år på landslag nå, og sier det jeg vil når han kommer med uttalelser. Jeg stusser når han er så fryktelig annerledes nå som han jobber i pressen fra da han selv var på landslag. Det er ganske tydelig at han har et markeringsbehov, sier Amundsen.

– Tar du kritikken hans seriøst?

– Nei. Jeg har vokst opp med å se Sundby si på TV at han har vunnet Tour de Ski på godteri. Jeg ladet opp med godteri før sprinten og har bra trøkk i dag. Det funker. Alle skjønner at man skal spise godteri med måte og ut fra aktivitetsnivå, sier Amundsen som røk ut av semifinalen etter at staven gikk i to.

 Bjørn S. Delebekk / VGHarald Østberg Amundsen vant verdenscupen og Tour de Ski sist sesong. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Flere i landslaget mener Sundbys godteri-kritikk var overdrevent.

– Jeg synes ordbruken blir litt voldsom. Hvis dette får så stor oppmerksomhet, må man gå opp mange veier med aktører som sponser idretten, sier Pål Golberg.

– Han drar kritikken langt, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

Read Entire Article