Lysbakken tar oppgjør med Vedum

2 hours ago 3


Kortversjonen

  • Audun Lysbakken kritiserer Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet i sin nye bok for å ha ekskludert SV fra regjeringsforhandlingene i 2021.
  • Lysbakken mener Sp led av «hybris» og endret klimapolitikken for å tiltrekke seg Frp-velgere.
  • Han håper boken kan gjenopplive dialogen mellom SV og Sp for et styrket rødgrønt samarbeid.

I sin nye bok « I alle dager – Min historie: Vår tid» tar han et kraftig oppgjør med Sp og Trygve Slagsvold Vedum, og mener de bevisst snakket ned og svekket mulighetene for rødgrønt samarbeid i opptakten til valget og regjeringsforhandlingene i 2021.

Senterpartiet (Sp) var året før stortingsvalget tidvis Norges største parti, og partiet fløy så høyt at Sp-landsmøtet i juni 2021 lanserte Vedum som statsministerkandidat.

«Jo større Senterpartiet ble, desto mer tiltok Trygve Slagsvold Vedums retorikk om en «Sp/Ap-basert regjering», skriver Lysbakken.

– Senterpartiet fløy så høyt at de ble mindre opptatt av å bygge varige allianser. Det rare med det, er at det aldri var målinger som viste at de ikke var avhengig av SVs mandater for å kunne danne regjering, sier den tidligere SV-lederen til VG.

Lysbakken var SV-leder fra 2012 til i fjor og statsråd fra 2009 til 2012. Han gir seg i politikken etter valget neste høst, etter at han debuterte på Stortinget i 2001.

 HELGE MIKALSEN / VGVedum vant og Lysbakken tapte: Bildet er fra forhandlingene på Hurdalsjøen, da det endte med at Støre og Vedums partier dannet regjering, og SV og Lysbakken stod vonbroten tilbake. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

I boken bruker han uttrykket «hybris» om Vedum og Sp, hentet fra gresk mytologi, som betyr overmot eller hovmod som et menneske viser når det prøver å heve seg over de begrensningene gudene har satt.

– Hybris er et godt uttrykk fordi det var veldig korttenkt det de holdt på meg. Det gikk så bra at de trodde de kunne klare seg på egen hånd. Jeg er veldig forundret over at Vedum og Sp ville vrake den langvarige alliansen med SV, som på ulike vis har vart siden 1994, sier Lysbakken.

Han legger ansvaret for det kjølige forholdet som utviklet seg mellom Sp og SV – på Sp.

«Det er soleklart at det var Senterpartiet som forsuret forholdet mellom våre to partier», skriver han.

Bilde av Trygve Slagsvold VedumTrygve Slagsvold Vedum

Sp-leder og finansminister

Vedum svarer slik på Lysbakkens oppgjør:

– Det står han fritt til å gjøre, sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til VG. 

Men han mener at Lysbakken har utelatt en viktig del av historien, når han sier at Sp forsuret stemningen før 2021-valget:

– Lysbakken har en litt selektiv lesning av historien. Jeg var tydelig også før stortingsvalget i 2017 på at jeg helst ville ha en Ap/Sp-regjering, så dette var ikke noe nytt før 2021-valget. Det er en linje jeg har stått for over tid, sier Vedum.

Les resten av svaret hans i bunnen av artikkelen.

 Gisle Oddstad / VGLekker litt her og der: Han fortalt til Klassekampen lørdag at han har jobbet for å slå sammen SV, Miljøpartiet de grønne og Rødt til et parti. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Dyrket fiendebilder

Lysbakken sier Sp bevisst endret deler av sin politikk, spesielt klimapolitikken og la den nærmere Frp.

«Vedum dyrket fiendebilder av byfolk som kjørte elsykkel og drakk kaffe med melk. Det minnet påfallende mye om en karikatur av en grønn SV-er», skriver Lysbakken.

– De endret veldig profil i miljøpolitikken, fra å være et av de grønne partiene, til å bli et parti som aktivt søkte konflikt på klimaområdet, sier han.

– Fordi de i stor grad hadde bestemt seg for å kjempe om de samme velgerne som Frp?

– Sps valg om å spille den rollen før valget i 2021, bidro selvfølgelig til å skape motsetninger på rødgrønn side. De la opp til en konfliktlinje jeg er veldig redd for: Der løsningen på klimaproblemene står i veien for vanlige folk. Det var en konfliktlinje Frp tidligere var alene om å spille på.

