Den nye Oda-sjefen har lovet styret et lønnsomt selskap neste år. Han går rett på sak og kutter over halvparten av de ansatte som jobber i selskapet for internasjonal vekst.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Dette er noe ingen toppsjef ønsker seg, men det er den riktige tingen å gjøre for Oda på lang sikt, sier Chris Poad.
Briten har vært toppleder i Oda-konsernet i omtrent to måneder etter at gründer Karl Munthe-Kaas ble bedt om å tre til side.
Oppgaven hans er klar: Mat på nett-selskapet må bli lønnsomt. Ikke bare den norske driften, slik den var halve 2023, men hele konsernet. Der har det vært milliardtap siden oppstarten for ti år siden, i jakten på vekst. Svenske Mathem, som Oda slo seg sammen med på tampen av fjoråret, er enda lenger unna å tjene penger.
– Da jeg startet, lovet jeg styret at vi skulle være lønnsomme for hele året og ha positiv kontantstrøm ved utgangen av 2025, sier Poad.
Les på E24+
USA har fått smaken på norsk husmannskost. Norge følger sakte etter.
Kostnadsgrep
Klokken ti tirsdag fikk de ansatte beskjeden på et allmøte. I Oda Group Services, der de driver med produkt- og teknologiutvikling, skal antall ansatte kuttes fra dagens 270 til 120. Rundt 120 av de 150 som må gå, sitter i Oslo.
– Det er et resultat av at vi nå fokuserer fullt og helt på Norge og Sverige. Og at vi trenger å få våre faste kostnader ned på et nivå vi kan betjene, gitt størrelsen vår.
Oda Group Services ble etablert som et eget selskap da Oda la sine offensive planer om internasjonal ekspansjon. Men med det økonomiske skiftet de siste årene har stemningen endret seg i kapitalmarkedet. Planene om videre hypervekst, og lønnsomhet først et stykke frem i tid, blir ikke investorer med på lenger.
I fjor ble Odas satsinger i Tyskland og Finland droppet. Siden de allerede har investert i lager og biler, utforsket Oda samtidig muligheter for å drive med logistikktjenester eller inngå former for partnerskap. Nå legges all drift utenfor Norge og Sverige på is, forteller Poad.
Lønnsomhet først
Å vokse til nye markeder er imidlertid fremdeles en del av selskapets strategi. Men Poad understreker i hvilken rekkefølge ting nå må skje.
– Jeg håper at selskapet er på et solid, lønnsomt fundament ved utgangen av neste år og at vi ikke er avhengig av å hente penger fra investorer. Da kan vi enten finansiere oss selv videre, eller så kan vi gå tilbake til vekstmodus. Men gitt investorapetitten som er i dag, så må vi få det fundamentet først.
Oda er samtidig i gang med nok en emisjonemisjonÅ trykke opp nye og selge aksjer for å få inn mer penger i selskapet. , på 600 millioner kroner. Mesteparten hentes fra eksisterende storeiere Kinnevik, Summa Equity og Verdane. Poad sier han håper det er den siste kapitalinnhentingen i denne omgang.
– Tror du Odas verdsettelse vil falle som følge av dagens nyheter?
– Det kan jeg ikke svare på.
Børsnoterte Kinnevik verdsatte Oda til 2,5 milliarder kroner ved utgangen av første kvartal. Da japanske Softbank investerte i 2021, var verdsettelsen det tredobbelte.
Les på E24+
Los Tacos-gründeren: – Vi har ingen konkurranse
Sverigesjefen går
Samtidig som ansatte må gå, rokkerer Poad om på ledelsen.
De juridiske enhetene Mathem, Oda Norway og Oda Group Services vil fortsatt bestå, men organisasjonen vil bli samlet under en ny, felles ledergruppe.
Den skal ledes av Chris Poad. Konsernsjefen overtar oppgavene til dagens landssjefer.
I Norge er det i dag Kristin Thornes. Hun går inn i en rolle som strategidirektør i den nye ledergruppen. Poad fastholder at Thornes ikke er nedgradert og at hun vil jobbe tett på ham selv.
I Sverige kommer derimot landssjef Johan Lagercrantz, som før fusjonen var Mathem-sjef, til å gå av.
– Dette er en følelsesladet dag. Det er leit å måtte ta farvel med dyktige kollegaer som har lagt ned en enorm innsats for Oda og våre kunder, og jeg vil benytte anledningen til å takke for det arbeidet de har gjort og ønske dem all lykke til videre, sier Poad.