Norwegian trues av streik: – Hvis jeg skulle reist på tur nå, ville jeg booket om

4 months ago 30


Kortversjonen

  • Pilotforbundet varsler mulig streik blant Norwegian-pilotene fra lørdag, dersom det ikke blir enighet i meklingen. Fristen er midnatt
  • Leder i Pilotforbundet, Carl Gilbert Rego, er ikke optimistisk
  • Han varsler reiseproblemer og sier at at en eventuell streik i ytterste konsekvens kan vare helt til sommerferien

Meklingen i lønnsoppgjøret mellom Norwegian-pilotene og flyselskapet har frist ved midnatt natt til lørdag.

Leder i Pilotforbundet Carl Gilbert Rego er ikke særlig optimistisk med tanke på en løsning. Kravet er mellom 25 og 38 prosent lønnsøkning over to år.

Det er skyhøyt over frontfaget, som endte på 5,2 prosent i år.

– Pilotene har vært med på å hjelpe Norwegian gjennom en krevende tid økonomisk. Nå er det deres tur, sier forbundslederen.

Det er Pilotforbundet i Parat og NHO Luftfart som møtes hos riksmegleren.

Carl Gilbert Rego<-Carl Gilbert Rego

Leder i Pilotforbundet i Parat

Rego legger til at lønnsøkningene for piloter i Europa ligger på 20–30 prosent i år og mener det er helt naturlig for Norwegian-pilotene å sammenligne seg med kolleger.

– I Danmark og Spania ligger pilotene langt over dette i lønnsvekst. I luftfarten er det viktig å opprettholde bransjestandard, ellers vil en få problemer med rekrutteringen.

Inntil en halv million

Flykapteinene har ifølge NRK en grunnlønn på 1,4 millioner kroner. Kravet før megling innebærer for dem en lønnsøkning på mellom 350 000 og 500 000 kroner over to år.

– Vi må dessverre konstatere at det er betydelig avstand, sier administrerende direktør i NHO Luftfart Erik Lahnstein til NRK.

Han håper partene kan bli enige om rammer i tråd med det som er vanlig i norsk arbeidsliv i år – en lønnsøkning i overkant av fem prosent.

Erik Lahnstein<-Erik Lahnstein

Adm. direktør i NHO Luftfart

Dersom det blir streik, vil 17 Norwegian-piloter tas ut fra lørdag. Opptrapping er varslet fra mandag. Da blir ytterligere 66 piloter bli tatt ut i streik.

– Reisende vil i så fall merke at det vil være problemer med å komme seg dit de skal. Hvis jeg skulle reist på tur nå, ville jeg booket om, sier forbundslederen.

Rego understreker at dette gjelder om du har billett med Norwegian – uavhengig av om det er til utlandet eller innenlands.

– Dersom det blir streik, vil det medføre driftsforstyrrelser fra lørdag morgen. Det betyr at hjemreisen fra helgeturen kan ryke.

690 piloter er organisert i fagforeningen Norwegian Pilot Union (NPU).

Dag Rune satt fast i hetebølgen på Sicilia da flere flystreiker i Europa hemmet flyavganger i fjor:

Rego sier at n mulig streik i ytterste konsekvens kan strekke seg mot sommerferien.

– Det er en reell fare for konflikt. Og det pleier jeg nesten aldri å si.

– Fordi det er så anspent?

– Ja.

– Hvorfor?

– Pilotene i Norwegian har holdt på med disse forhandlingene siden midten av oktober i fjor. Det har dessverre gått tregt, og partene står langt fra hverandre. Og dessverre er det sånn at en pilotstreik alltid går utover passasjerene, sier Rego.

Norwegian har rundt 400 flyvninger lørdag.

Silje Glorvigen, pressekontakt i Norwegian, sier til VG at selskapet har som mål å komme til enighet gjennom meklingen:

– Ellers er det for tidlig å si hva slags konsekvenser en eventuell streik kan få.

Silje Glorvigen<-Silje Glorvigen

Pressekontakt i Norwegian

Dersom du har billett med Widerøe eller SAS, understreker Rego i Pilotforbundet at det ikke er fare for at du blir rammet av pilotstreik.

Hva tenker du?Er du redd for at flystreiken vil gå på bekostning av sommerferien din? aJa, jeg må til Syden!bNei, jeg tar det helt med rocVanskelig å si så tidlig

Plikter å gi deg ny billett

– Dersom du skal ut og reise i nærmeste fremtid er det viktig at du tar utgangspunkt i at alt går som planlagt, sier Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet til E24.

Om flygingen din skulle bli rammet av streik, har flyselskapet en plikt til å sørge for at du får ny billett.

– Men når det er streik er det ikke ofte ikke mange mennesker på jobb til å gjøre den jobben. I tillegg er det ofte tynt med plasser på andre avgfanger, noe som praktisk sett gjør det vanskelig å booke om alle som er berørt, sier Iversen.

Thomas Iversen <-Thomas Iversen

Juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet

– Dersom flyselskapet ikke klarer å ordne ny reiserute, har du rett til å legge ut penger og få det tilbakebetalt, sier Iversen til E24.

Flybilletten bør ifølge Forbrukerrådet ikke avbestilles, med mindre man har fleksibel billett og en annen reiserute klar.

Read Entire Article