Det brygger opp til konflikt i konjakkbransjen i Frankrike. Ansatte frykter at flasketappingen flyttes til Kina, som er i tollkrangel med EU.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Franske arbeidere i konjakkbransjen vil streike neste uke, i bekymring for at tappingen av konjakk skal flyttes til Kina.
- EU innførte nylig importtoller på kinesiske elbiler, og deretter innførte Kina importtoller på druebrennevin.
- Ifølge en fagforening skal Hennessy ha vurdert å sende konjakk til Kina og tappe den på flasker der, noe som bekymrer de ansatte.
- De ansatte i flere konjakkprodusenter planlegger streik 28. november, skriver Wall Street Journal.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
LMVH-eide Hennessy skal ifølge flere medier ha vurdert å tappe konjakk på flasker i Kina, i håp om å unngå importtoller.
Det har skapt bekymring hos de ansatte, og nå planlegges det en streik neste uke.
Kina innførte toller på EU-produsert druebrennevin etter at EU nylig innførte straffetoll på kinesiske elbiler. Grepet rammer selskaper som Hennessy, Remy Cointreau og Pernod Rickard.
Les på E24+
DNB skal starte kjernekraft-fond
Ansatte i Hennessy, Remy Martin, Courvoisier og Martell planlegger en streik den 28. november, skriver Wall Street Journal.
De ansatte i bransjen frykter ifølge avisen at flere av konjakkprodusentene skal flytte tappingen på flasker til Kina. De er også bekymret for at deler av virksomheten etter hvert kan bli flyttet til USA, hvis også president Donald Trump innfører importtoller når han tar over i januar neste år.
Frykter tapping i Kina
Ifølge franske aviser skal produsenten Hennessy ha planlagt å sende 1.000 liter konjakk til Kina for å se om produktet holder seg stabilt. Hvis testen virker, kan all konjakken selskapet selger til Kina etter hvert bli tappet i landet, hevder fagforeningen CGT overfor Reuters.
Hennessy sier at ingenting er bestemt ennå. Selskapet sier også at selve konjakkproduksjonen uansett ikke skal flyttes, men fortsette i den franske Cognac-regionen, ifølge Wall Street Journal.
Remy Martin-eier Remy Cointreau har ikke planer om å tappe sine produkter på flaske i Kina, ifølge avisen. Martell-eier Pernod Ricard ville ikke kommentere, og Courvoisier-eier Campari har ikke besvart henvendelsene fra WSJ.
Frykter katastrofale følger
Bransjeorganisasjonen Bureau National Interprofessionnel du Cognac advarer mot at importtollene kan få katastrofale følger for bransjen, som sysselsetter rundt 70.000 mennesker.
I en melding denne uken ville ikke organisasjonen kommentere den bryggende konflikten mellom bedriftene og de ansatte, men sier at situasjonen kan tvinge bedrifter til å utforske alle muligheter for å opprettholde salget sitt i Kina.
Ifølge Reuters er Kina verdens nest største eksportmarked for konjakk etter USA, med en verdi på 1,7 milliarder dollar i fjor. Bransjen sliter med svakere vekst i USA og Kina, og i tillegg har det vært en dårlig druehøst.