Ny forskning: Norge feilrapporterer om vern av havet

4 months ago 59


– En god del av hummerfredningsområdene kan faktisk meldes inn til FN som ekte bevaringsområder, sier Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet og kikker ut over Kragerøskjærgården.

Her befinner ett av Norges 50 hummerfredningsområder seg.

Men en fersk forskningsrapport slår fast at Norge feilrapporter på en kunstig høy verneandel av havet.

Gjennom naturavtalen har Norge nemlig forpliktet seg til et mål om å bevare og verne 30 prosent av havområdene globalt.

Det målet er vi langt unna i Norge, slår rapporten fast.

Det er Naturvernforbundet som har bestilt rapporten som er utarbeidet av forskere ved NTNU og Universitetet i Sørøst-Norge.

Finner at kun 0,1 prosent er bevart

Forskerne har sett på ett av de to kriteriene fra naturavtalen, nemlig: andre effektive arealbaserte bevaringstiltak (OECM) som er det Norge kan bruke for å melde inn bevarte områder.

Det andre er vern, som i liten grad blir benyttet i Norge i dag.

Det har blitt rapportert til Stortinget at rundt 44 prosent av Norges marine områder faller innenfor disse kriteriene, men vi finner at det er 0,1 prosent, sier Glenn John Dunshea som jobber som forsker ved NTNU.

 Per-Erik Schulze, marinbiolog, Naturvernforbundet, viser et av de freda hummerområdene

Dette hummerfredningsområdet tilfredsstiller kravene til FN, forklarer marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Funnene viser altså at andelen av norske havområder som kan bidra til målet om å bevare 30 prosent, i dag er langt under de 44 prosentene som er rapportert av regjeringen.

De 44 prosentene som forskeren viser til er tall brukt blant annet i flere stortingsmeldinger fra regjeringen (ved Fiskeridepartementet):

Naturvernerne frykter at Norge vil melde inn områder som her hvor det er åpnet for å undersøke mulighetene for havbunnsmineralutvinning eller petroleumsleting til FN som bevarte

Naturvernerne frykter at Norge vil melde inn områder hvor det er åpnet for å undersøke mulighetene for havbunnsmineralutvinning eller petroleumsleting til FN som bevarte.

Foto: Kart: Jon Rustand, Asplan Viak for NTNU/USN-rapporten

Ber Norge om å ikke dumme seg ut

Nå ber Naturvernforbundet om at det etableres mer marint vern slik at vi kan oppfylle målet om 30 prosent:

Det viktigste er at Norge er ærlige og ryddige og ikke dummer seg ut i forhold til det internasjonale vernemiljøet og ikke prøver å påstå at noe er vernet når det slettes ikke er det, sier Schulze.

Per-Erik Schulze

Per-Erik Schulze mener Norge må skjerpe seg.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Og klimaministeren sier han nå skal bruke forskningsrapporten i det videre arbeidet:

– Norge har ikke besluttet hva som er vår bevaring etter Naturavtalen, sier klimaminister Andreas Bjelland Eriksen fra Arbeiderpartiet.

Han sier regjeringen nå jobber grundig og skikkelig med hvilke områder som skal meldes inn til FN for å nå målet om 30 prosent.

Det skal være klart i oktober når FN holder sitt neste naturtoppmøte i Colombia.

Regjeringen har ikke konkludert

Stortingsmeldingene forskningen viser til ser han på som et faglig innspill fra fiskeriforvaltningen, men det vil han også gjøre med den ferske forskningen.

For regjeringen har ikke konkludert med hva som skal meldes inn som bevarte områder i tråd med de kravene som naturavtalen stiller

Klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap)på COP28

Klimaminister Andreas Bjelland Eriksen jobber nå med å finne hvilke områder Norge skal melde inn til FN som bevarte etter Naturavtalen.

Foto: Milana Knežević

– Vi tar denne forskningsrapporten som et innspill til det arbeidet. Og så skal vi komme tilbake til hva vi skal melde inn i forbindelse med handlingsplanen for natur som vi skal legge fram til høsten, sier han.

Klimaministeren er tydelig på at de nå gjør konkrete vurderinger om hvilke områder de kan melde inn som bevart, som inkluderer vern.

– Men også en del andre typer tiltak. Og det er den konkrete vurderingen som vi gjør nå fordi det skal være i tråd med de kravene som Naturavtalen krever, sier han.

Publisert 02.07.2024, kl. 05.30

Read Entire Article