Kampen om onkel Skrues pengebinge

5 months ago 49


Onkel Skrues nevø, Donald Duck, under en feiring i Disneyland Paris. Arkivfoto. Foto: BENOIT TESSIER / Reuters / NTB

De siste ukene har det vært en intens kamp om makten over det amerikanske underholdningsselskapet Disney. En aktivistinvestor har kjempet for en plass i selskapets styre. Oljefondet er blant selskapets 10 største aksjonærer. Hvordan stemte vi og hvorfor?

  • Carine Smith Ihenacho

    Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

E24s faste spaltister skriver jevnlig og gir uttrykk for sine egne holdninger.

Årets stemmesesong startet med et brak med den bitre maktkampen om Disney. Stemmesesongen er perioden mellom mars og juni der de fleste børsnoterte selskaper har sin generalforsamling. Der stemmer aksjonærene på flere viktige saker, inkludert hvem som skal sitte i selskapenes styrer.

I Oljefondet har vi som mål å stemme på 100 prosent av alle generalforsamlinger og forslag. Det betyr at vi hvert år avgir om lag 120 000 stemmer. Drøyt 45 000 av stemmene er på styremedlemmer.

Valg av styremedlemmer er noe av det viktigste vi gjør. Det er styret som har det øverste ansvaret for selskapene. Gjennom dialog med styreledere og medlemmer kjenner vi godt mange av dem vi stemmer på. Men ikke alle. Derfor har vi klare stemmeretningslinjer for hvordan vi stemmer. Disse omfatter blant annet uavhengighet, industrierfaring, mangfold og hvor mange styreroller en person bør ha.

Men når det gjelder kamp om kontroll i styrerommet, hvor ulike parter ønsker ulik strategi for selskapet, holder det ikke med retningslinjer. Disse sakene må vurderes individuelt. Det er både spennende og krevende, og det er ofte mange parter, penger og egoer involvert.

Dette var også tilfelle med Disney.

Les også

Johan Andresen: «Skal ikke preges av skylapper, og ikke bestemmes av fargen på drakta»

Det har over lengre tid vært drama rundt Disney. I 2022 sparket selskapet sin administrerende direktør, som bare hadde hatt rollen i litt over to år. Selskapets aksjekurs hadde falt blant annet som en konsekvens av strategiske feilgrep og uheldige endringer i toppledelsen. Styret hentet tilbake tidligere administrerende direktør som ny sjef, Bob Iger.

Iger satte i gang en omfattende restrukturering, med kostnadskutt og oppsigelse av flere tusen ansatte. Men mange aksjonærer var fortsatt ikke fornøyde. De stilte spørsmål rundt selskapets strategi, særlig når det gjaldt kvalitet på produkter og strømmetjenester. I tillegg har det vært kritikk rundt selskapsstyring, som lederlønn og manglende etterfølgerplanlegging.

Dette var noe av bakgrunnen for at hedgefondselskapet Trian Partners, ledet av den kjente aktivistinvestoren Nelson Peltz, forsøkte å få seg selv og en tidligere finansdirektør i Disney inn i styret. Kampanjen het «Restore the Magic». Mange kjente investorer kastet seg inn i kampen og støttet Peltz, inkludert Elon Musk.

Det var også mange og kjente støttespillere på Disney-siden. Støttespillere som gikk ut offentlig inkluderte JP Morgans sjef Jamie Dimon, flere fra Disney-familien og George Lucas, mest kjent som mannen bak Star Wars-filmene.

Les også

Torbjørn Røe Isaksen: Kapitalismen er blitt «woke»

Så hva gjorde Oljefondet? Hvordan bestemte vi oss for hvem vi skulle støtte?
Ved årsslutt eide Oljefondet 1,15 prosent av Disney, tilsvarende 19,3 milliarder kroner. Som en stor og langsiktig aksjonær er vår stemme viktig.

Utgangspunktet vårt var heldigvis at vi kjenner selskapet godt. Vi har porteføljeforvaltere som har investert i selskapet og fulgt selskapet tett over lengre tid. Vi har hatt jevnlige møter med selskapets styre og ledelse.

Men denne situasjonen krevde ekstra informasjon og dialog. Før vi skulle avgi vår stemme, hadde vi derfor flere møter med selskapets styremedlemmer. Vi diskuterte deres vurderinger og planer rundt selskapets strategi, styrets rolle og ansvar og etterfølgerplanlegging. Dette var temaer hvor også vi hadde vært misfornøyd med utviklingen. 

Etter grundige interne diskusjoner bestemte vi oss for ikke å støtte Peltz. Vi kom frem til at de foreslåtte styremedlemmene fra hans side trolig ikke ville tilføre mer til selskapets styre enn de nåværende styremedlemmene. Vi ønsket heller ikke å destabilisere styret. Samtidig ønsket vi å uttrykke vår bekymring rundt dårlig etterfølgerplanlegging og styrets involvering over tid. Vi valgte derfor å stemme mot styrets leder, som har det overordnede ansvaret for dette.

Vi stemte samtidig også mot lønnspakken til administrerende direktør, som var på over 300 millioner kroner. Vi vurderte dette som et, etter forholdene, altfor høyt beløp, og vi var heller ikke fornøyde med måten pakken var satt sammen på.

Så hva ble det endelige resultatet? Generalforsamlingen ble avholdt onsdag forrige uke. Flere store investorer tenkte som oss, blant annet store aktører som Blackrock og Vanguard, og Peltz’ kandidater fikk ifølge medierapporter bare rundt en tredjedel av stemmene. Det betyr at det sittende styret fortsetter, og at kampen er over for denne gang.

Vi fortsetter imidlertid vår rolle som en aktiv eier i Disney. Vi har forklart selskapet hvorfor vi stemte mot styreleder og vil fortsette dialogen om styrets rolle og etterfølgerplanlegging. Som en langsiktig eier vil vi følge disse og andre temaer tett opp med Disney i tiden fremover.

Dette er E24s faste spaltister

Alle spaltene kan leses her.

  • Sophia Adampour

    Sophia Adampour er grunnlegger av teknologihuben Verse. Skriver først og fremst om teknologi.

  • Ine Marie Eriksen Søreide

    Leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité (Høyre). Tidligere forsvarsminister og utenriksminister.

  • Carine Smith Ihenacho

    Direktør for eierskap og etterlevelse, Norges Bank Investment Management, populært kalt Oljefondet.

  • Espen Barth Eide

    Utenriksminister (Ap). Tidligere klima- og miljøminister.

  • Asle Toje

    Utenrikspolitisk kommentator og forsker.

  • Mathias Fischer

    Daglig leder i Initiativ Vest. Tidligere journalist og politiker.

  • Lina Strandvåg Nagell

    Leder for Prosjekter og EU-Politikk ved Bellonas Brussel-kontor. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • George Riekeles

    Assisterende direktør ved den Brussel-baserte tenketanken European Policy Center (EPC). Før dette var han blant annet diplomatisk rådgiver for EUs sjefforhandler under Brexit. Skriver spalten Fra Brussel om hva som skjer i unionen.

  • Johan Andresen

    Styreleder og investor i Ferd-konsernet, med et ekstra engasjement for sosialt entreprenørskap.

  • Bettina Banoun

    Advokat, dr.juris. og partner i Wiersholm. Også medlem av Skatteutvalget.

  • Martin Schütt

    Gründer og daglig leder i Askeladden & Co.

Read Entire Article