Meteorolog-streiken: Kan påvirke søk og redning

4 months ago 34


Fra onsdag er 59 ansatte ved Meteorologisk institutt i streik. Dette vil ramme flere tjenester.

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Unio mer enn dobler uttaket i sin del av streiken mandag. Onsdag blir det en ytterligere opptrapping, som gjør at 51 nye medarbeidere ved Meteorologisk institutt (MET) tas ut i streik.

Blant de åtte som alt var tatt ut var TV-meteorologer Pernille Borander og Terje Alsvik Walløe.

– Uttaket er så stort at det vil berøre store deler av virksomheten. Det vil ha betydelige følger for værvarslingen, sier direktør Roar Skålin ved MET i en pressemelding.

Videre skriver de at MET vil søke unntak, slik de kan opprettholde kritiske leveranser.

– Hvor store konsekvenser streiken får for de kritiske leveransene, avhenger av utfallet av disse søknadene. MET har allerede varslet Klima- og miljødepartementet og luftfartsmyndighetene om de potensielle konsekvensene av streikeuttaket, heter det i pressemeldingen.

Når det kommer til de åtte som ble tatt ut i streik hos MET på mandag, fikk MET avslag om unntak for fire av disse.

Ifølge MET påvirker dette fra og med tirsdag overvåking av farlig vær, utsending av farevarsler og værvarsling for luftfarten.

– Det er spesielt varsling til den sivile luftfarten i Rogaland, Vestland, Møre og Romsdal og Trøndelag samt varsling for helikoptertransport til enkelte plattformer i Nordsjøen som blir berørt. Det kan også berøre varslingen for den militære flyplassen på Ørland, skriver MET i pressemeldingen.

Dersom MET ikke får unntak, vil streiken fra onsdag har større konsekvenser for sivil og militær flyværvarsling, farevarsling, og beredskapskjøringer i forbindelse med for eksempel søk og redning til sjøs, skriver MET.

Read Entire Article