OECD advarer: Norge må stramme inn

5 months ago 32


Offentlige utgifter er for høye, og en nedgang i oljeinntekter kan true den økonomiske bærekraften, ifølge OECDs nye rapport.

 Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) får torsdag overlevert OECDs toårige gjennomgang av norsk økonomi. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Kortversjonen

OECDOECDOrganisasjonen har 38 medlemsland i Europa, Nord-Amerika, Mellom-Amerika, Asia, Midtøsten og Oseania (2023) og omfatter alle de nordiske landene. OECD har som oppgave å fremme økonomisk vekst i medlemslandene, å samarbeide om å stabilisere økonomien (konjunkturpolitikken) og å bidra til å utvide verdenshandelen. Kilde: SNL (Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling) overleverer sin toårige gjennomgang av norsk økonomi til finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

I sin ferske rapport kommer OECD med en rekke anbefalinger til den norske regjeringen. Organisasjonen mener at de offentlige utgiftene i Norge er for høye, og at en nedgang i oljeinntekter kan true den langsiktige bærekraften i de offentlige utgiftene.

OECD peker på at Norge bruker mer penger på velferd enn noe annet OECD-land, og at en rekke strukturelle faktorer undergraver kostnadseffektiviteten i offentlige utgiftsprogrammer. Oljeinntektene har så langt dempet belastningen på de offentlige utgiftene, men Norge må forberede seg på en fremtid med mindre oljeinntekter, heter det.

– Norge må gjøre den offentlige finansieringen fremtidssikker, også for å redusere den betydelige skattebyrden, skriver OECD.

Bør redusere offentlige utgifter

Organisasjonen anbefaler blant annet at Norge innfører en utgiftsregel for å begrense veksten i offentlige utgifter, og at det innføres et mellomlangsiktig utgiftsrammeverk. OECD mener også at regional- og kommunepolitikken bør bli mer kostnadsbevisst, og at det bør iverksettes reformer for å redusere utgiftene til syke- og uføretrygd.

OECD mener at det er rom for å effektivisere driften i offentlig sektor, og at dette kan bidra til å frigjøre ressurser til andre formål. Organisasjonen peker på at Norge har en av de mest effektive offentlige forvaltningene i verden, men at det fortsatt er potensial for forbedringer.

Ifølge OECD er det viktig at Norge fortsetter å investere i kunnskap og infrastruktur, men at det må gjøres på en kostnadseffektiv måte. Organisasjonen mener også at Norge bør fortsette å redusere skattene, men at dette må gjøres på en måte som ikke truer den langsiktige bærekraften til offentlig finansiering.

En fremtid med mindre oljeinntekter

Forrige rapport ble publisert i februar 2022, og da advarte organisasjonen om store strukturelle utfordringer i norsk økonomi.

OECDs rapport er en påminnelse om at Norge må forberede seg på en fremtid med mindre oljeinntekter. OECD mener at Norge må utvikle et politisk rammeverk som muliggjør vekst i nye produktive sektorer som er mindre knyttet til olje- og gassutvinning.

Rapporten peker også på at Norge har en av verdens beste institusjonelle kvalitet og høy tillit til nasjonale og lokale myndigheter, embetsverket og rettssystemet. Dette er viktige forutsetninger for en god økonomisk utvikling, men OECD mener at Norge likevel må fortsette å bekjempe korrupsjon.

Artikkelen har blitt utarbeidet ved hjelp av AI-verktøy fra Gemini, og kvalitetssikret av E24s journalister.

Read Entire Article