Filmanmeldelse «Det ender med oss»: Melodrama-o-rama!

4 months ago 202


«Det ender med oss» («It Ends with Us»)

Med: Blake Lively, Justin Baldoni, Jenny Slate, Brandon Sklenar, Amy Morton, Isabela Ferrer, Alex Neustaedter, Hasan Minhaj

Regi: Justin Baldoni

Premiere på kino fredag 9. august

Romantisk drama. USA. 12 år. To timer og 10 minutter.

En ung kvinne reiser tilbake til barndomshjemmet i Maine for å gå i sin fars begravelse.

Hun er blitt bedt om å holde en kort tale om fem ting hun likte ved ham. Men hun ankommer kapellet i en upassende utringet topp i glinsende svart skinn, og klarer ikke å klemme ut så mye som ett godt ord.

Faren, får vi vite, var voldelig mot moren. Han var voldelig mot kvinnens ungdomskjæreste også, som hun ga bort sin (i denne filmen mye omtalte) møydom til.

DEN FØRSTE KJÆRLIGHET: Alex Neustaedter og Isabela Ferrer som den unge Lily i «Det ender med oss». Foto: SF Studios

Vedkommende var en bortkommen, men vakker gutt (som ungdom spilt av Alex Neustaedter). Atlas, het han, og var på rømmen hjemmefra. Ikke ukjent med husbråk, han heller: Moren hans hadde elendig smak i kjærester.

Klipp til Boston, der den nå voksne kvinnen, spilt av Blake Lively, lever. Hvem er hun? Vel, fans av såkalt nominativ determinisme – at navnet ditt har innvirkning på hva det er du ender opp med å jobbe med – vil ha mye moro med dette:

Hun heter gud hjelpe meg Lily (lilje) Blossom (blomstre) Bloom (også blomstre), og er i ferd med å åpne en blomsterbutikk! En maksimalistisk boutique-style alter for det som spirer og gror, pittoresk plassert i en tidligere nedslitt, nå gentrifisert del av byen.

Før åpningsdagen rekker hun å møte en ny BFF, Allysa (Jenny Slate) og å ha en meet cute med en mann på et tak.

UNDERTØYS-ADONIS: Justin Baldoni i «Det ender med oss». Foto: Jojo Whilden / SF Studios

Ryle Kincaid (Justin Baldoni) er nevrokirurg. Ikke mindre viktig: Han har ansiktet til en mørk Adonis og kroppen til en undertøysmodell. Det skal vise seg at Allysa og Ryle er søsken. (Ingen tilfeldigheter er for små, og ingen for store, for denne filmen).

Forholdet mellom Lily og Ryle utvikler seg sakte. Litt som et forhold mellom to unge mennesker der han maser og hun holder tilbake. Ryle er viden kjent som en rundbrenner. Lily har aldri helt kommet over gutten fra ungdomstiden.

Etter mye om og men, og mye kunstig dialog, har de omsider sex. Hvorpå rundbrenneren umiddelbart bekjenner sin kjærlighet. Et ualminnelig vakkert par er de, og alle hjerter gleder seg. Spesielt hjertet til Lilys mamma (Amy Morton).

Men skjebnen er lunefull. Ryle viser seg å være en kompleks drømmemann. Og en kveld møter Lily sannelig gutten fra Maine igjen.

«IT’S ALL COMING BACK TO ME NOW»: Blake Lively og Brandon Sklenar i «Det ender med oss». Foto: Jojo Whilden / SF Studios

Han er restauratør nå, og blir spilt av Brandon Sklenar. Noe mindre fjong enn Ryle – så vidt jeg kan bedømme. Men snill og sjelfull, en skikkelig «jordens salt»-type. Dessuten: søte minner fra ungdomstiden er nå en gang søte minner fra ungdomstiden.

«Det ender med oss» er filmatisk chick lit, altså en chick flick, beregnet på ung voksen-segmentet (14–20, sånn cirka), basert på den amerikanske forfatteren Colleen Hoovers roman fra 2016.

Hoover er en slags romanse-romanenes svar på J.K. Rowling (om enn mindre respektert). Et tidligere «helt vanlig menneske» som til å begynne med ga ut bøkene sine selv, men som i dag er et fenomen i den absolutte bestselger-klassen.

GOOD TIMES!: Blake Lively og Justin Baldoni i «Det ender med oss». Foto: Jojo Whilden / SF Studios

Mann (53) har naturlig nok ikke lest en eneste én av de over 20 millioner bøkene hun har omsatt. Men på grunnlag av «Det ender med oss», filmversjonen, får jeg et klart inntrykk av at Hoover kjenner sin målgruppe, og er villig til å gi dem alt hun tenker at de vil ha:

Sexscener (dydige, men med mye hud). Glamorøse garderober. Kaffe fra Starbucks. Frierier. Instagram-vennlige høstscener. Søte babyer. Beskyttelse. Kjærlighet som aldri ruster.

Spennende psykiatriske diagnoser og manipulasjonsteknikker (inkludert gaslighting – supertrendy i øyeblikket!). Mimosa til frokost. Sjalusi og trekant-dramatikk. Menn som bokstavelig talt slåss om deg. Taylor Swift.

BLOMSTRENDE FREMTID: Jenny Slate (til venstre) og Blake Lively i «Det ender med oss». Foto: Jojo Whilden / SF Studios

«Det ender med oss» er som tre-fire sesonger av en uforskammet såpeopera, destillert ned til et to timer langt melodrama-o-rama i kinomørket. Med en sunn moral i bunn: Om du befinner seg i en ond spiral, så bryt ut av den.

Det er undertøys-Adonis selv, altså Justin Baldoni, som står for regien. Den er TV-serieaktig og lite bemerkelsesverdig. Lively er på sin side grei nok, liksom. Ikke en veldig engasjerende personlighet. Det er strengt tatt det enorme håret hennes – rødlig, som en løvinnes – som tar seg av mesteparten av skuespillet.

«Det ender med oss» er et klisjé-kalas som kan få selv den mest skamløse legeroman til å rødme av bluferdighet. Men det er ingenting ondt med den. Du må ikke være en kvinnelig ung voksen, 14–20, for å se den. Men det hjelper nok noe innmari.

Les også

Read Entire Article