Kortversjonen
- Nestleder Tonje Brenna er bekymret for Aps dårlige målinger i det siste.
- Nå frykter hun at Høyre-leder Erna Solberg kan gjøre comeback som kommunalminister, nå som FrP er landets største parti.
- Erna Solberg svarer at det er for tidlig å spekulere i fremtidige posisjoner, og understreker at hennes plan er å bli statsminister.
Fremskrittspartiet og Sylvi Listhaug suser frem – og har på flere målinger ikke bare vært Norges største parti – men større enn begge regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, til sammen.
Onsdag advarte LO mot Sylvi Listhaug som statsminister. Listhaug har nemlig sagt at det er naturlig at størst parti skal få statsministeren.
Men nå har Ap og nestleder Tonje Brenna øynet et enda verre mareritt.
– Ap har dårlige målinger, og det bekymrer meg veldig. Men det som bekymrer meg neste like mye er det som skjer på borgerlig side. For de er visst enig om at største parti skal ha statsministeren. Og med Sylvi Listhaug som statsminister, hva skjer da med Erna Solberg, spør Tonje Brenna.
Frykter comeback
Resonnementet er at Høyre kommer til å ville ha utenriksministerposten, og dermed vil Frp kunne kreve finansministeren i retur.
– Jeg frykter et comeback for Erna Solberg som kommunalminister, det er en jobb hun har hatt før. Det vil være en katastrofe for lommebøkene til folk. Sist hun var kommunalminister var det kommuneopprør over hele landet, etter store velferdskutt. Det er ikke noe å rope hurra for, sier Brenna.
Da Erna Solberg var kommunalminister fra 2001 til 2005 fikk hun tilnavnet «Jern Erna» for sitt rykte som kompromissløs politiker. Det gjaldt både den strenge innvandringspolitikken hun førte, og kutt i overføringer til kommunene.
Brenna kommer med to eksempler på hvor galt hun mener det kan gå med fiendens politikk:
- Økt vann- og avløpsavgift i Høyre-styrte kommuner, til tross for Solbergs løfte om å ikke øke dette.
- Frp og Høyre vil kutte i formuesskatt. Om lag 70 prosent av disse pengene går til kommunene, som er 20 milliarder i året, ifølge arbeidsdepartementet.
– Kutt i formuesskatt er direkte velferdskutt og gjør det enda vanskeligere for kommunene, sier Brenna.
– Dere måtte jo selv gjøre retrett etter statsbudsjettet for å gi kommunene mer penger?
– Det var ikke retrett.
– Det fremsto som retrett.
– Kommunene kom med ny informasjon om at de hadde fått mer behov gjennom året, og ga tilbakemelding til oss og vi endte med å gi dem mer penger.
– Ny informasjon? Det har ikke vært en statshemmelighet at kommuneøkonomien har vært krevende. Har dere ikke fulgt med?
– Poenget er uansett at vi handler når vi får ny informasjon, og bevilger mer penger til kommunene slik at de kan levere god skole, helse og omsorg. Jeg har aldri hørt noen omtale Erling Sande som «Jern-Erling».
Kan berolige Brenna
Høyre-leder Erna Solberg sier til VG at hun mener partilederen som kan samle størst støtte, bør bli statsminister, og at Høyre, Venstre og KrF peker på henne.
– Det er leit å høre at Tonje Brenna sliter med mareritt, men også fint at hun velger å være åpen og dele sine utfordringer med oss andre gjennom VG. Jeg kan berolige henne med at min plan er å bli statsminister, forutsatt at velgerne vil. Selv om det var spennende å være kommunalminister den gangen jeg var det, sier Solberg.
– Nå er det veldig lenge igjen til valget, og altfor tidlig å ta ting for gitt og begynne å dele ut posisjoner. Det er litt overraskende for meg at Arbeiderpartiet allerede har begynt å dele ut statsrådsposter på borgerlig side. Jeg tror folk forventer av de som styrer landet at de gjør det, heller enn å holde på med skremme-utspill i VG om motstanderne sine, sier hun videre.
K-ordet
– Hvem var mest upopulær – Erna Solberg som kommunalminister eller Jonas Gahr Støre som helseminister?
– Ap var på 34–33 prosent da Jonas var helseminister, så han var åpenbart mer populær. Jeg husker ikke hvor stor Høyre var da Bondevik gikk av.
– Men prosenten er lavere med Jonas som statsminister.
– Ja. Det var derfor jeg startet med å si at jeg er bekymret over situasjonen til Arbeiderpartiet. Men jeg er også bekymret over hva situasjonen på borgerlig side vil bety for folk. Vi må få frem hva vi står for og hvorfor vi må kjempe hver dag for folk i Norge.
Aps andre nestleder Jan Christian Vestre lanserte Aps kriseplan i april. Over et halvt år senere ser ikke planen ut til å funke, hvis vi skal dømme på målingene.
– Er det en debatt i Arbeiderpartiet om hvem som skal være leder?
– Jonas er leder i Arbeiderpartiet, og han er motivert for å fortsette. Det er jeg glad for. I Arbeiderpartiet er det først og fremst en debatt om politikk nå, sier Brenna.
– Når jeg klikker meg inn på nettaviser får jeg ikke lese om Aps politikk, men om krangling, særlig i Trøndelag Ap. Hva gjør det?
– Det gjør jo at jeg får spørsmål om personkonflikt, når jeg prøver å snakke om politikk i dette VG-intervjuet. Det er et problem – for Arbeiderpartiet, men jeg tror også folk er lei det, sier Brenna.
– Kan dere ikke slutte å krangle, da?
– Absolutt.
Tilbake til politikken!
– Hvem er hovedmotstanderne deres i valget?
– Vi kommer til å gi Frp veldig mye mer motstand, men vi kommer heller ikke til å la Høyre være i fred.
– Det er uoversiktlig og kaotisk på borgerlig side, for eksempel vet vi ikke hvilken klimapolitikk de vil ha. Men det vi vet de er enige om er store skattekutt til de rikeste på bekostning av folk flest. Jeg frykter vi får et Norge med et mer brutalt arbeidsliv med mer usikkerhet og midlertidighet.