Ny rapport: Norge trenger flere krematorier

2 months ago 21


Det er stille inne på krematoriet i Steinkjer. På grunn av miljøhensyn får de maks kremere 200 mennesker i året. Den grensa blei nådd i slutten av august, forteller Per Ivar Nicolaisen. Han er driftsleder i Steinkjer.

– Vi har ei voldsom økning i antall døde, og det tallet vil mest sannsynlig øke.

Så langt har sju familier fått beskjed om at de må sende sine avdøde familiemedlemmer til Trondheim for å få dem kremert der. Der koster det i tillegg mer enn det koster i Steinkjer, skriver bransjenettstedet Grav24.

Per Ivar Nicolaisen står foran kremeringsovnen på krematoriet i Steinkjer. Ovnen er dekka av blanke stålplater.

Det blir ingen flere kremasjoner i Steinkjer i år fordi kvoten er brukt opp.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Skal kapasiteten økes, må det gjøres store investeringer. Det må det også til for å møte behovet i resten av Norge. Regninga kan havne hos folk i den enkelte kommune.

Ingen rettighet

For to uker sia kom en ny rapport om krematoria i Norge. Den viser at det er grunn til bekymring.

I fjor var det cirka 44.000 personer som døde i Norge. I 2050 vil det tallet være oppe i 60.000.

Samtidig er det stadig flere som vil kremeres. Ifølge beregningene rapporten vil det være 15.000 flere kremasjoner i 2050 enn det er kapasitet til i dag.

Randi Moskvil Letmolie i hovedorganisasjonen KA har vært med på utredninga på oppdrag for Barne- og familiedepartementet.

– Her bør man tenke åssen man vil rigge seg for framtida. Men samtidig er det ingen rettighet i loven om å kunne bli kremert. Det er ingen som har krav på seg til å stille et krematorium til disposisjon.

Portrett av Randi Moskvil Letmolie som smiler mot kameraet. Hun har mørke briller og lyst, halvlangt hår.

Foto: Geir Anders Rybakken Orslien / KA

I praksis er det frivillig for kommuner å ha ordninger for dette. Det er også opp til kommunene å finne penger til å bygge eller pusse opp krematorier. Det betyr at det er store forskjeller mellom ulike deler av landet.

I Oslo har de for eksempel et krematorium som er stort nok til å ta hånd om de døde både fra hovedstaden, og mange av kommunene rundt.

Hvis de får en økning i egne behov for egne innbyggere, så blir det mindre til de som bor i omliggende områder, sier Letmolie.

Andre steder er det så langt til nærmeste krematorium at de færreste bruker denne løsninga.

Kostnader

I dag er det gratis å få noen gravlagt i ei kiste. Det står det nemlig i loven. Sånn er det ikke for kremasjoner.

– Noen kommuner dekker kremasjonsavgifta fullt ut. Noen dekker noe av den. Noen dekker ingenting. For det er ingen rettighet som de etterlatte har, forteller Letmolie.

Sol over krematoriet i Steinkjer.

Prisen på kremasjon i Steinkjer har gått opp fra 2500 til 7000 kroner på ett år.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Men skal alle som vil kunne bli kremert i framtida må det mye penger til.

– Med utgangspunkt i kalkylene og tilgjengelig erfaringsmateriale, anslås det at et investeringsbehov på i overkant av 1,4 milliarder kroner, står det i rapporten.

Letmolie sier ett nytt krematorium kanskje vil koste rundt 160 millioner kroner. Om ikke reglene endres vil det fortsatt være opp til den enkelte kommune å finne en løsning på det.

Samtidig kan det være penger å spare på å gjøre investeringa. For med flere døde blir kommunene nødt til å utvide gravplassene. Da kan kremasjon og urnenedsettelse, som tar mye mindre plass enn ei kiste, være ei lønnsom løsning.

Per Ivar Nicolaisen går på en gravlund i Steinkjer. I bakgrunnen er det ei rekke gravsteiner. Han har på seg ei jakke hvor det står Steinkjer kirkelige fellesråd.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

I Steinkjer er kirkeverge Ove Austmo usikker på veien videre.

– Vi må ha et stort renseanlegg. Det er ikke mulig i det krematoriet vi har i Steinkjer. Skal vi bygge nytt vil det koste mange titalls millioner kroner.

Barne- og familieminister Kjersti Toppe skriver i en e-post til NRK at departementet er kjent med at Norge har utfordringer med kapasiteten i krematoria.

– Gravplassene er et lokalt ansvar. Vi er et stykke unna at kremasjonskapasiteten i Norge er sprengt, men det er departementet sitt ansvar å vurdere om det er behov for tiltak for å møte utfordringa med kapasitet på krematoria. Regelendringer og økonomiske konsekvenser må utredes nærmere, noe vi er i gang med.

Publisert 18.09.2024, kl. 17.48

Read Entire Article