Mener Giske vant etter kupp: – Skittent spill

1 month ago 11


Kortversjonen

  • Flere medlemmer av Trondheim Ap reagerer sterkt på et møte forrige uke, der Giske vant kampen om å foreslås til førsteplass på Sør-Trøndelags stortingsliste, mot Karianne Tung. De beskriver møtet som kaotisk.
  • Torbjørn Andre Barland Moe kaller Trond Giske en «bulldoser», sier de som ikke støttet hans kandidatur opplevde å bli latterliggjort, og at mindretallet ikke fikk mulighet til å stemme på sine kandidater. Gunn Nancy Halsetrønning opplevde møtet som aggressivt og splittende.
  • Styreleder i Trondheim Ap sier de gikk frem etter vanlig prosedyre, og påpeker at også kandidatene mindretallet foreslo ble stemt over.
  • Trond Giske ønsker ikke å stille til intervju, men sier folk er lei av bråk og personangrep i mediene.

Torsdag forrige uke skulle representantskapet i Trondheim Ap bestemme hvem de ønsker å få inn på Stortinget som representant for Trøndelag.

Det endte med at de gikk for Trond Giske, som vant i direkte kampvotering mot digitaliseringsminister Karianne Tung – som ble fullstendig vraket fra listen. Møtet ble stengt for pressen, noe som har blitt kritisert.

Nå blir også gjennomføringen av møtet og valgprosessen kritisert.

– Ubehagelig

Torbjørn Andre Barland Moe er nestleder i Trondheim Arbeidersamfunn. Han reagerer kraftig etter nominasjonsmøtet i Trondheim Ap.

– Det var et ubehagelig møte. Vi som ikke støtter Trond Giskes kandidatur opplevde å bli latterliggjort, kalt dumme og elitister, sier Moe.

Pressen fikk ikke delta på møtet, men Moe hevder store deler av debatten handlet om «hvem som er den ekte grasrota i Arbeiderpartiet».

– De som støttet Trond hevdet at de var «den ekte grasrota» og at vi andre ikke var det.

Moe ønsker ikke å sende Giske på Stortinget for å representere Sør-Trøndelag.

FORTVILT: Torbjørn Andre Barland Moe i Trondheim Ap er misfornøyd etter møtet i Trondheim Ap. Foto: Privat

– Det handler om historikken hans og kontroversene. Men i dette tilfellet reagerer jeg på metodene. Han kjører gjennom Arbeiderpartiet som en bulldoser, og etterlater seg splittelse og ødeleggelse. Han har en destruktiv fremferd med kun ett mål; å få seg selv opp og fram. Han kunne vunnet på redelig vis, og unngått dette, men han har valgt et skittent spill, er den klare beskjeden fra Moe.

Historikk i Giske-saken

  • Trond Giske gikk av som Arbeiderpartiets nestleder i januar 2018, i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.
  • Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.
  • Giske selv har sagt at han er lei seg for hendelser som var upassende og ubehagelige. Men han har avvist anklagene om seksuell trakassering og karakterisert enkelte av varslene som grunnløse og falske.
  • Trond Giske ble i 2021 leder av Nidaros Sosialdemokratiske Forum. På bare ett år har bygget han det opp til å bli Aps største lokallag.
  • I februar i år ble han valgt som nestleder i Trondheim Ap, etter et benkeforslag på partiets årsmøte.

«Folk er lei bråk»

VG har forelagt uttalelsene til Moe for Giske. Han ønsker ikke stille til intervju, men skriver i en sms.

«Folk er lei av bråk og personangrep i mediene. Vår jobb er å slåss for at folk har trygg økonomi, god skole og eldreomsorg, og vi skal møte negative utspill med godt humør, lytte til velgerne og presentere god politikk.»

Nestleder i Trondheim Ap, Jannicke Eriksen, har kommet med kraftig kritikk av møtet i et intervju med Adresseavisen, og reagerer på flere ting ved prosessen.

Torbjørn Andre Barland Moe hevder også møtet ble svært kaotisk. Han sier at uenighet om prosedyre gjorde at mindretallet ikke fikk mulighet til å fremme sine kandidater.

Hvem som ender opp på toppen av stortingslista til Ap i valgkrets Sør-Trøndelag vedtas først 30. november – men Trondheim er størst i Sør-Trøndelag, og veier derfor tungt.

Hevder de ble nektet

Etter at Karianne Tung tapte kampvoteringen om førsteplassen mot Trond Giske, ønsket flere at hun skulle foreslås på annenplassen. Men det ble ikke åpnet for av ordstyrerbordet, hevder Moe.

– Dette ble vi nektet. Fordi møteleder hevdet at det forslaget måtte komme i løpet av debatten som var over. Dermed fikk ikke vi forslå noe som helst.

