Om to år flyr det historiske flyet kanskje igjen

2 hours ago 2


– Dette bidraget fra regjeringen sikrer at flyet får norske farger. Og vi kan gjøre ferdig jobben i England før vi tar det hjem og fullfører arbeidet med flymaskinen i Norge, sier Finn Terje Skyrud.

Den tidligere F-16-flygeren er leder i stiftelsen Gloster Gladiator 423. Den har som mål å få restaurert et av flyene som var med i kampen mot den tyske invasjonsstyrken den 9. april 1940.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til venstre og leder for stiftelsen Gloster Gladiator 423, Finn Terje Skyrud til høyre.

En glad leder Finn Terje Skyrud (t.h) i stiftelsen Gloster Gladiator 423 fikk fredag besøk av forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) som lovte millionstøtte til restaureringen av et historisk jagerfly.

Foto: Petter Larsson / NRK

Tok opp kampen

Fordi Hitler-Tyskland rustet kraftig opp på 1930-tallet, bestilte den norske regjeringen 12 Gloster Gladiator jagerfly fra Storbritannia i 1937. Da overfallet på Norge kom tre år seinere, var bare sju av dem operative. Men maskingeværene var skarpladde og flygerne tok opp kampen mot tyske Luftwaffe.

Sammen med luftvernet på Fornebu, skjøt jagerflyene ned fem tyske fly og forsinket den tyske innmarsjen i hovedstaden.

– Dette var med på å gi kongehuset og regjeringen tid til å komme seg ut av hovedstaden, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Et Gloster Gladiator jagerfly fra Hærens flyvåpen.

Et av de norske jagerflyene som ble levert av Gloster Aircraft Company i England.

– Unik i norsk krigshistorie

Under møtet på Kjeller flyplass, berømmer han Gladiator-stiftelsen for innsatsen. Og han mener flyet forteller en viktig historie om motstandskamp.

– Gladiator «423» spiller en helt unik rolle i norsk krigshistorie. Restaureringen av flyet bidrar til at en viktig del av historien om krigens første dager i Norge blir bevart og gjort tilgjengelig for framtidige generasjoner, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Peter Watts og Finn Terje Skyrud ser på lys under flykroppen.

Peter Watts (til venstre) driver verkstedet i England som restaurerer Gladiator 423. Her ser han nærmere på lys under flykroppen sammen med Finn Terje Skyrud høsten 2019.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Løytnant Dag Krohn i Gladiator nr. 423 skjøt alene ned to tyske fly den 9. april. Men seinere den samme måneden måtte flyet til slutt forlates på isen på Vangsmjøsa i Valdres. Da var en vinge skadd etter å ha truffet en tretopp og flyet var tomt for drivstoff.

Etter at tyskerne hadde kuttet flyet i biter, var motoren, vingene og haleroret det som var igjen av nr. 423. Deler av dette blir brukt i den restaurerte flymaskinen over 80 år seinere.

Gloster Gladiator 423 under restaurering på verkstedet i England i sommer.

Motoren er ikke montert, men nå begynner flyet å ta form på verkstedet i England.

Foto: Finn Terje Skyrud

Får tidsriktige farger

Restaureringsarbeidet i England er ferdig neste år. Så skal flyet her hjemme trekkes med linduk og lakkeres i tidsriktige farger fra 1938: Sølvfarget og med de norske fargene malt under vingene og på haleroret.

Stiftelsen har også tidligere fått millioner i støtte fra Stortinget, private stiftelser og mindre beløp fra enkeltpersoner. Finn Terje Skyrud har sagt at tanken er å fly rundt omkring i landet og gjøre krigshistorien levende, blant annet for skoleelever.

– Vi håper flyet kan være i lufta om et par år, sier han.

Finn Terje Skyrud ser nærmere på de originale vingene til Gladiator 423 som ble funnet i Vangsmjøsa.

I 2019 så Finn Terje Skyrud nærmere på vingene som fritidsdykkeren Jan Harald Torvund fant på bunnen av Vangsmjøsa i 1991. Deler av dem brukes i det restaurerte flyet.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Publisert 25.11.2024, kl. 20.49

Read Entire Article