RT-redaktør ber Telegram-brukere slette sensitive meldinger

1 month ago 49


Telegram anklages for å ikke være godt nok moderert. Dermed er selskapet og grunnlegger medskyldig i alvorlig internasjonal kriminalitet, mener franske myndigheter.

Lørdag ble grunnleggeren Pavel Durov pågrepet av fransk politi på en flyplass utenfor Paris.

Durov er opprinnelig fra Russland, men har fransk og emiratisk statsborgerskap. Før han startet Telegram grunnla han den russiske meldingstjenesten VKontakte. I 2014 forlot han Russland etter å ha nektet å dele brukerinformasjon med russiske myndigheter.

Nå får pågripelsen i Frankrike stor oppmerksomhet i Russland.

Hvite papirfly i en hekk

Hvite papirfly var plassert i en hekk utenfor Frankrikes ambassade i Moskva søndag. Papirflyene minner om Telegram-logoen.

Foto: AFP

Russlands ambassade i Frankrike sier at de ikke har fått en begrunnelse for Durovs pågripelse, eller mulighet til å gi ham konsulær bistand.

Franske myndigheter «har så langt unngått samarbeid om saken», skriver ambassaden på X.

Bes slette meldinger

Telegram blir flittig brukt av russiske og ukrainske embetsfolk, politikere og kommentatorer, som de såkalte russiske militærbloggerne, i forbindelse med krigen i Ukraina.

Pavel Durov

Pavel Durov i Jakarta i Indonesia i 2017.

Foto: Tatan Syuflana / AP

Redaktøren for den statskontrollerte nyhetskanalen RT, Margarita Simonjan, ber nå folk om å begynne å slette meldinger.

– Alle som har brukt Telegram for sensitive samtaler, burde umiddelbart slette meldingene, skriver hun på X.

Hun mener Frankrike har som mål å få fatt i Telegrams krypteringsnøkkel.

Russlands president Vladimir Putin gir blomster til Margarita Simojan

Russlands president Vladimir Putin overrekker blomster til RT-redaktør Margarita Simonjan i 2019.

Foto: EVGENIA NOVOZHENINA / AFP

Den russiske Telegram-kanalen Baza skriver på Telegram at russiske myndighetspersoner skal blitt beordret om å slette gamle Telegram-meldinger.

Baza er blitt anklagd for å ha bånd til russiske sikkerhetstjenester. I meldingen henviser de til anonyme kilder. Informasjonen er ikke blitt bekreftet fra offisielt hold.

Kritiseres av Russland-topper

Russland begrenset selv tilgangen til Telegram i 2018. Det var etter at de ble nektet tilgang til brukernes krypterte meldinger, skriver Reuters. Det førte til demonstrasjoner i flere russiske byer.

Talsperson for russisk UD, Maria Zakharova, sier at blokkeringen da ble møtt med stor motstand av rettighetsorganisasjoner.

En mann holder et ikon med fjeset til Pavel Durov

Folk protesterte mot blokkeringen av Telegram i St. Petersburg i Russland i 2018. Mannen holder et bilde der Pavel Durov er fremstilt som en helgen.

Foto: OLGA MALTSEVA / AFP

– Tror du at de denne gangen vil kreve Durovs løslatelse, eller vil de holde munn denne gangen? skriver Zakharova på X.

Tidligere president og statsminister Dmitrij Medvedev, en tilhenger av krigen i Ukraina, sier at Durov gjorde en feilvurdering da han forlot Russland:

– For alle våre felles fiender så er Durov russer – og derfor uforutsigbar og farlig, sa Medvedev, ifølge Reuters.

– Ingenting å skjule

Telegram er anklaget for å ikke moderere meldinger godt nok og for å ikke samarbeide med myndigheter i tilstrekkelig grad. Den tilbyr også andre tjenester, som midlertidige telefonnummer.

Dette gjør tjenesten medskyldig i alvorlige lovbrudd, mener franske myndigheter. Det skriver den franske TV-kanalen TF1. Blant annet narkotikasmugling, deling av overgrepsmateriale, terroraktivitet og hvitvasking.

TF1 skriver at Pavel Durov ble pågrepet på Le Bourget-flyplassen da privatflyet hans ankom fra Aserbajdsjan. 39-åringen visste at han var etterlyst i Frankrike og har unngått å besøke landet, hevder kanalen.

Telegram hevder på sin side at de følger EU-lov, og at modereringen av tjenesten er i henhold til standarder som gjelder i industrien.

– Det er absurd å hevde at en plattform, eller dens eier, er ansvarlig for misbruk av den plattformer, understreker Telegram i en uttalelse på X.

De hevder også at de nesten har én milliard brukere.

– Telegram-sjef Pavel Durov har ingenting å skjule, understreker de.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 26.08.2024, kl. 08.39

Read Entire Article