Partiet reagerer sterkt på at Myrseth uttrykker tillit til styret i Kongsberg. Av Høyre får regjeringen delvis ros, mens Frp ber om festbrems.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Dette er svakt av Myrseth, sier Geir Jørgensen, medlem i næringskomiteen for Rødt.
Han reagerer på at næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) sa at hun har tillit til styreleder i Kongsberg Gruppen etter et møte mandag ettermiddag.
På agendaen var blant annet bonusbråket i kjølvannet av styreleder Reitens intervju med E24 forrige uke.
Kongsberg-styret har beholdt et bonustak for ledelsen i 2024 som er dobbelt så høyt som taket i nye retningslinjer fra staten, som trådte i kraft i år.
Staten forventer at konsernet gjør endringer i 2025, men det er ingen endringer på planen, ifølge Reiten.
– Vi kommer til å slåss for det lønnssystemet vi mener tjener selskapet, sa Reiten til E24 torsdag.
I Dagnsytt 18 mandag kveld fastholdt Reiten at han mener det er i aksjonærenes interesse å beholde bonusordningen.
– Uakseptabelt
Rødt er lite fornøyd med næringsministerens uttalelser om at hun har tillit.
– Styrelederen i Kongsberg har vist seg villig til å bryte de føringene stortingsflertallet har lagt for bonusordningene i eierskapsmeldingen. Det er totalt uakseptabelt. Jeg synes næringsministeren konkluderer altfor tidlig med at hun har tillit til styret, sier Jørgensen.
Representanten vil ha andre toner fra Myrseth fremover.
– Nå forventer jeg at næringsministeren følger opp Stortingets vedtak og bruker eierskapet aktivt. Hennes tillit til styret må avhenge av det, sier han.
Fremskrittspartiets (Frp) Sivert Bjørnstad forventer også at regjeringen følger opp eierskapsmeldingen som ble vedtatt på Stortinget og bremser «bonusfesten».
– Folk flest merker de høye rentene og dyrtiden svært godt. Regjeringen burde bry seg mer om å hjelpe disse økonomisk, enn å hjelpe toppledere til høyere lønninger og bonuser. Det handler om å prioritere, sier Bjørnstad.
Delvis Høyre-ros
Næringspolitisk talsperson i Høyre, Linda Hofstad Helleland sier at «regjeringen har lagt seg ut med et samlet norsk næringsliv, og har kanskje nå begynt å se at det ikke går i lengden».
– At de nå prøver å opptre mindre konfronterende er bra, men utfordringen for næringslivet er regjeringens politikk, og den ligger så vidt jeg kan se fast og næringsministeren tar tilsynelatende det ikke inn over seg, sier hun.