Bonde Odd Arne Lind (49) så store deler av livsverket gå opp i flammer i natt. Men de klarte å berge ca. 250 kyr og flammene rakk aldri bort til grisehuset med 600 griser.
Mandag 25. november kl. 11:41Rundt 200 kalver og drektige kyr ble evakuert ut fra et annet fjøs i vinternatten til det var trygt å ta dem tilbake, og vindretningen sørget for at det ikke tok fyr i det det nærliggende grisehuset.
Lind forteller at de klarte å få ut rundt 50 av de 200 melke- og ammekyrne som sto i det brennende fjøset på Ytternesset i Levanger før det ble helt overtent.
– Det er en hard dag, sier 49-åringen til VG.
Han forteller at de oppdaget brannen i 22.30 tiden.
– Det er panikk, det er helt krise, sier han om hvordan det føltes i minuttene etter at han oppdaget brannen.
– Du skjønner at dette går galt og tenker dette går ikke. Da blir minuttene lange til brannmannskapene kommer. Men vi var veldig heldige med vindretningen.
110 Midt-Norge opplyser at de var fremme på gården ni minutter etter at de ble oppringt.
Roser de frivillige
Lind forteller om de hektiske timene da brannen herjet i natt.
– Det første vi gjorde da vi ikke fikk gjort noe med melkefjøset, var å begynne å tømme de andre bygningene. Dyrene var ute til faren var over og så ble de tatt inn igjen. Ære være til de mange frivillige. Vi berget ca. 250, sier Lind.
Han forteller at politiet oppfordret storfebønder i nærheten til å komme og hjelpe – og de gikk mann av huse.
En av dem var Frode Lund (59) som bor på den andre siden av fjordarmen.
– Vi skjønte at det var dramatisk da vi etter hvert så røyskøyer som ble oransje. Vi så ikke flammene, men skjønte at det var alvor. Det var heftige greier, sier Lund, som selv er melkeprodusent, til VG.
Han hadde lagt seg, men klarte ikke å falle til ro og da de så oppfordringen om å hjelpe til, satte han seg i bilen sammen med sønn og svigersønn. Også andre fra nærområdet tro til for å hjelpe i natten.
– Vi sto bokstavelig talt manngard for å drive kyrne fra åkeren og inn i fjøset igjen. Det var ikke «bare bare» i mørket, men det gikk helt utrolig og dyrene hadde roet seg, forteller han.
Men ikke alle dyra er kommet tilbake ennå – noen forsvant i mørket – og mens vi snakker på telefonen, springer det plutselig en liten kalv inn på gården.
Odd Arne Lind forteller at tallene over bergede og omkomne dyr er ca. tall siden de ikke har full oversikt før de de er ferdige med å rydde.
Fjøset som brant var moderne med robotmelking. Lind forteller at det er bare 10 meter mellom fjøsene og at det fort kunne gått mye verre.
– Hadde vinden vært annerledes kunne det blitt en ren katastrofe og også bolighuset hadde vært i fare hvis det hadde vært sterk vind fra vest.
Kåre Peder Norvik, vaktleder i 110 Midt-Norge, forteller at de ba om bistand fra både Verdal, Frosta og Stjørdal.
– Det har vært brukt mange ressurser, sier han til VG.