Nye Trump-dokumenter om valgpåvirkning offentliggjort

2 days ago 5


 JIM WATSON / AFP Foto: JIM WATSON / AFP

Da Donald Trump fikk høre at visepresident Mike Pence måtte evakueres under stormingen av Kongressen 6. januar 2021, skal han ha sagt: «Hva så?»

torsdag 3. oktober kl. 10:37

Kortversjonen

Kortversjon

  • En rapport viser at Trump skal ha sagt «Hva så?» da han hørte at visepresident Mike Pence ble evakuert under stormingen av Kongressen 6. januar.
  • Rapporten er en del av bevismaterialet i saken der Trump er anklaget for å ha prøvd å omgjøre valgresultatet i 2020.
  • Trumps advokater mener saken burde henlegges, og at det er upassende å legge frem bevismateriale rett før valget.

Dette fremkommer i en 165 sider lang rapport som ble offentliggjort onsdag. Rapporten er spesialetterforsker Jack Smiths bevismateriale i saken der Donald Trump anklages for å ha prøvd å omgjøre 2020-valgresultatet.

Påtalemyndigheten hevder at den daværende presidenten, som fulgte opptøyene på TV, skal ha sagt «Hva så?» da en rådgiver i Det hvite hus fortalte ham at Pence var evakuert til et trygt sted.

Det skriver Reuters og flere andre medier.

Ny rapport

Men dette angivelige utsagnet skal ifølge aktor ikke brukes i en rettssak grunnet høyesteretts avgjørelse om at Trump er delvis immun mot straffeforfølgelse for offisielle handlinger i rollen som president.

Det er en dommer som har offentliggjort rapporten som trolig er påtalemyndighetens siste mulighet til å presentere detaljer i saken mot Trump før presidentvalget 5. november.

 AP6. JANUAR 2021: Her ser det ut til at daværende visepresident Mike Pence evakueres fra en etasje til en annen i kongressen. Foto: AP

Det kommer ikke til å bli noen rettssak i saken før valget, og hvis Trump vinner, er det sannsynlig at han kommer til å beordre justisdepartementet om å henlegge saken.

Trump har ikke erklært skyld på noen av de fire tiltalepunktene.

Det var den 6. januar 2021 at tusenvis av Trump-tilhengere stimlet sammen foran Kongressbygningen i USA i protest mot Donald Trumps valgnederlag – et valg de regnet som ugyldig.

Demonstrantene brøt etter hvert gjennom politisperringene og stormet Capitol mens de ropte slagord som blant annet «heng Mike Pence

 API SIKKERHET: Her sitter daværende visepresident og leser på mobilen etter at han er evakuert. Foto: AP

Aktoratet som samarbeider med spesialetterforsker Jack Smith satser på at bevismaterialet skal være tilstrekkelig til å overleve en runde i høyesterett om at ekspresidenter har immunitet fra straffeforfølgelse for offentlige handlinger de foretok som president.

– Kjempe som faen!

Påtalemyndigheten har sagt at dokumentene omfatter nye bevis i saken, blant annet basert på intervjuer med øyenvitner og vitnemål som er fremlagt for en storjury, men mye av materialet kommer ikke til å bli offentliggjort før en rettssak, heter det.

Ifølge Reuters inkluderer den nå offentliggjorte rapporten en påstand om at en ansatt i Det hvite hus skal ha hørt Trump si til familiemedlemmer at «det spiller ingen rolle om du vant eller tapte valget. Du må fortsatt kjempe som faen».

Under etterforskningen ble flere høytstående medlemmer av Trump-administrasjonen, blant dem tidligere visepresident Mike Pence og Det hvite hus' stabssjef Mark Meadows, fremstilt for en storjury.

Trumps forsvarere mener det er upassende at dokumentene legges fram bare uker før valget. De har argumenter med at hele saken burde henlegges, basert på høyesterettens tidligere kjennelse om at Trupm har stor grad av immunitet i denne saken.

Read Entire Article