Forrige uke varslet Schala & Partners intern gransking om uakseptabel behandling av kunder. E-poster viser at flere i konsernledelsen har kjent til problemsak i nesten to år.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Etter at E24 omtalte to konfliktfylte eiendomssalg der Schala & Partners inngikk hysjavtaler og betalte tilbake penger, varslet meglerkjeden forrige uke intern gransking. De erkjente uakseptabel håndtering av kunder, og uttalte at det som kom frem i E24s saker brøt med «alle verdier vi som selskap har i møte med mennesker».
Administrerende direktør Eskil Næss Hagen sa han er trygg på at problemene er «isolert» til ett meglerkontor, og én ansatt, men at de nå gjør egne undersøkelser.
E-poster viser at deler av konsernledelsen, inkludert flere av de største eierne i meglerkjeden, i snart to år har kjent til den ene saken som nå har utløst intern oppvask.
I januar 2023 behandlet styret i Schala & Partners’ kontor på Lørenskog en klage fra et eldre ektepar:
- Ekteparet mente at salgsleder og eiendomsmeglerfullmektig Jannik Holm hadde fått dem til å tro at de hadde solgt eiendommen sin for 7,5 millioner kroner, mens det i realiteten ikke forelå et bud.
- I flere uker fikk de ikke et klart svar når de spurte Holm om eiendommen var solgt eller ikke. Til slutt presenterte Holm dem for et bud på 6,5 millioner kroner, som de takket ja til.
- Ekteparet klaget også på at Holm tok et honorar på over 300.000 kroner - langt over det som er normalt for boligsalg.
Klage gikk til styret
11. januar 2023 skrev ekteparets svigersønn en e-post til Terje Rindal, daglig leder og styremedlem i Schala & Partners Nord, om at de var villige til å legge saken død, mot en kompensasjon på 500.000 kroner.
Samme dag erkjente Rindal over telefon at Holm hadde tatt for mye betalt, ifølge en e-post E24 har sett.
To uker senere, 25. januar 2023, behandlet styret i Schala & Partners Nord klagen fra ekteparet.
I styret sitter blant andre Joachim Schala, Bård Tisthamar og Erik Danielsen. De tre sitter også i konsernledelsen i Schala & Partners, og eier til sammen nær halvparten av selskapet.
Godtok ikke kravet
Styret mente at meglerkjeden ikke hadde påført ekteparet økonomisk tap, utover at de hadde betalt for mye i provisjon. Styret avviste kravet om å betale tilbake 500.000 kroner.
Ekteparets svigersønn spurte da om det var slik at meglerkontoret ikke var villig til å betale tilbake noe som helst. Han skrev at ekteparet var «lei denne saken», og foreslo en minnelig løsning.
Forslaget innebar at de fikk tilbake 250.000 kroner, og lot være å ta saken videre.
Schala & Partners formulerte da avtalen: Der aksepterte meglerkjeden å sette ned meglerhonoraret med 250.000 kroner, mot at ekteparet sa fra seg alle klagemuligheter, og ikke skulle skrive negativt om Schala og Partners på internett.
– Burde gjort en grundigere jobb
Det var størrelsen på summen i klagen, og muligheten for at saken ble tatt videre til meglerbransjens klageorgan, som gjorde at saken ble tatt opp i styret.
Det skriver administrerende direktør i Schala & Partners, Eskil Næss Hagen, til E24.
– Styret sa nei til summen som ble foreslått, og avslo det opprinnelige kravet. Saken ble deretter løst i dialog med kunden, skriver han E24.
Forrige uke sa Hagen til E24 at kravet om taushet i avtalen de inngikk med det eldre ekteparet «ikke hører hjemme i avtaler mellom oss og kundene våre».
– At avtalen med kunden var taushetsbelagt, ble ikke behandlet i styremøtet, skriver Hagen.
E24 har spurt Schala & Partners om hvorfor det er først nå, to år etter styrebehandlingen, det blir gjennomført en gransking. Han viser til at saken ble løst i dialog med kunden etter styremøtet.
– Opplevelsen var at det ikke var behov for ytterligere behandling. Vi ser i ettertid at vi burde gjort en grundigere jobb, med mål om å få bedre oversikt over omstendighetene i saken. E24s artikler den siste tiden har bekreftet at det ville vært riktig å gjøre, skriver Hagen.
– Vår igangsatte interne gransking vil forhåpentligvis gi svar på hva som har skjedd og gi oss mulighet til å vurdere hva som kunne vært gjort annerledes. Vi vil komme tilbake til dette når granskingen er avsluttet.
Finanstilsynet: Styret har ansvar
Styret i et eiendomsmeglerforetak har et ansvar for å sørge for at selskapet har rutinene på plass for bruken av eiendomsmeglerfullmektiger.
Det sier Arne Solberg, seksjonsleder for eiendomsmegling og inkasso i Finanstilsynet, til E24.
– Styret skal påse at det utarbeides rutiner for hvordan meglingen skal utføres, og disse rutinene må være forsvarlige.
I utgangspunktet kan en meglerfullmektig stå for store deler av et boligsalg, men Solberg sier at de mest sentrale oppgavene, der feil vil kunne få store konsekvenser, må bli ekstra godt kontrollert av en ansvarlig megler.
– Kontrollen skal føres løpende, og må dokumenteres, skriver Solberg.
Klager i kø
Også i etterkant av det eldre ekteparets klage, har Schala & Partners mottatt klager mot Jannik Holm i andre saker.
- I forrige uke fortalte E24 om Ida-Marie Heggelund og samboeren, som solgte boligen sin i Lørenskog to millioner kroner under prisantydning i 2023. Holm fortalte ikke paret at kjøperen var en venn og forretningspartner av ham. Heggelund inngikk, som det eldre ekteparet, en taushetsavtale med Schala & Partners.
- Finanstilsynet startet i sommer et omfattende tilsyn mot Schala & Partners-kontoret der Holm jobbet, for eiendomshandler han hadde stått for meglingen av. Tilsynet ba i august om å få oversendt alle styreprotokoller og en oversikt over alle oppdragene selskapet hadde hatt de siste fem årene.
Likevel var det først i forrige uke Schala & Partners meddelte at de hadde iverksatt en intern gransking.
Schala & Partners har opplyst om at Jannik Holm ikke lenger arbeider hos dem.
– Jeg er lei meg for situasjonen som har oppstått, skriver Terje Rindal, daglig leder i Schala & Partners Nord, til E24.
– Schala & Partners har igangsatt en intern gransking, og vi ser alle fram til at konklusjonene derfra vil gi oss større oversikt over hva som har skjedd i sakene E24 har belyst den siste tiden.