Pakistan unngår superbakterier fra Vesten

3 months ago 28


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Professor Jukka Corander leder et team av forskere som har funnet bemerkelsesverdige og uventede forskjeller i fordelingen av E.coli mellom Punjab i Pakistan, Europa og USA. (Foto: Mona Mehus / UiO)

Antibiotikaresistente bakteriestammer som er vanlige i Norge, Storbritannia og USA har ikke fått fotfeste i Pakistan til tross for utbredt bruk av antibiotika i denne regionen.

Professor Jukka Corander ved Institutt for medisinske basalfag på Universitetet i Oslo (UiO) er prosjektleder for et internasjonalt forskerteam. De kan vise til overraskende resultater.

E. coli-bakterien (Escherichia coli) er en av de viktigste årsakene til dødelige infeksjoner over hele verden. De fleste stammer av E. coli er ufarlige. De finnes naturlig i tarmen vår. 

Hvis du derimot har et svekket immunforsvar og bakterien kommer inn i blodstrømmen din, kan den forårsake infeksjoner. Noen milde og forbigående, andre livstruende.

Det blir også stadig mer utfordrende for helsepersonell å behandle E. coli-infeksjoner. Grunnen er at det har blitt mer vanlig at antibiotika ikke biter på bakteriene. De har blitt resistente. 

I Storbritannia er det nå over 40 prosent av blodforgiftninger med E. coli-bakterier som ikke kan behandles med viktige antibiotika.

Nå viser en ny forskningsstudie at situasjonen ikke er like urovekkende i den pakistanske provinsen Punjab. Det til tross for at det blir brukt mye antibiotika i dette området. 

Corander forteller at stammer av antibiotikaresistente E. coli som vi sliter med i Vesten, har heldigvis ikke klart å få fotfeste i Pakistan, selv om omfattende antibiotikabruk også der gjør bakteriene mer motstandsdyktige mot medisinene.

Verstingene holdes i sjakk

Forskerteamet fra Universitetet i Oslo, Wellcome Sanger Institute i England, Universitetet i Helsinki, Universitetet i Punjab og andre påpeker «bemerkelsesverdige og uventede forskjeller» i fordelingen av E.coli mellom Punjab i Pakistan, Europa og USA.

I en ny studie samlet disse forskerne 1.411 prøver fra 494 polikliniske pasienter og 423 personer i lokalsamfunnet. I noen tilfeller ble det samlet prøver før, under og etter at pasienten tok antibiotika. Målet var å se hvilken effekt dette hadde.

Den nye studien viste også at de E. coli-stammene som gir mange urinveisinfeksjoner i Vesten og som er mer vanlige i Norge, ikke finnes i Punjab-regionen.

Betydelige forskjeller

Fordelingen av bakteriestammer som ble funnet, skiller seg rett og slett betydelig ut fra studier som tidligere er utført i Europa og USA. Det ved at stammer som ofte blir funnet i vestlige land, ikke er etablert i Pakistan. 

De E. coli-stammene som er typiske årsaker til urinveisinfeksjoner i Vesten er derimot ekstremt sjeldne i Punjab-regionen i Pakistan.

Forskerne fant også ut at bortsett fra den vanligste bakteriestammen som er til stede både i Pakistan og Europa, så er de vanligste E. coli-stammene i Pakistan sjeldne i Europa.

De pakistanske variantene er også en naturlig del av bakteriefloraen i tarmsystemet og ikke knyttet til infeksjoner og sykdom.

Bakteriestammer ble utkonkurrert

Dette er også første gang effekten av antibiotikabruk på utbredelsen av behandlingsresistente bakterier er undersøkt i Pakistan. 

Forskerne fant ut at mens antibiotikabruk økte forekomsten av visse resistente bakteriestammer med over 200 prosent, så ble disse likevel generelt utkonkurrert av andre E. coli-stammer.

Dette antyder at bruk av antibiotika skapte et miljø der antibiotikaresistente E.coli hadde overtaket. Disse resistente stammene kunne imidlertid ikke lenger utkonkurrere andre bakteriestammer når pasienten sluttet med antibiotika. 

Bakteriene hadde da mindre fordel av å være resistente mot bakterier. Seleksjonspresset forsvant.

Forskerne antyder at dette mest sannsynlig skjer på grunn av seleksjonspress i miljøet som følge av dårligere sanitærforhold og forskjeller i matvarehygiene.

Anbefaler bedre overvåking

Å forstå mer om faktorene som hindrer de antibiotikaresistente bakteriestammene i å få fotfeste i Punjab-regionen, kan bidra til å finne nye måter å redusere spredningen av skadelige bakteriestammer i andre deler av verden, også her i Norge.

Det er derfor viktig med internasjonale forskningsprosjekter som kartlegger spredningen av de ulike bakterievariantene i ulike deler av verden. Slik kan man holde oversikt over situasjonen og sette i verk tiltak mot antibiotikaresistens.

Overvåkning av bakteriene og genmaterialet deres kan dermed også hjelpe oss til å forutsi utbrudd av infeksjoner, spore opp de farlige bakterievariantene og stanse utbrudd av infeksjoner både i Punjab og i resten av verden.

Referanse:

Tamim Khawaja, Jukka Corander mfl.: Deep sequencing of Escherichia coli displays marked colonisation diversity and impact of antibiotic use in Punjab, PakistanNature Communications, 2024. DOI: 10.1038/s41467-024-49591-5

Finansiering

Studien ble finansiert av Trond Mohn forskningsstiftelse, Universitetet i Helsinki, Sigrid Jusélius Stiftelse, Wellcome Sanger Trust, og Finlands forskningsråd.

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article