Økonomi og sosiale forhold hindrer studenter i å dra på utveksling

2 months ago 31


Kun 11 prosent av de som studerte i Norge i 2022, hadde vært på utveksling. Det er langt fra regjeringens mål, men likevel flere enn andre land i Europa. (Foto: Thomas Brun, NTB)

Av studenter som studerte våren 2022, var det kun 11 prosent som hadde hatt studieopphold i utlandet. Økonomi og sosiale forhold anses som grunnen.

Andelen har endret seg lite fra 2019, da 10 prosent av studentene hadde vært på utveksling, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I 2016 hadde 13 prosent vært på utveksling.

Ifølge Eurostudent-undersøkelsen er Norge likevel ett av landene med størst andel studenter som har hatt et utvekslingsopphold, sammenlignet med andre europeiske land.

Men tallene er lave med tanke regjeringens mål om at halvparten av studentene som fullfører en grad, skal ha vært på utveksling i løpet av studiene.

Av studenter som ikke har planer om et utenlandsopphold, er det 56 prosent som trekker fram økt økonomisk belastning som en svært stor eller stor hindring for utveksling. Samtidig trekker 36 prosent fram sosiale forhold som et stort hinder, ifølge undersøkelsen.

Det er flere yngre enn eldre studenter som tenker seg på utveksling, og her peker byrået på familiesituasjon som en mulig forklaring.

Av studenter som ikke har studert i utlandet, er det 8 prosent som har konkrete planer om å reise på utveksling. Ytterligere 22 prosent har intensjoner, men ikke konkrete planer. Nær 70 prosent av studentene som ikke har vært på utveksling, har heller ingen planer om det.

Opptatt av samfunn og oppvekst?

Utdanning, familie, økonomi, politikk og ledelse er bare noe av det du blir oppdatert på.

Meld meg på nyhetsbrev

Read Entire Article