Tung ble først foreslått på tredjeplassen, mot fagbevegelsens kandidat, og tapte.

Hverken Karianne Tung eller Per Olav Skurdal Hopsø, som et mindretall ønsket, fikk plass på listen.

– Det er mulig utfallet hadde blitt det samme uansett. Men når vi ikke får mulighet til å stemme på våre kandidater, så oppleves det som et kupp av flertallet, hvor målet var å få nominert Trond Giske, og holde politiske konkurrenter helt utenfor, sier han.

Moe reagerer også på oppslaget i Adressa, hvor medlemsansvarlig i Trondheim Ap, og nestleder i Giskes lokallag Nidaros, sier at det er «Ingen splittelse i Trondheim Ap»

– Det er jeg helt uenig i. Jeg opplever nå partiet som dypt splittet, sier han.

Styreleder uenig

VG har ikke fått styreleder Pål Sture Nilsen i tale, men han svarer skriftlig at alle forslag må fremsettes før strek settes.

– Dette ble også kommunisert klart og tydelig fra dirigentbordet, og man spurte om flere hadde forslag, før man satte strek. Dette er en helt vanlig organisasjonspraksis som følges av hele Arbeiderpartiet, både i kommunepartiene, på fylkesårsmøtene og på Landsmøtet.

UENIG: Pål Sture Nilsen er uenig med kritikerne i lokallaget. Foto: Anja A.T. Brekke

Han er uenig i Moes beskrivelse om at delegatene ikke fikk stemme over Tung som de ville.

Han sier møtet enstemmig vedtok at de skulle ha en av de to øverste på lista, og at en av de to andre skulle komme fra distriktet utenfor byen.

– Dette er naturlig, da listen skal representere hele valgdistriktet, både by og land. Alle stemte altså for dette, også Moe. Avstemmingene fulgte deretter denne føringen.

Etter å ha stemt for Giske på førsteplass, sier han møtet stemte over hvem distriktsrepresentanten på annenplass skulle være – og at dette ble Kirsti Leirtrø fra Ørland, fremfor Per Olav Hopsø fra Melhus.

– Deretter stemte møtet over de neste plassene. Det ble fremmet forslag på Karianne Tung på tredjeplass, mot samlebetegnelsen «Faglig kandidat». Et overveldende flertall stemte på «Faglig kandidat», et lite mindretall stemte på Tung.

– Ødeleggende for partiet

Også Gunn Nancy Halsetrønning ble opprørt etter møtet. I et åpent Facebook-innlegg fikk hun utløp for frustrasjonen sin:

«Jeg opplevde det som aggressivt og splittende fordi vi fikk innlegg fra talerstolen som startet som «dirigenter, kamerater og dere andre….» flere flammende innlegg om «oss som er grasrota» mot den etablerte «eliten».»

FORTVILT: Gunn Nancy Halsetrønning fortviler over hvordan nominasjonsprosessen i Trondheim Ap har gått for seg. Foto: Privat

Og videre:

«Sånn som jeg ser det, er vi en organisasjon i dyp krise og med sterke motsetningsforhold. Da representantskapet var ferdig i går kveld, var det flere som tok til orde for at vi endelig har hatt en god demokratisk prosess. Min opplevelse var langt fra det. For meg lignet dette mer på flertallets tyranni.»

Til VG sier hun at fra hennes perspektiv har ikke prosessen rundt innspillet til nominasjonen vært god, og at det har vært vanskelig for delegatene å forberede seg godt i forkant.

– Hva er vitsen?

Hun mener Giskes lokallag Nidaros og deres støttespillere har så mange delegater at de uansett ville fått, gjennomslag for sin kandidat, men mener støyen og frustrasjonen fra mindretallet ville blitt mindre med en bedre prosess.

– Jeg mener det er ødeleggende for partiet at det skal diskuteres hvem som er og ikke er «ekte» grasrot. Jeg føler meg i hvert fall som en del av grasrota, men på møtet opplevde jeg å få beskjed om at jeg ikke var det. Det er fortvilende, siden jeg tror at de fleste av oss har samme mål – å skape gode sosialdemokratiske løsninger for fellesskapet.

Hun sier at prosessen har gått utover hennes engasjement for Arbeiderpartiet.

– Jeg sitter og lurer på «hva er vitsen»? Når det skal være så trasig. Etter nominasjonen er avklart er vi nok flere som kommer til å vurdere om det er verdt å fortsette, eller om det er takk for nå. 

– Vil du fortsette å engasjere deg i partiet dersom Trond Giske blir førstekandidat?

– Da må jeg tenke meg veldig grundig om.

Lokallagslederen er gjort kjent med kritikken fra Halsetrønning. Han mener Trondheim Ap er åpent for alle.

– Vi er kvinner og menn, ung og gammel, by og land. Slik skal det være, det er vår styrke.

Read Entire Article