Noen få meldinger om medlemsopprør har ført til en voldsom mobilisering i Bodø.
mandag 26. august kl. 19:52Kortversjonen
- Ryktene om medlemsopprør førte til stor mobilisering i Bodø/Glimt.
- Etter utestengelser av supportere oppfordret noen til å kaste klubbens ledelse.
- Klubben har fått over 1700 nye medlemmer siden fredag.
- Supportergrupper avviser planer om kupp.
– Jeg syns det er helt ufattelig. Hvis de begynner sånn, så tror jeg vi er en spillergruppe som legger fra oss skoene. Da gidder vi ikke å spille mer. Jeg gidder ikke at de skal kuppe en klubb som drives så godt.
Det sa Patrick Berg til Avisa Nordland etter seieren over Sarpsborg 08 lørdag, og satte ordentlig fyr på debatten rundt Bodø/Glimt og klubbens supportere.
Etter at ni supportere ble utestengt i 30 kamper for fiskekake- og blusskasting i kampen mot Haugesund 3. august, begynte enkelte i sosiale medier å skrive om å melde seg inn i klubben for å kaste det sittende styret, samt daglig leder Frode Thomassen.
Men verken Ultras Bodø eller supportergruppen J-feltet har anerkjent disse planene.
Likevel fikk Patrick Berg og de andre spillerne spørsmål om hva de mente om at noen supportere ville kaste styret.
Dermed var også spillerne veldig tydelige i talen.
Tidlinje
3. augustBodø/Glimt møter Haugesund. Supportere kaster fiskekaker på banen, og kampen stoppes i ti minutter. Frode Thomassen raste mot supporterne i pausen. – Å holde på med sånne barnestreker på de to-tre nederste radene, er å drepe fotball. Det handler ikke om fotball, ikke VAR, sa Thomassen til TV 2 i pausen.
16. augustNi supportere blir identifisert og utestengt i 30 kamper. De som er utestengt for første gang, får 15 kamper. Supporterne anker.
23. augustAnken tas ikke til følge. I tillegg til at klubben står på de 30 kampene, går de til administrasjonen i Glimt som anmelder de ni supporterne til NFFs påtalenemd. Der kan utfallet være eksklusjon fra klubben (de mister medlemsskapet, og får ikke delta i medlemsdemokratiet).
Men Glimt har også fått svar fra lokalmijøet. Siden fredag har klubben fått over 1700 nye medlemmer. Det er mer enn dobling av antallet medlemmer i klubben.
– Før helga var det antydninger i sosiale meder hvor folk har prøvd å mobilisere for å få folk til å melde seg inn i klubben. Hensikten var visstnok å fjerne styret. Dette resulterte i en motreaksjon av et format som jeg tror ingen hadde tenkt seg. For mange i og rundt Bodø/Glimt ble dette en situasjon med «nok er nok». Det har vært en rekordstor innmelding i klubben, og det er fantastisk å se hvor mange som vil være med å gi sin stemme, mening og retning til klubben, sier Frode Thomassen til VG.
Gjennom helgen har supporterstemmer gått ut i de lokale mediene og dysset ned ryktene om et medlemskupp mot det sittende styret.
«Vi vet ikke hvor dette ryktet kommer fra, men kjenner ikke til at Ultras Bodø ønsker et så drastisk grep. Det ønsker ikke vi heller. Å kaste styret og/eller daglig leder er fullstendig uaktuelt.» skriver Mads J. Skauge, talsperson i J-feltet, til Avisa Nordland.
Anders Olsen Lundestad er medlem av Ultras Bodø og har skrevet et lengre innlegg på Facebook, gjengitt i Avisa Nordland:
«Dette har dessverre eskalert utover proporsjoner, og enkelte personer, inkludert media, har antydet at vi står bak et forsøk på å starte et kupp på årsmøtet for å avsette det sittende styret. Jeg vil gjerne presisere at ingen av oss i Ultras Bodø har verken foreslått eller planlagt et kupp, ei heller har vi oppfordret andre supportere til å melde seg inn i klubben med dette formålet. De siste dagene har jeg registrert en økning i negative kommentarer og en form for heksejakt mot oss.»
Så 1700 medlemmer virker å ha meldt seg inn i Glimt basert på noen ytterst få meldinger om et ønsket medlemskupp.
Thomassen mener hvertfall det er en motreaksjon.
– Det kan sikkert være litt begge deler, men jeg har opplevd at en stor majoritet av de som har meldt seg inn, ønsker å være med å understøtte den retningen som er i dag, sier Thomassen.
Thomassen mener det er viktig for en klubb som Glimt at medlemsmassen reflekterer flest mulig av de som går på Aspmyra og er opptatt av Glimt.
– Jeg tror også at vi nasjonalt har godt av en diskusjon om medlemsdemokratiet. Hvordan får man aktivert et så stort antall medlemmer, at medlemsmassen faktisk representerer de ulike deler av befolkningen som har et ekte og stort engasjement for klubbene?
– I den grad medlemsdemokratiet skal ha legitimitet og virke på en god måte må medlemsmassen reflektere ulike miljøer som er engasjert i norsk fotball, og være noe mer enn de «hardcore» supportermiljøene. Forhåpentligvis kan utviklingen i Bodø inspirere og bidra til at man får aktivert en større og mer representativ medlemsmasse også andre steder i landet, sier han.
På flere årsmøter i vår så man at flere klubbers medlemmer klarte å mobilisere i VAR-saken, som skapte stor oppmerksomhet og debatt i stort sett alle klubber.
– Det at mindre grupperinger, med stort engasjement i enkelt saker, kan melde seg inn og få majoritet på årsmøtene er en type aksjonsdemokrati som nødvendigvis ikke vil tjene norsk fotball på sikt. I den grad medlemsdemokratiet skal kunne virke må det være basert på en større medlemsmasse som speiler ulike grupperingers engasjement i forhold til klubb og klubbdrift.