Overlegen norsk rekord: Solgt for 36 millioner kroner

2 hours ago 3


I kveld ble det klart. Et av Theodor Kittelsens mest kjente motiver «Kvitebjørn kong Valemon» selges for 36 millioner til en anonym kjøper.

Det er ny rekord for et verk solgt på et norsk auksjonshus. Den gamle rekorden på 14 millioner kroner var for «Andersnatten», som også er et Kittelsen-motiv.

Den rekorden ble i kveld knust.

I hvilken grad offentligheten får se bildet, blir nå opp til kjøperen.

– Det vil være tragisk om verket skal pryde en eller annen kjellerstue slik at andre ikke kan nyte det, mener stortingsrepresentant i Rødt, Hege Bae Nyholt.

barnehage-oppsigelse-221024

Stortingsrepresentant i Rødt, Hege Bae Nyholt, mener vi bør ta en diskusjon om hvordan norsk kulturarv kan bli tilgjengelig for alle.

Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRK

– En del av norsk identitet

Du har kanskje sett bildet eller hørt eventyret om «Kvitebjørn Kong Valemon».

– Det er en del av norsk bevissthet og identitet, sier auksjonarius Hans Richard Elgheim til NRK.

Hans Richard Elgheim

Auksjonarius Hans Richard Elgheim var ansvarlig for auksjonen. Han mener at verket er en viktig del av Norges kulturarv, og sa at det har vært mye interesse rundt og for bildet.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Den folkekjære kunstneren Theodor Severin Kittelsen (1857–1914) har blitt kjent for å skildre den mystiske, norske skogen – ofte med bruk av fantasi.

Han har også satt bilder på Asbjørnsen og Moes folkeeventyr.

«Maleriet inngår i en ganske liten samling med kunstverk og illustrasjoner som har gjort at vi ser for oss de norske folkeeventyrene slik vi gjør», skriver kulturkommentator i NRK, Inger Merete Hobbelstad, i en kommentar i dag.

Mener verket bør være offentlig eid

Nasjonalmuseet er Norges største offentlige museum. De har et særlig ansvar for å forvalte og tilgjengeliggjøre norsk kulturarv.

Til NRK forteller Nasjonalmuseet at de gjerne skulle hatt verket, men at de ikke hadde råd til å bli med å by på maleriet.

De har likevel hatt makten til å sette et eksportforbud på bildet, det vil si at maleriet blir innenfor landets grenser.

Eventyrrommet

Det finnes flere Kittelsen-motiver i Eventyrrommet på Nasjonalmuseet. Nasjonalmuseet forteller til NRK at de ønsker seg bildet, men at de ikke har råd til å bli med i auksjonen.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

Bae Nyholt i Rødt mener vi burde ta en diskusjon om hvordan norsk kulturarv er tilgjengelig for alle.

– Vi mener at dette er viktig for offentligheten og burde være offentlig eid. Det er et problem at noe som burde vært i fellesskapets eie blir et dyrt investeringsobjekt for private, sier hun.

– Institusjonene trenger ikke å eie selv

Nasjonalmuseet har et årlig innkjøpsbudsjett på 12.8 millioner kroner. Kultur- og likestillingsminister, Lubna Jaffery, konstaterer til NRK at det er hva de har å rutte med i dag.

– Jeg har mine drøftinger i henhold til budsjett med Nasjonalmuseet, og det kommer jeg til å fortsette med, sier hun.

– Er det riktig at vi som nasjon ikke har råd til å kjøpe tilbake våre egne kulturskatter?

– Vi har god tradisjon for i Norge at mange ikoniske verk blir lånt ut av private eiere. Institusjonene trenger ikke eie dem selv. Vi har en god tilfangst av masse flott kunst på norske museer, sier hun.

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) la 7. oktober fram regjeringas kulturbudsjett for 2025 i Blumenthal-rommet til Kode kunstmuseer

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery mener at institusjonene ikke trenger å eie nasjonalskatter selv og det finnes en god tradisjon for utleie.

Foto: Leif Rune Løland

Auksjonarius Elgheim, er ikke engstelig for at maleriet aldri blir å se igjen.

– Det viser seg at eiere av betydelig kunst skjønner at det er en slags forpliktelse å låne ut i ny og ne, sier han.

Publisert 27.11.2024, kl. 19.13

Read Entire Article