 Gisle Oddstad / VGLysbakken ser lyst på mulighetene for et rødgrønt regjeringssamarbeid hvor SV er med i regjering, hvis det blir rødgrønt flertall neste år. Foto: Gisle Oddstad / VG

– Meget dårlig grunnlag

Stridighetene da det ble rødgrønt flertall ved stortingsvalget i 2021 ble tidlig synliggjort da lederne i Ap, SV og Sp dro til Hurdal for å forsøke å lage en felles politisk plattform. Det endte med at SV ikke ble med i regjering.

– Forsuringen før valget var opptakten til regjeringsforhandlingene i Hurdal etter stortingsvalget i 2021. Skal en klare å få til en allianse er det fordel å snakke sammen i god tid. I 2005 var det gjort gode forberedelser allerede før valget, som gjorde at Ap, SV og Sp dannet regjering. Sps negative holdning til oss før valget i 2021, dannet et meget dårlig grunnlag for forhandlingene på Hurdal.

Han sier det var flere grunner til at det skar seg under forhandlingene på Hurdal, men at han vil komme tilbake til det når boken kommer ut torsdag.

 Gisle Oddstad / VGFotografen fant lille speil på veggen der, da vi intervjuet Lysbakken på hans kontor i første etasje i stortingsbygningens nordfløy. Foto: Gisle Oddstad / VG

Lysbakken vil ikke gi noe eneansvar til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Jeg liker Trygve godt som person, men det handler ikke om det. Det handler om min politiske frustrasjon over at Sp ikke var åpen for samarbeid. Og min politiske sorg over at det rødgrønne fellesprosjektet ble satt på spill.

 Gisle Oddstad / VGPÅ VEI UT: Lysbakken gir seg på Stortinget etter valget neste høst. Foto: Gisle Oddstad / VG

Lysbakken sier han håper boken kan bidra til at dialogen mellom SV og Sp kan komme på sporet igjen.

Sp har falt som en stein siden før valget i 2021 fra over 20 til rundt 5 til 7 prosent nå og SV er tidvis dobbelt så store på meningsmålinger som Sp.

– Jeg skriver dette i boken fordi det er viktig politisk historie, men jeg skriver det også fordi jeg fortsatt har en kjærlighet til fortsatt rødgrønt samarbeid og et ønske om det SV-leder Kirsti Bergstø har gjentatt: At en regjering av Ap, SV og Sp skal få en ny sjanse:

– Jeg tror at hvis det skal skje, så må vi rense luften litt. Det kan være greit at det er jeg, som er på vei ut, av politikken, som gjør det, sier Lysbakken.

Vil savne Lysbakken

Vedum sier at han er glad for at de endte med en Ap/Sp-regjering, blant annet fordi denne regjeringen har kunnet samarbeide til høyre i saker som innvandring og oljepolitikken. 

Vedum innrømmer at det har vært flere harde debatter med Audun om både olje- og gasspolitikk, bilpolitikk, rovdyrpolitikk og klima- og miljøpolitikk - men sier at de har funnet sammen i hverdagspolitikken og i budsjettene. 

– Jeg hadde noen harde debatter med Lysbakken om den praktiske klimapolitikken, blant annet om nullutslippssoner og olje- og gasspolitikken. Jeg har vært veldig opptatt av at politiske tiltak må være realistiske og hindre at de slår skjevt ut geografisk og sosialt, noe jeg mener er ødeleggende for klimapolitikken, sier Vedum.

 HELGE MIKALSEN / VGAudun Lysbakken, Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum under regjeringssonderingene høsten 2021. Foto: HELGE MIKALSEN / VG

Vedum sier at han vil savne Lysbakken, som nå forlater toppolitikken. 

– Jeg synes han er en fin type, dyktig debattant og en klok og hyggelig mann. Jeg har hatt gleden av å se Lysbakken på sitt mest pragmatiske. Så er vi uenige i noen saker og det har jeg respekt for, sier han.

–  Angrer du på noe knyttet til regjeringssonderingene på Hurdal?

– Nei. Jeg trodde egentlig at SV kom til å bli værende da Lysbakken sa at de ville dra. Min opplevelse den gangen var at Lysbakken ville bli, men at partiet sa nei. Det var en politisk vurdering de gjorde den gangen, sier han. 

Read Entire Article