Kritiserer Høyre og Ap: – Et blindspor

1 month ago 18


Venstre vil ha stans i oljeletingen, men partileder Guri Melby vil ikke stille noe ultimatum før eventuelle regjeringsforhandlinger neste år.

Venstre-leder Guri Melby mener Arbeiderpartiet og Høyre driver en tilbakeskuende energipolitikk, og ønsker letestans på norsk sokkel. Også ungdomspartiet Unge Venstre mener dette må være øverst på blokken i eventuelle regjeringsforhandlinger i 2025. Høyre er skeptisk til kravet og ønsker å få i gang 26. konsesjonsrunde. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I et leserinnlegg i E24 beskylder Melby partiene Høyre og Arbeiderpartiet for å drive en bakoverskuende energipolitikk, og ikke ta inn over seg at Europa skal omstille seg bort fra fossil energi.

Venstre ønsker å droppe olje- og gassleting på norsk sokkel.

«Det er et blindspor som vil bidra til å forsinke en helt nødvendig omstilling som uansett vil komme», skriver Melby i innlegget.

Overfor E24 utdyper Venstre-lederen:

– Vi har sagt at vi ikke ønsker å tildele nye letelisenser. Det har vært vår politikk siden 2021, og jeg venter at vi vil gå til valg på det også i 2025.

– Det vil ikke bety at vi legger ned olje- og gassnæringen over natten, det vil fortsatt være aktivitet i mange tiår fremover. Men da vil aktiviteten trappes ned over tid, og jeg tror det er den beste måten å gå frem på, sier Melby.

Guri Melby

Venstre-leder

Har fått gjennomslag før

Melby sier at Venstre har fått gjennomslag i regjeringsforhandlinger tidligere.

– Vi fikk gjennom vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, og vi fikk økt CO₂-avgiften og dempet subsidiene i oljenæringen.

Les også

Krever letestans og utfasing av felt: – Uansvarlig

– Er letestans så viktig for dere at dere vil vurdere å droppe å delta i regjering, slik SV gjorde?

– Jeg tror vi skal vente med kravlisten til etter valget. Det som er viktig for oss er å sitte i en regjering som faktisk kutter klimautslipp, og som omstiller næringslivet. De målene er ufravikelige for oss.

Dette kan tyde på at døren ikke er helt lukket for å sitte i regjering selv om olje- og gassletingen fortsetter. Blant annet gjør Frp det sterkt på meningsmålingene, og det kan gjøre det krevende å få gjennom en letestans.

– Styrkeforholdet mellom partene vil være avgjørende. Og uten et sterkt Venstre blir det ikke en offensiv klimapolitikk, sier Melby.

– Høyest på blokken

Ungdomspartiet Unge Venstre mener letestans må være Venstres viktigste krav i eventuelle regjeringsforhandlinger i 2025.

– Venstre trenger tydelig oljegjennomslag for å kunne være med i en regjering. Det å stanse oljeletingen bør stå høyest på blokken, sier nestleder Omar Svendsen-Yagci i Unge Venstre.

Omar Svendsen-Yagci

Nestleder i Unge Venstre

– Bør stans i oljeleting være et ultimatum?

– Ultimatum er ofte en dårlig strategi. Vi har dårlig tid til å nå klimamålene, og da lønner det seg ikke at et klimaparti som Venstre setter seg på gangen, sier han.

Det viktigste for Svendsen-Yagci er at Norge omstilles.

– Venstre skal ikke gå inn i regjering for enhver pris, men må se på hvor vi får mest gjennomslag. Men jeg tror ikke det er lurt å stille noe ultimatum.

Tror at Europa omstilles raskt

Den siste tiden har Europas energisikkerhet vært et viktig argument for økt satsing særlig på gass i Norge, og Venstre har støttet dette.

– Men Europa er i ferd med å trappe ned bruken av gass, og det må vi ta inn over oss. Hvis Europa når sine mål, så vil Norge kunne ha overproduksjon av olje og gass kanskje allerede om ti år, sier Melby.

Tidligere har blant andre DNV anslått at europeisk gassbruk vil falle betydelig frem mot 2050.

– Du antyder at de store partiene undervurderer Europas omstillingsevne?

– Ja, det mener jeg de gjør. De satser egentlig på at Europa ikke skal nå sine klimamål. Et sånt veddemål har ikke jeg lyst til å inngå. Jeg håper jo at Europa når sine mål.

Les også

Vil åpne omstridt oljefelt: – En sovende lisens

– Hva tenker du om Høyres mange utspill om å åpne Lofoten, Vesterålen og Senja?

– Jeg må innrømme at jeg ble veldig overrasket. Jeg vet ikke om de er utsatt for et kollektivt drypp, men dette er helt uaktuelt. Det siste vi skal gjøre er å åpne de mest sårbare områdene midt i matfatet. Det er heller ikke noe de ønsker lokalt.

– Underlig

Stortingsrepresentant Ove Trellevik (H) vil ikke forskuttere eventuelle regjeringsforhandlinger med Venstre, men er skeptisk til letestans.

– Jeg syns det er underlig at dette er Venstres standpunkt. De er veldig EU-vennlige, og Norge leverer 20 prosent av EUs oljebehov og 30 prosent av EUs gass. Jeg tror hun vil møte motstand også i egne rekker mot dette, sier Trellevik.

– Høyres politikk er mer ambisiøs på dette området. Vi ønsker å lete etter mer olje og gass, og ta en større rolle for å dekke EUs behov og hjelpe EU med å nå sine mål.

Ove Trellevik

Stortingsrepresentant (H)

– Melby peker på at Europa prøver å redusere sin gassbruk, og mener dere satser på at Europa ikke skal nå sine klimamål. Er det riktig?

– Det er helt feil. Gassen inngår i Europas klimamål. Det er helt avgjørende for at Europa skal nå sine klimamål at de bruker gass, sier Trellevik.

– De prøver å frigjøre seg fra russisk gass, men gasseksporten fra Russland har økt og er nå større enn den fra USA. Det går i feil retning. Derfor bør Norge være en stabil energileverandør til Europa.

– Hun sier det er uaktuelt å bore i Lofoten, Vesterålen og Senja. Det kan dere kanskje leve med?

– Jeg skal ikke forhandle med Venstre lenge før valgkampen. Men det er viktig for oss å signalisere at det er reserver igjen på norsk sokkel, ifølge Sokkeldirektoratet. Derfor er vi hissige på å komme i gang med 26. konsesjonsrunde.

Les også

Vil gi gass på sokkelen: – Står i en ny situasjon

– Spenner ben på norsk industri

Melby tror Norge har gode muligheter innen CO₂-lagring, hydrogen og batteriteknologi.

– Noen av disse næringene trenger kanskje subsidier i begynnelsen, men andre trenger kanskje bare at vi innfører EUs fornybardirektiv, slik at de også kan konkurrere innenfor europeiske støtteordninger, sier hun.

– Dette er en av de viktigste kritikkene våre mot regjeringen. Det at vi ikke innfører fornybardirektivet diskvalifiserer norske aktører i internasjonal konkurranse og spenner ben på norsk industri.

Read Entire Article