Nå skal pandaer igjen brukes som diplomater mellom Kina og USA.
torsdag 30. mai kl. 03:14Kortversjonen
- Washington D.C. får to nye kjempepandaer fra Kina senere i år.
- Pandaene markerer et lyspunkt i de anspente diplomatiske forholdene mellom USA og Kina.
- Historien om pandadiplomati går tilbake til 1972 med president Richard Nixon.
Zoologisk hage i Washington D.C. forbereder seg på en ny bølge av pandamania når to nye kjempepandaer ankommer fra Kina senere i år, melder nyhetsbyrået AP.
De to nye pandaene, Bao Li og Qing Bao, er begge to år gamle, og født i Kinas bevaringssenter for kjempepanda i Sichuan.
Bao Li er etterkommer av pandaene Tian Tian og Mei Xiang, som bodde i Washington fra 2000 til 2023.
– Den fornyede bølgen av pandadiplomati kan være en del av Kinas streben etter «soft power», forklarer professor Susan Brownell ved University of Missouri-St. Louis til BBC.
Pandaer er kjent som symboler på vennskap mellom USA og Kina.
De første utsendingene skal ha vært så tidlig som i dynastiet. I moderne tid startet panda-diplomatiet med USAs president Richard Nixon.
To måneder etter hans historiske reise til Kina i 1972, som avsluttet mer enn to tiår med spenning mellom de to landene, ankom et 18 måneder gammelt panda-par til USA som en gave.
Nå kan det virke som om Kina er i ferd med å fornye sitt pandadiplomati. Svart/hvite lodne utsendinger er på vei til flere steder i verden:
– Kinesiske institusjoner har signert avtaler med Madrid Zoo i Spania og San Diego Zoo i USA om en ny runde med internasjonalt samarbeid om beskyttelse av kjempepandaer, sa Mao Ning, talsperson for det kinesiske utenriksdepartementet, under en pressebrifing, ifølge Reuters.
Nyheten kommer bare et halvt år etter at Kina tilbakekalte tre kjempepandaer som hadde bodd i National Zoo i Washington D.C. og en som bodde i Memphis Zoo i Tennessee i 2023.
Samtidig ble to kjempepandaer som hadde bodd i Edinburgh Zoo siden 2011 tilbakekalt.
Tilbakekallingen kom i en tid da forholdet mellom Beijing og Vesten var kjølig og ustabilt.
Professor Barbara K. Bodine, ved Georgetown universitetet påpeker i en artikkel om dyrediplomati, blant annet den anstrengte sikkerhets-, humanitære og økonomiske situasjonen mellom de to landene, skriver BBC.
Gjeninnføringen av pandaer til Washington er et lyspunkt i de ellers anspente diplomatiske forholdene mellom USA og Kina, og viser at samarbeid om bevaring kan fungere som en brobygger mellom nasjoner.
Denne artikkelen er laget ved hjelp av AI-verktøy fra OpenAI, og kvalitetssikret av VGs journalister.