Streik rammer slakterier: – Det kommer veldig fort til å bli tomt for fersk kylling i butikk

5 months ago 45


Streiken i Mattilsynet får alvorlige konsekvenser for kyllingproduksjonen.

Foto: Gisle Oddstad / VG

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Akademikerne har tatt ut 263 ansatte i Mattilsynet i streik. Flere slakterier må stenge, fordi veterinærer og kjøttkontrollteknikere streiker.

Norsk Kylling i Orkanger og Nortura Hærland i Østfold skulle mandag tatt imot rundt 175.000 slaktekyllinger. Nå må dyrene i stedet destrueres.

– Det kommer veldig fort til å bli tomt for fersk kylling i butikk, sier styreleder i Norsk Fjørfelag Trude Hegle til VG.

Fjørfebønder fortviler over streiken.

– Hver produsent risikerer tap på mellom en til tre millioner kroner, dels fordi inntekter uteblir og dels fordi det koster å få destruert kyllingene.

Hegle sier det er usikkert om tapene dekkes av forsikringen.

– Så høye tap kan bety kroken på døren for den enkelte bonde. Mange er også svært bekymret for dyrevelferden, om streiken blir langvarig.

Trude Hegle i fjørfelaget. Hun holder torv som spres på gulvet i kyllingfjøset. Foto: Privat

1200 bønder i Norge driver med egg, fjørfe og kalkun. Nær halvparten produserer kyllinger. Trude Hegle i Rakkestad i Østfold er en av dem.

Mandag skal hun levere 17.000 slaktekyllinger til Nortura Hærland. Det skjer 34 dager etter at hun tok imot daggamle kyllinger. Slaktevekten er 1450 gram.

– Kan du ikke bare vente med å slakte, når det er streik?

– På slutten vokser fjørfe 120 gram om dagen. Etter et par dager blir volumet for stort. Det blir trangere enn hva som er tillatt i fjøset og ventilasjonen blir dårlig.

Hegle forklarer at dersom kyllingene ikke kan slaktes, må de i stedet avlives. Da blir de gasset i fjøset og destruert hos Biosirk Norge, hvor de blir til bioenergi, fôr og gjødsel.

– Hvis det er 30.000 dyr som skal slaktes, vil gassing, transport til nærmeste biosirk-anlegg og destruksjon koste bonden flere hundre tusen kroner.

Må slakte alle samtidig

Hegle sier at hele besetningen slaktes samtidig, for ikke å få fugleinfluensa og smittsomme sykdommer. Når fjøset er tomt, blir det vasket og desinfisert.

– Vi frykter at det etter hvert ikke er nok CO₂-gass tilgjengelig og at Biosirk ikke har kapasitet til å håndtere så store mengder, sier lederen i fjørfelaget.

Hegle sier at all fersk kylling blir slaktet samme dag som den kjøres ut. Hun tror ikke det tar lang tid før butikkhyllene tømmes for kylling.

Vi spiser i snitt kylling til middag 72 dager i året. Forbruket per nordmann er cirka 10 kilo i året, ifølge Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Til sammen blr det slakter 63 millioner kylling i Norge hvert år.

To av fire fjørfeslakterier er tatt ut i streik:

  • Omkring 250 kyllingbønder sogner til Nortura Hærland i Østfold, som normalt slakter 110.000 kyllinger hver dag.
  • 142 bønder leverer til Norsk Kylling i Orkanger i Trøndelag., som er Rema 1000 sitt slakteri. Kapasiteten er cirka 65.000 kyllinger om dagen.

Fjrøfeslakteriet på Jæren og på Elverum er ikke rammet.

Administrerende direktør i Norsk Kylling Hilde Talseth raser mot streiken:

– Dette er en tragedie for dyrevelferd, matsvinn og mennesker. Det rammer norsk matproduksjon og bondens økonomi fryktelig hardt.

– Svært uetisk

Hun mener konsekvensene også er svært alvorlige i et bærekraftsperspektiv.

– Jeg synes det er svært uetisk at vi må kaste 60 tonn ren mat om dagen, sier Talseth, med utgangspunkt i 65.000 kyllinger som må destrueres.

Dyrene skal tilses av veterinær fra Mattilsynet ved ankomst slakteriet.

– Veterinærens tilstedeværelse på slakteriene er avgjørende for å sikre dyrevelferd og dyrehelse, skriver Mattilsynet.

Streiken rammer slakteritilsynet i Oslo, Akershus og Østfold, i Gauldal-Støren og Trondheim samt grensekontrollen på Gardermoen og Oslo havn.

Akademikerne og Unio tok medlemmer i staten ut i streik fredag 24. mai.

Matprodusenten Nortura ber myndighetne om tvungen lønnsnemnd, som følge av at bondesamvirket må stenge to slakterier.

– Konsekvensene for dyras velferd og bondens økonomi kan bli svært alvorlige, sier beredskapsleder og direktør for trygg mat og dyrevelferd i Nortura Hanne Steen.

Read Entire Article